Champagne 1990 med AuZone

IMG_3016


Per är tillbaka i stan och som vanligt går det tunga artilleriet varmt & överröstar sensommarregnen som piskar Stockholm. Det var dags för ett efterlängtat återbesök till 1990, den första av bara ett par riktigt bra årgångar i Champagne under ’90-talet (de andra som hävdar sig är i Punkarns bok 1995 & 1996, olika men båda bra). För mig är 1990 en riktig nostalgitripp, det var den årgång jag köpte alldeles för mycket av och alldeles för dyrt med de första magra lönerna som nybakad datalog (det blev bättre, och sedan sämre...) i bankkrisens skugga. Tyvärr är det mesta uppdrucket, några slattar finns kvar men de flesta tungviktarna har gått åt och lämnat plats för i första hand 1996. Det är tur vi har Per med sina välfyllda källare (plural) att åderlåta.

Provningen delades upp i två heat, druvblandningar och blanc de blancs, torsdag och fredag.

IMG_3006


Pol Roger Brut 1990
Épernay, Champagne, Frankrike
Utvecklad doft, karamell & lite fudge, nougat och nötter, apelsin och en del mineral i fortfarande ganska fräsch stil. Mogen i munnen, solmogen citrus och en del äpplen, vital med röd grapefrukt och mandel i svansen, lite apelsinskal i eftersmaken. Rätt god, solid men kanske lite enkel strukturellt, saknar stoppning.
Betyg:++

IMG_3007 IMG_3008 IMG_3010


Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1990
Épernay, Champagne, Frankrike
Utvecklad doft med nötter och choklad, lätt rökig med grillad citrus och en del fin parfym, tyvärr aningen stum, lite sammandragen liksom. Mogen smak, toner av karamell och fudge, nötter & choklad, en del grillad citron. Lång och snygg och helt mogen. Betyget är generöst.
Betyg:+++

Lite av en besvikelse, jag kände inte igen den alls och tycker den borde prestera lite bättre. Kikar jag i gamla anteckningar visar det sig att jag provar den fem gånger tidigare, alltid lovande och intensiv. Varför är den så anonym den här gången?

Bollinger Grande Année 1990
Bollinger, Aÿ, Champagne, Frankrike
Oxidativ doft, äppelskal & hasselnötter, lite skog,valnötsfnas och snus - typisk Bollyxidation. Äppelskal och nötter i munnen, oxidativ stil men djäkligt snygg, helt utvecklad med nötter och vax, komplex med typicitet och nerv. Eftersmaken är kryddig med höga syror och en puff av råtobak. Skitläcker.
Betyg:+++

Ärketypisk
Bolly, precis allt man lärt sig om huset under de senaste 25 åren finns manifesterat här. Det är den mest typiska Bolly GA jag provat de senaste åren, omöjlig att missa.

IMG_3011 IMG_3012 IMG_3013

Bollinger RD 1990
Bollinger, Aÿ, Champagne, Frankrike
Doft av svamp och krispig torkad citrus, bra med mineral, grilllad citron, en del mandel, choklad och cremè-brûlée. Oxidativ i munnen, ett lite bittert anslag, grillad citron, torr med en aningen ansträngande beska i svansen, äppelskal och salta mandlar, Efterhand utvecklar den tydliga sherrytoner, den känns lite gisten tyvärr. (deg 2001-12-12)
Betyg:++

Det fanns tydliga paralleller med
Grande Année ovan, men bara Tomas hängde ut den helt. I min gom är RD klart underlägsen, den saknar den snygga åldern och känns allmänt puckelryggig. Jag blir inte klok på RD, det känns mer och mer som den skall drickas nära inpå degorgeringen och inte långlagras.

La Grande Dame 1990
Veuve Clicquot Ponsardin, Reims, Champagne, Frankrike
Skärpt doft med massor av florala toner, syrén och rosor, mineral & krossad flinta, grönäpplig och besynnerligt ungdomlig fortfarande. Rik och bred i munnen med gräddig känsla, superb mousse, krämig och fräsch med ungdomlig framtoning, förförisk med mineral och pigg citrus i svansen. Strålande.
Betyg:+++

La Grande Dame är ojämn, ibland flabbig med klantigt hanterad dosage - ibland snubblande nära stor. Jag tror den behöver tid, kikar jag i gamla anteckningar är de enbart de riktigt gamla som fått bra betyg (1979 är fortfarande i topp).

Louis Roederer, Cristal 1990
Louis Roederer, Reims, Champagne, Frankrike
Djup, komplex och parfymerad doft, mogen med finess och klass, nyanserad med äpplen, hasselnötter och kanderad citrus, efterhand utvecklas lite orientaliska kryddor, nästan spiskummin (!?). Perfekt utvecklad i munnen, komplex och kryddig med fina syror. Äpplig och ganska bred med lätt smörig och burgundisk känsla, kryddig och krämig svans, fullkomligt strålande med absolut allt på plats. Den snubblar upp till 4+ med råge.
Betyg:++++

Gaaah!! Det är bara så in i helvete bra! Perfekt mogen
Cristal är så larvigt gott att man tappar andan, den talar direkt till reptilhjärnan med massor av snuskiga ord och oanständiga förslag. Man undrar hur ’90 tar sig ut på magnum? Tanken svindlar.

IMG_3014 IMG_3015

Dom Perignon 1990
Moët & Chandon, Champagne, Frankrike
Mineral, stenkross och citrus i doften, lite dammig och besynnerligt instängd tyvärr. Utvecklar efterhand lite blommor, men den stumma svavliga känslan dominerar. Lite platt i munnen, viss krydda och bra syror, lite bitter med ett grovt drag. Bra dos med mineral men den haltar betänkligt. Först tänkte jag smygkork, men osundheten växer inte till sig. Det är inte illa egentligen, men saknar spetsen för ett prestige-vin.
Betyg:+

Vad är det med den här? Först tänkte jag kork, sedan någon slags svavelskada, sedan att den bara är så här. Enligt andra självpåtagna experter är det lätt att förväxla en mogen
Dom Perignon med en korkskada. Fan vet, men speciellt bra i det här sammanhanget är det inte.

Krug 1988
Krug, Reims, Champagne, Frankrike
Djup och mogen doft, en kul kryddig puff av curry (?!), flinta och musselskal, möbelpolish, de typiska valnötterna och vax. Enormt komplex. Krävande i munnen, höga syror och superfina bubblor, stram med mineral och grillad citrus, parfymerad känsla med aristokratisk nerv och galen längd. Syrlig och komplex svans, lite choklad och torr krydda i eftersmaken. Stilren och perfekt i sin alldeles egna klass.
Betyg:++++

Kvällens första ’88:a, den flög helt under radarn men vi tog den direkt som en
Krug utan en sekunds tvekan. Husstilen & syrorna är definitiva, producenten går inte att missa även om vi sjabblade bort årgången. Galet bra är den i alla fall, femte gången jag provar den här och den har aldrig tidigare varit så harmonisk, den har potential för ytterligare stordåd dessutom.

IMG_3017

Laurent-Perrier Grand Siècle, Alexandra 1990 (rosé)
Laurent-Perrier, Reims, Champagne, Frankrike
Underbart läcker doft, lätt rödfruktig med lite jordgubb, grapefrukt och rosor, efterhand utvecklar den burgundisk ren pinot, förförisk till max. Utvecklad i munnen, strålande läcker, krämig med röd citrus & bred brödig harmoni, en liten silkig tanninstruktur får den att dra mot rödvin. Alldeles, alldeles underbar.
Betyg:+++

Detta är ett vin jag bara provat ett fåtal gånger förut, ’90:an endast en gång. För drygt tio år sedan var den svårläst och kantig, väl godisartad och utan riktig skärpa - ålderns magi i ett nötskal, den är snubblande nära stor nu.

IMG_3018 IMG_3019 IMG_3020

Lanson, Blanc de Blancs 1990
Lanson, Reims, Champagne, Frankrike
Utvecklad doft, fudge och kolanötter, en del möbelpolityr och citronskal, rakryggad med stenkross och mineral, känns väldigt mogen. Helt utvecklad i munnen, höga citrussyror, ren och snygg med klar mognad, krämig mousse, lång och citrusstinn svans, strålande i munnen. Smaken räddar upp 3+ precis.
Betyg:+++

Jacques Selosse, Grand Cru Blanc de Blancs 1990
Jacques Selosse, Champagne, Frankrike
Rökig doft, ganska fet med choklad, karamell och en rejäl dos fat, nötig med brödig känsla, en del valnötter i ganska oxidativ stil, känns vässad och seriös. Höga syror i munnen, mineralstinn med krävande stram struktur, nötter och valnötsfnas, äppelskal och stenkross. Lång med läckra syror & komplext kryddig svans, eftersmaken har en liten beska tyvärr som får mig att tveka på 3+, men, tja, den får det i alla fall. Betyget är generöst.
Betyg:+++

IMG_3021 IMG_3022 IMG_3023

Taittinger Comtes de Champagne 1990
Taittinger, Champagne, Frankrike
Bara så läcker doft, krämig och gulfruktigt bred med parfym, hyacint och rosor, dessutom ack så lätta och snygga fat, den är manipulativ men bara så in i helvete inbjudande. Gräddigt bred i munnen, läcker med solvarm gul frukt, massor av mogen citrus och perfekt len munkänsla, gräddiga syror och exemplarisk frukt. Lite citrusskal och plommon i svansen, en puff av kryddor stramar upp till en vuxen sak och inte bara något som talar till reptilhjärnan. Jag tvekar på 4+, kan inte bestämma mig, men trillar dit. Jag är på så gott humör den här kvällen.
Betyg:++++

En vinprovning är en tillställning där femton personer provar fjorton viner under två dagar, och
Comtes de Champagne vinner. Nja, det brukar vara så, men den här gången var det bara Punkarn och några få till som tyckte den var bäst i BdB-heatet. Faktum är att jag plockade den endast på detta, jag tyckte den var överlägsen - alltså är det CdC, enkelt?

Salon 1990 (magnum)
Salon, Le Mesnil, Champagne, Frankrike
Frasig doft, mineral och flinta, citrusskal och dämpad parfym, doftar som ett grustag i duggregn. Vässad i munnen, fin gul frukt och förvånande bredd, snyggt bitter i tät och vuxet krävande stil, lite kryddig avslutning med flintkross och limeskal i eftersmaken. Stilren och skärpt.
Betyg:+++

Salon 1988 (magnum)
Salon, Le Mesnil, Champagne, Frankrike
Ungdomlig och krispig i munnen, massor av mineral och dämpat återhållen citrus, lätt parfymerad i ganska rökig stil. Lite kartig i munnen, limeskal och citron, stenkross och flintflis, elegant kryddig med mineral och sprittande syror, nerv och klass men saknar tyvärr lite stoppning. Betyget är generöst, mycket generöst.
Betyg:+++

Den andra ’88:an för kvällen var svårare. Så här i efterhand ar ’90:an lättare att placera som en
Salon, doften av vått grustag är svår att missa. ’88:an däremot var mer otydlig och diffus, ett gott vin men ingalunda självklart ett syskon till ’90:an.

När strecket är draget måste jag säga att jag är enormt positivt överraskad, det finns nästan inga krämpor och den fräschör man hittar trots mognaden är imponerande. Årgången på den här nivån är fortfarande absolut vital, utvecklingen i harmoni & perfekt takt - framtiden är trygg. Per, alltid en ynnest!


-- Winepunker

blog comments powered by Disqus