Torr Sherry med AuZone

IMG_1573


Sherry är inte Punkarns grej riktigt. Jag har aldrig fattat poängen med oxidativa & torra förstärkta alster. Man brukar säga att till viss mat funkar en Fino bättre än något annat, men jag tänker samtidigt varje gång att en Bourgogne/Riesling/Öl skulle passat bra mycket bättre till soppan.
Just därför stegade jag mycket skeptisk till AuZone när Janne, föreningens Sherry-galning, hade lovat att skrämmas med lite importalster. Helt inställd på en mruttig kväll blev jag redigt positivt överraskad.

Navazos Niepoort 2010
Equipo Navazos, Jerez, Spanien
Guläpplig doft med nötigt anslag, citrusskal och dämpad oxidation, doftar lite som AK’s mest lyckade cider. Kruttorr i munnen, bra syra, citrusaromer och nötigt bittra toner, liten sälta. Torr, mineralig och lite bitter avslutning. Känns väldigt enkel. Betyget är generöst.
Betyg:+

Detta var något så ovanligt som en oförstärkt Fino, ett experiment att göra vin på ursprungligt sätt i en still som föregår britternas inflytande med att sprita upp slutprodukten. Inte helt lyckat, men mycket intressant.

La Bota de Fino no 27
Equipo Navazos, Jerez, Spanien
Djup doft, nötig och lite eldig med anslag av vax, läder och kryddig harts. Torr och lätt nötig smak, aningen eldig med ganska bittert anslag, tyvärr alltför tom kropp, viss sälta i avslutningen. (>11 år)
Betyg:0

Manzanilla Papirusa
Emilio Lustau, Jerez, Spanien
Elegant nötig doft, mandel och citrusskal, lätt blommig och aningen laktisk med övertoner av armsvett och svamp. Torr smak, liten antydan till vanilj och en del gul frukt, skal, citrus och lätta äppeltoner, vax och pomerans i eftersmaken. Rätt god, men orkar inte riktigt fram.
Betyg:+

Single Cask Amontillado ”El Carro”
Emilio Lustau, Jerez, Spanien
Djup och intensivt nötig doft, läder & melass, kaffe & choklad, lite bränt socker och kanderade apelsinskal. Superläcker! I munnen är den en explosion av nötter, moccha, läder och toner av melass trots nästan absolut torrhet, svansen är lång och harmoniskt komplex. Packad av kryddor och lite exotiskt rökig känsla, perfekt avvägd eldighet i eftersmaken. Liten bitterhet skärper till avslutningen. Strålande! (>30 år)
Betyg:+++

Här slår det gnistor! Den är eldig, rik och besynnerligt ’söt’ trots att den är i princip helt torr. På många sätt är detta exakt vad jag letat alla år efter i en Sherry, skärpa & balans parad med rikedom och enorm komplexitet. Personligen tyckte jag den var huvudet högre än alla andra, stilrenheten är helt överlägsen de övriga (trodde själv det var en bättre Oloroso).
Dessutom, djävlar vad bra den funkade till Ibérico de Bellotan och de rökta mandlarna.

La Bota de Palo Cortado no 34, ”Pata de Gallina”
Equipo Navazos, Jerez, Spanien
Härlig och expressiv doft, kokos, karamell & nougat i elegant kostym, superb. I munnen är den nästan torr, enormt nötig med kokos & knäckiga toner, kroppen är torr och bred fina kryddor och mineraligt krävande svans, avslutningen är aningen bitter och väldigt vuxen. (>25 år)
Betyg:++

Palo Cortado ”Península”
Emilio Lustau, Jerez, Spanien
Dämpad doft, apelsinskal, torkade plommon, gamla läderskor och en del nötter. Rik smak, karamell & hasselnötter med liten eldig ton, kaffe & lädersnöre, mandel, torkad aprikos och torr lite bitter svans. God & väl sammansatt i lite blygare kostym.
Betyg:++

Tradicion Oloroso VORS (Very Old Rare Sherry)
Tradicion, Jerez, Spanien
Lite nougat i doften, läder, kokos och linolja. Tyvärr är det lite väl mycket etylacetat i övertonerna, klister & fönsterkitt i brygden känns aningen ansträngande. I munnen har den höga skärpta syror, lite volatil även här, etylacetat samsas med grillad citrus och kallt kaffe. En del suckat och bittra toner i svansen, torr och skärpt avslutning. All etylacetat drar ned betyget tyvärr, annars ruskigt ball. (~45 år)
Betyg:++

IMG_1581


Jag skall inte säga att jag är omvänd & frälst, men jag känner en hel del entusiasm plötsligt. Ibland är det bra att bli omruskad rejält, fördomar mår gott av att ifrågasättas lite då och då. Det känns inte som jag kommer att fylla källaren, men en och annan flaska kan nog åka ned vad det lider. Du är en pärla Janne.

Andra tankar
här.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus