Asparagusto

IMG_1221


AK är en rätt kul filur. Med en resväska absolut nyskördad vit sparris av absolut högsta kvalitet smet han över gränsen tillbaka till fosterlandet och bjöd resolut in till en
Asparagusto. Upplägget var enkelt, AK & M stod för lokal, nykokt & nysmugglad sparris, lite lufttorkad skinka, hollandaise, skirat smör och hyvlad parmesan, gästerna tog med sig lämplig dryck. Vi åt oss alla tvärmätta på vit sparris, det kändes lite mysko efteråt, kroppen reagerar på lite udda sätt men gott så in i helvete var det…

Just det, till allt drack vi lite saker som sagt.

IMG_1223IMG_1229


Chardonnay Meerdael
Flandern, Belgien
Citrusstinn doft med massor av mineral. Knastertorr smak med lätta parfymerade drag, stram och ren.
Betyg:+

Belgiskt bubbel, vaffan!

Wachenheimer Rechbächel (PC) 1999
Dr Bürklin-Wolf, QmP Spätlese Trocken, Pfalz, Tyskland
Till en början lite instängd med svavel och kartong, men det vädrar ur på någon minut. Sedan kikar kryddor och mineral, petroleum & blommor fram, en del citrusskal, den känns mogen men fortfarande fräsch. Den är ren & snygg i munnen, bra mineral och liten fin fetma, lite krossad sten, rabarber & honung. Den är mogen men fortfarande vansinnigt vital.
Betyg:++

IMG_1224IMG_1225


Würzburger Stein Silvaner 2010
Juliusspital, QmP Kabienett Trocken, Franken, Tyskland
Väldigt blommig doft, syrén och tvål, rosor och grapefrukt. Fet & aromatisk i munnen, lite bitter och gulfruktig med en näve krossad sten, mogna gula plommon och bitterhet i svansen. OK, men det är Silvaner...
Betyg:+

Grüner Veltliner Smaragd ”M” 2005
FX Pichler, Smaragd, Wachau, Österrike
Mogen doft med inslag av vax & ylle, grillad citrus, petroleum och fet kryddig pepprighet. Den är lite off-dry, eldig med fruktsöta drag, kryddig och ganska aromatisk. Lång med antydan till bränt socker i eftersmaken i ganska maffig stil. God, rik & ambitiös.
Betyg:++

Château Montelena Chardonnay 1999
Château Montelena, Napa Valley, Californien, USA
Väldigt mogen doft, brynt smör med Crème brûlée, fat och gula äpplen. Bra syror i smaken, harts & gul frukt, rik med plommon och liten kryddig ton av arrak eller anis. Den är mäktig & smörig både i doft & smak men känns förvånande mogen, det fins till och med liten gisten känsla. Jag trodde snarare att den var från sent 80-tal, den är lite för gammal men fortfarande rätt god.
Betyg:+

IMG_1227


Riesling von der Fels 2009
Wingut Keller, Rheinhessen, Tyskland
Lite neutral doft, örtig & bladig med massor av mineral, en del gröna pärontoner kikar fram under citrusen. Smak med fräscha syror, spritzig med rabarber och ren mineral, lite gröna toner i munnen också. Den känns lite stum och oförlöst ännu, har den tunnlat månne, eller bara inte hunnit skaka av sig gröngodiset ännu?
Betyg:+(+)

Dellchen 2008
Dönnhoff, QbA Trocken, Norheimer Dellchen, Grosses Gewächs, Nahe, Tyskland
Örtig & kryddig doft med skiffer & flinta, ganska aromatisk och lite skönt blommig, antydan till honung och lite bivax. Smaken är lätt spritzig, fylld av citrus & lätt skalbittra toner, rik & snygg med frasiga exakta syror. Lite persikor och lime i svansen, skitbra på alla plan. Härligt exempel på hur det går att lyckas med ’08 om huvudet är rätt påskruvat.
Betyg:+++

Forster Ungeheuer ’S’ 2010
Weingut Geheimer Rat Dr. von Basserman-Jordan, QmP Spätlese Trocken, Forster Ungeheuer, Pfalz, Tyskland
Mineraler och flintkross i doften, lite grön ännu, örtig med lite tropisk frukt. Spritzig, höga syror i smaken, ung & med liten grön ton, massor av flinta & liten bitterhet i eftersmaken, aningen restsötma finns där också. Det känns som den skulle må bra av lite tid i källaren.
Betyg:+(+)

IMG_1230IMG_1231


Dry River Chardonnay 2008
Dry River Wines, Martinborough (Wellington), Nya Zeeland
Härlig och snyggt fatad doft, eken är ganska påtaglig men exklusiva och nyanserade. Fin citrus & mineral, lite skiffer & flinta. Bra syror i smaken, exakta och riktigt fint vässade, massor av citrus & fina fat, lång och ganska elegant med bra nerv. Om faten kan krypa in lite i vinet är 3+ inom räckhåll, det är seriöst bra.
Betyg:++(+)

Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs 2010
Juliusspital, Franken, Tyskland
Galet mättad med hyacint, blommor & lite hav/tång, bröktydlig Silvaner. Spritzig smak, vitpeppar och kryddor, liten ton av karamell och fin mineralitet i svansen. God, och uttrycksfull men inte riktigt min grej, tveklöst hög kvalitet dock.
Betyg:++

IMG_1233IMG_1234IMG_1236


Barbaresco Vanotu 1996
Pelissero, Barbaresco, Piemonte, Italien
Lite kul skitig doft, målarlåda och svala örtiga toner, fina röda bär, liten mynta och hallon, hyfsat utvecklad och riktigt läcker. Massor av fin röd frukt i smaken, fina tanniner, sandiga & breda. Den är lång & läcker, snyggt kryddig, lite läder och härligt utvecklade skogiga drag. Seriöst gott, men kommer absolut att växa vidare. Jag trodde den var betydligt yngre.
Betyg:++(+)

Sommarovina Sassella 2009
Mamete Prevostino, Valtellina Superiore DOCG, Lombardiet, Italien
Doft av hallon, fräsch med örtiga toner, lite köttiga röda körsbär, aningen rökigt anslag. Smak med trädgårdshallon, röda körsbär, fina syror, jordgubbe och sandiga markerade tanniner. Elegant och lite läckert saftig svans, god men en känns aningen enkel.
Betyg:+

Enriques & Enriques, Boal 1954
Enriques & Enriques, Boal, Madeira
Ärketypisk doft, acteon, styren klister och krossade nötter & harts, vässad med klassiska syrliga aromer. Smaken är söt, närmast Malmesy-söt, nötig med rena syror, choklad och packad med kryddig komplexitet. Alldeles strålande, klassisk Madeira när den är som bäst.
Betyg:+++

En perfekt avslutning på en jäkligt udda övning, tackar AK & M!

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus