Wachau med AuZone

IMG_0009_2


Jag har ett minst sagt kluvet förhållande till Österrike - stilen avviker från Tyskland på ett sätt som alltför ofta ger Riesling en lite klumpig framtoning, framförallt med lite ålder. Riesling är en druva där skärpa & elegans måste hållas på absolut topp om vinerna skall flyg, både torra som söta måste klangen vara hög. Grüner Veltliner är en lite annan sak, där kan kryddor och liten bitterhet förstärka karaktären och göra framtoningen mer vuxen - men det är en balansgång.
Jack stod för kvällens sommarprovning, mest egenhändigt hemsläpade saker från vinvandringar för några år sedan.

IMG_0010_2 IMG_0011_2 IMG_0012_2

Grüner Veltliner Smaragd, Rotes Tor 2005
Hirzberger, Spitz/Donau, Wachau, Österrike
Gulfruktig och lätt blommig doft med söta kryddor, pepprig med köttiga drag. Kryddigt pepprig också i munnen, bra mineral, bladigt bitter med grapefruktskal och torkade örter, massor av mineral och citrusskal. Tyvärr klart beskt avslut, känns lite för gammal - den var absolut bättre när jag provade den för sex år sedan, då en klar 3+.
Betyg:+

Den har tyvärr inte åldrats med grace, ungdomlig frukt gör ett vin som detta. Mer och med inser jag att Riesling skall drickas så ung man står ut med.

Hochrain Riesling Smaragd 2006
Franz Hirzberger, Spitz/Donau, Wachau, Österrike
Ren & snygg doft, lätt petroleum med citrusskal & fräscha rabarber, aningen eldig med en puff av citrongodis. Skärpt i munnen med bra mineral, lätt spritz & citron, bladigt örtig svans, hög klass men med en rätt bitter avslutning - årgången gör sig påmind.
Betyg:++

Singerriedel Riesling Smaragd 2006
Domäne Wachau, Spitz/Donau, Wachau, Österrike
Dämpad och nyanserad doft med citrus, mineral & lite honung, liten floral överton, en kul puff av rosor. Ren i munnen med höga syror, citrus & mineral, vässad och ganska krävande. Torr avslutning med beska & citronbitter eftersmak. Tyvärr lite grovhuggen när bitterheten kliver in i förgrunden.
Betyg:+

IMG_0013_2 IMG_0014_2

Grüner Veltliner, Achleiten Stockkultur 2005
Prager, Wachau, Österrike
Djup doft, intensiv med sötvinston, honung & aprikos, mandel och rejäl botrytis, bred med grillad citron och konserverad persika. Klar sötma i munnen, tät och tjock, direkt eldig med övermogen citrus, äppelskal och volatila drag. Köttig och övermogen svans, känns väldigt plump.
Betyg:0

Det här är ett riktigt udda vin - ’Stockkultur’ är en gammal uppbindingsmetod med hög täthet på rankor, i det här fallet över 10.000 / ha. Tyvärr ställer överkoncentration och alltför mogen frukt till det, det snackades till och med om defekter men jag tror bara det är en skruvad tolkning.

Dürnsteiner Kellerberg Grüner Veltliner Smaragd 2005
FX Pichler, Wachau, Österrike
Flintig doft, skiffer och stenkross, citrusskal och gröna blad. Bitter och kryddig i munnen, ganska grov med skalbeska & grapefrukt. En del mineral, men känns klumpig med låga syror och bitter eftersmak.
Betyg:0

IMG_0015_2 IMG_0016_2

Reid Pfaffenberg, Steiner Riesling Selection 2006
Weingut Knoll, Wachau, Österrike
Enormt parfymerad doft, blommig med syrén & hyacint, mineral och citroner, ren & klingande med en liten mognadspuff av honung. Ren & snygg i munnen, lätt kryddig & parfymerad, skiffer och bara en aning skalkänsla i rakryggad stil, lång och mineralstinn svans. Citrus & lite gröna blad i eftersmaken, ingen bitterhet och bra längd. Riktigt lyckad, betyget är generöst.
Betyg:+++

Jag avskyr
Knoll, främst för etiketten men också för en oförmåga att lyfta sig riktigt. Enstaka undantag finns (tydligen) men som så många österrikiska viner numera är priserna aningen ansträngande, det är inte svårt att bomba iväg €45 utan att imponeras. Intressant att just Knoll och inte Hirzberger, som jag brukar gilla skarpt, skulle rädda kvällen.

Grüner Veltliner Smaragd, Achleiten 2006
Domäne Wachau, Wachau, Österrike
Lätt eldig & köttig doft, citrus & aningen kryddigt anslag, en del exotisk fruktcocktail. Eldigt bitter i munnen, kryddig med klumpig besk känsla, grovhuggen och trist.
Betyg:0

Jag är inte imponerad, grovhet och beska är alltför ofta direkt störande och flera av vinerna saknar helt finess. Dessutom är priset oftast provocerande högt, det är lätt att plocka fram en tysk till halva priset som kör cirklar runt det här (inte just
Idig då). Det känns som jag är inne i en negativ trend, lite i alla fall...
Andra & mer positiva tankar
här.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus