Gammal Madeira med AuZone

thumb_IMG_5126_1024


BLH, vår residenta Madeira-kran ställde upp åtta gamla unika buteljer som krävde absolut uppmärksamhet - allt från svårligen identifierbara gamlingar till rent uråldriga klassiker. Hela historien bakom varje butelj och de mer eller mindre underbyggda antaganden som gjorts vid identifieringen av kropparna redovisas utförligt i den skyldiges egen bekännelse här. Samtliga viner dekanterades en vecka före provinstillfället, en mycket förutseende försiktighetsåtgärd med tanke på de lite funkiga & instängda aromer riktigt gamla buteljer kan ha.

So, it begins...

thumb_IMG_5127_1024 thumb_IMG_5128_1024 thumb_IMG_5129_1024


Duke of Sussex Sercial
Blandy’s, Madeira
Elegant doft med bra djup, nätter och apelsinskal, lite harts och mandel, karamell och antydan till kaffe, liten besynnerlig men angenäm överton av rökt kött. Måttligt söt i munnen, avrundad och balanserad i lite avmätt och fet stil, nötig med begramott och torkad stenfrukt, mandel och valnötter i svansen. Snygg på näsan och rätt god men lite enkel i munnen.
(Troligen ’30-’40:tal)
Betyg:+

Rätt god i sin enkelhet, doften är betydligt bättre än smaken men helheten fungerar fint. Ett lysande exempel på hur enklare Madeira går att bevara.

Berry Brothers & Rudd Dry Sercial of High Quality
Berry Brothers & Rudd, Madeira
Nötig och dämpad doft, ganska stum men harts och parfymerade drag, oxidativ med hasselnötter och aningen dammig känsla. Torr och nötig i munnen, oxidativ i ganska sherrylik stil, till och med i texturen känns den som en sherry. Hyfsat balanserad med torkad frukt och kryddig svans, kaffe i svansen, tallbarr och alltför stumt avslut. Den är kort och ganska kantig, betyget är med absolut tvekan - men det är nog mest jag som inte gillar stilen, så knastertorr som den är.
(’60:tal)
Betyg:+

Rutherford & Miles "Rainwater" Madeira
Rutherford & Miles, Madeira
Doft av målarlåda, terpentin och mandelolja, kryddigt komplex med nötter, kompost och en hel klistertub, en del teakolja och farlig plast från tidigt cancerframkallande 70-tal, rena Nokia-stövlarna faktiskt. Söt i munnen, rik med nötigt djup, fenomenal balans, mandel & kanderad apelsin, knäck och tuggtobak, kryddig och komplex med riktig längd. Doften drar ned betyget, i munnen är den lysande.
(Buteljerad mellan 1918 och 1939)
Betyg:++

Igen, en
enklare Madeira som är alldeles utmärkt - ’Rainwater’ är ju knappast en storhet, inte avsett att lagras direkt. Ändå, närmare ett sekel på flaska verkar den inte ta skada av.

thumb_IMG_5130_1024 thumb_IMG_5131_1024 thumb_IMG_5132_1024


Antonio Gaetano Boal
Antonio Gaetano, Madeira
Djup doft, packad med nötter, kryddor och lite söt kokos, massor av kaffe och choklad, rökelse och sanslöst djup med mandel och nougat, den doftar som en Cognac jag aldrig kommer att ha råd med. Höga syror i munnen, kryddig & komplex med fatigt knäckiga aromer, nougat & suckat, snärtig i svansen med kaffe & kanel, lite läcker calamondin närmast, syrorna är superba - det drar mot exotisk frukt, väldigt, god och väldigt personlig.
(Troligen 1900-1920, buteljerad mellan 1939 och 1945)
Betyg:+++

Sandemans Select Reserve Madeira
Sandemans, Madeira
Finstämt nyanserad doft, dämpat kryddig med lätta nöttoner och ren & snygg parfym, lite apelsinskal och ett uns choklad - den har elegansen i första rummet. Söt & koncentrerad i munnen, kaffe & kanel med perfekt avvägda syror, lång med härligt kryddig svans - harmoni & elegans, alldeles utmärkt.
(Troligen 1890-1910, buteljerad på 1920:talet)
Betyg:+++

Luis Gomes da Conçeicao Lda Superior Old Verdelho 1900
Luis Gomes, Madeira
Djup doft, kraftfull med rostade aromer, karamell & kaffe, nötter & knäck, snyggt oxidativ med perfekt värme, suckat och mandelnougat - intensiv & komplex med ganska muskulös framtoning. Intensiv, tät och maxad i munnen med strålande syror, knäckig med citrusskal och kaffe, tuggtobak och enormt djup, fet & ganska fläskig textur, torkad stenfrukt & suckat, kaffe och nötter i svansen, enorm längd, eftersmaken tar aldrig slut. Absolut strålande vin, betyget är snubblande nära 4+.
Betyg:+++

Här har vi något väldigt speciellt, det är inte lika bra som
Lomelino senast men samtidigt inte långt därifrån. Rikedom, exakthet och expressiv stil i ett perfekt paket, hade bara syrorna och spetsen varit lite vassare (i.e. hade det varit en Bual) skulle 4+ suttit som en smäck. 116 år, magiskt!

thumb_IMG_5133_1024 thumb_IMG_5134_1024


Blandy Brothers Madeira Old Reserve Solera (?) 1950
Blandy’s, Madeira
Nötig doft, liten dissonans med kompost och/eller avlopp, men det är bara en minimal antydan, massor av torkad frukt, suckat, lätt målarlåda & mandel, liten gummiton, komplex och snygg med undantag för den lilla orenheten. Höga syror i munnen, väldigt nötig, en del apelsin och valnötsfnas, oxidativ men med finess, kaffe och liten beska i svansen, linolja och bitter choklad i eftersmaken, rejält lång.
Betyg:+++

Leacock Madeira, "AG Pacheco Bottled 1927"
Leacock, Madeira
Doft av målarlåda, julkryddor och medecinskåp, nejlikor och anis, lakrits och suckat, kryddig med en besvärande doft av kontaktlim och finkel. Doftar som en dålig Cognac i motsats till Geatano. Väldigt nötig i munnen med trä, harts och lädersnöre, kallt kaffe och markerad beska, klar alkobitter ton, kryddig och komplex men tyvärr tar finkeltonerna över. Charmlös och yxig eftersmak, faten och fulspriten är direkt besvärande. Trist, betyget är generöst - det blir ett plus enbart på att den är intressant - första budet missar vi här...
(Troligen 1800-1820, kanske äldre)
Betyg:+

thumb_IMG_5124_1024


Så här gamla viner är alltid en chansning, alltid är det något stolpskott - trist att det just skulle vara AG Pacheco. Det känns trist när alla förväntningar pyser av sig, men i det här fallet rör det sig knappast om en dålig butelj - problemet är uppspritningen, man har använt för dålig aguardente som slår igenom efter närmare två hundra år.

Annars var det precis hur kul som helst,
Luis Gomes är det bästa Verdelho jag druckit. Tackar BLH, en ynnest.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus