Full gas med Lena & Gubbarna

IMG_3660


Så samlades vi då igen - Tuvan, E.T. AK, Lena, Vinarskallen och Punkarn själv - hemma hos Excellensen den här gången. Mottot “Stora Viner & Anständig Mat” har fått sig en törn de senaste försöken men den här gången kändes det som formen var tillbaka, både mat & vin funkade riktigt bra. Efter en måttlig föråkare åkte korkarna ur ett par bättre bubbel.

Sempre Cuntentu 2007
Christian Giacometti Fils Et Fille, Korsika, Frankrike
Sträv, lite låga syror, aningen aggro och enkel men funkar.
Betyg:0

IMG_3640 IMG_3649 IMG_3648


Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1996
Henriot, Champagne, Frankrike
Utvecklad doft med läckra gula äpplen, choklad och lite honung, gräddig och inbjudande. Krämig i munnen, utvecklad med hasselnötter, karamell och nougat, bra lena syror, mandel & gul citrus. Lång och komplex, skitgod och helt mogen.
Betyg:+++

Den var rejält utvecklad, men ack så god. Syrorna var så gräddiga att jag gissade på en ’95 i första hand och kanske en ’89 i andra, utvecklingsgraden pekade på det senare och strukturen på det förra - en ’96 kändes avlägset. Gott som stryk var det i alla fall.

de Venoge Louis XV Rosé 2002
de Venoge, Champagne, Frankrike
Stram doft med en puffa av hallon, mineral och massor av kryddor, lite jordgubbe och viss fetma, lätt parfymerad och en hel del krossad sten. Rakryggad i munnen, kryddig med en del bittra toner, viss strävhet, tanninerna finns där, torr och kraftfull, lite rökig mineral. God men lite besynnerlig med alla kryddor, strävheten och den torra svansen. Jag har upplevt den som dansantare förut.
Betyg:++

Jag gillade den här, men jag har samtidigt full respekt att man upplever den som grov och lite yvig - helt torr med markerade tanniner och en viss beska i svansen gör den till ett utpräglat matvin, krävande och svår men rätt funkis i min gom. Den fungerade nog bäst till Vinarskallens råbiff a’la Shibumi, en inte oäven kopia från
Koshu-lunchen nyligen.

IMG_3650 IMG_3642 IMG_3651


Bienvenues-Bâtard-Montrachet 2007
Vincent Girardin, Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrike
Viss utveckling, lite nötter & bergamott, citronskal och underbart djup, strålande fat, massor av mineral och aningen vax. Efterhand dyker det upp lite persika och en puff av parfym. Suveräna syror i munnen, klangfull med citrus, fatig men med absolut gehör och klass, superbt nyanserad med längd och läckert mineralstinn svans. Man hittar persikorna i eftersmaken, den känns fortfarande ung men har börjat visa framfötterna. Alldeles underbar.
Betyg:++++

Detta är alldeles djävla utmärkt, faten har krupit in och den har utvecklats fint sedan sist (två år sedan), men den är inte färdig på långa vägar ännu. Über-mineral och rakryggad struktur parad med exceptionell frukt, den är rent äckelgod med framtid.

Bienvenues-Bâtard-Montrachet 2007
Paul Pernot et ses Fils, Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrike
Doft av nötter & mandel, aromatisk och lätt kryddig, fint utvecklad och ganska kraftfull doft, fylld av solbakad citrus och läckert vaxiga toner. Utvecklad och nötig även i munnen, läckra blommiga övertoner, lite vax och kryddigt komplex lång svans, känns helt mogen. Riktigt, riktigt god.
Betyg:+++

Detta var inte illa heller, helt annan utveckling och för mig helt okänd producent men nästan lika gott. Vinet är inte lika exakt och lyxigt som föregående butelj men har samtidigt en charm och omedelbar glädje som är svår att värja sig mot, essensen av redig och högklassig Bourgogne.

Trimbach Clos Ste-Hune 1998
Trimbach, Alsace, Frankrike
Vansinnigt mogen, fylld av möbelpolityr, harts & vax, tydlig firne. Torr & vaxig i munnen, ganska komplex men saknar glädje och spänst, en del äppelskrutt och lite oxidativ känsla, lite botrytis dessutom. Känns trött men har en underliggande kvalitet som gör den, tja, intressant i alla fall.
Betyg:+

En besvikelse, tyvärr känns den oxiderad och märkt av årgången. Jag måste säga att jag sällan blir riktigt klok på
Clos St.Hune, det finns något där men den har samtidigt en instabil och alltför opålitlig personlighet. 2009 - ett moster, 2008 - bedrövlig - 1998 helkass - 1991 briljant...

IMG_3644 IMG_3646 IMG_3647


Richebourg 1995
DRC, Vosne-Romanée, Bourgogne Grand Cru, Frankrike
Läcker doft, lätt djurisk med nyanserad röd frukt, torkade hallon, kryddor och finess, lite skogsbotten i snyggt dämpad stil, känns komplex och väldigt klassisk. Nyanserad i munnen, läckra finkorniga tanniner, skogshallon och exakta syror. Det finns ett litet stjälkigt drag i svansen, den är expressiv och snygg, lång och komplex svans. Inte den bästa av alla Richebourg jag provat, men skitgod i alla fall.
Betyg:+++

Doften är 4+, underbar, klassisk och magnifik med komplexitet och underbar skogsbotten, hade bara smaken stått sig lite, lite bättre... Visst, jag är en gnällputte, varför klaga på nästan stora viner? Jo, jag
vill att det skall vara lite bättre, vill att det skall vara bäst.

Château Latour 1986
1ème cru, Pauillac, Bordeaux, Frankrike
Väldigt tät doft, djurisk och påtagligt funkig, kakao & kaffe i ganska skitig stil, rätt häftig men samtidigt med ett oxidativt drag. Rakryggad struktur, en del kaffe, sträv och utvecklad, harts & skit, tyvärr ganska oxidativ även i smaken, en orenhet och muggighet kikar fram efterhand. Trasig, trist.
Betyg:-

Här var det något knas, alltför uttorkad för en Latour även om ’96 kanske inte är den bästa, just Latour brukar vara galet pålitlig även riktigt svåra år. Efter lite efterforskningar visade det sig att jag provat den här förr, 1997 - då strålande 3+, det bara måste vara en defekt som ställt till det. Excellensen rycker upp en lite enklare reservbutelj.

Henschke, Mount Edelstone 2000
Henschke, Eden Valley, South Australia, Australien
Lite kul djuriskt skitig doft, blod och slaktbänk, expressiv med en puff av senap eller kanske pepparrot. Blåfruktig i munnen med finlemmad syra, nyanserad och superbt läcker med höga syror. Känns mogen och kryddig i svansen, balanserad och snygg. Betyget är aningen generöst.
Betyg:+++

Inte illa, den kändes förvånande elegant och len, snygg utan några klumpiga South Australia-drag på något sätt. Jag var inte ens nere i Barossa om jag skall vara ärlig,
Henschke är ofta djupt imponerande.

Nästa vin var en ’skalp’, ett svåråtkomligt alster med en produktion från 850 meters höjd, endast mellan 500 och 750 flaskor om året, 0,55ha och absolut fokus på varenda detalj.

IMG_3643 IMG_3645


La Faraona 2007
Descendientes de J. Palacios, Bierzo, Spanien
Helt underbar doft, läckert vild med råbiff, slaktbänk, snyggt rökig & nyanserad intensiv, superbt inbjudande i närmast Côte-Rôtie-lik stil, lyxig och fenomenalt väl sammansatt, efterhand kikar nejlikor, kanel och blod fram, rosor & syrén. I munnen är syrorna rena, perfekt röd & svart frukt, liten elegant fet känsla, kryddig, lång och enormt nyanserad med lätta vilda undertoner. Fullkomlig och helt underbar.
Betyg:++++

Detta är absolut det bästa spanska vin jag provat, magnifik elegans parad med absolut exakthet, djurisk nyansrikedom och knöksnygga fat (om man inte lider av galopperande querqofobi, och i så fall, fuck off!). Jag hade väntat mig mer tjurlik kraft och nedsänkt frustande koncentration, jag fick en perfekt tränad mustang med öronen lyhört fladdrande - detta är ett stort vin, i sin stil blir det knappast bättre än så här.

Cuvée du Quet 2007
Mas de Boislauzon, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, rankrike
Intensiv i munnen, packad av plommon, körsbär och allmänt imponerande mörk frukt, en del anis & choklad, högklassig men samtidigt olycksbådande tät med en hel del raketbränsle. Tät & kraftfull i munnen, sotig med maxad frukt, rejält eldig med massor av kakaolika tanniner, liten sälta och lakritsstinn körsbärskomptt. Svansen är lång och kryddig, lite kåda och rosmarin. God och på något besynnerligt balanserad men samtidigt väl kraftig, rejäla fat dessutom. God, har utvecklats men är inte riktigt min stil. Betyget är generöst trots sina 100RPP.
Betyg:+++

Till slut verkar
Quet öppna sig en liten aning, jag har tidigare (senast två år sedan) haft svårt för just den här vansinniga koncentrationen, men nu funkar det förbluffande bra. Raketbränslet är lite besvärande men den har samtidigt harmonierat en del och börjat utveckla snygga kryddiga toner - 100p är givetvis snurrigt, men med ytterligare tid kan den nog få en intressant utveckling.

IMG_3654 IMG_3655 IMG_3656


Offley, Boa Vista 1963
Offley, Duoro, Portugal
Mycket mogen, eldig och nötigt nyanserad doft i ganska återhållen stil, snygg med fin karamell och torkad röd frukt. Fylld av tobak och mjuk hallonlik frukt, kanel och nejlikor, lite julkaka med suckat och choklad, en skopa torkade röda bär. Snygg, balanserad och mogen. Skitgod faktiskt.
Betyg:+++

Detta är inte illa alls, helt utvecklad och färdig i sin härtappade kostym men samtidigt med absolut alla hönsen hemma. Man har inte bråttom med Port (det blir mycket port på åldringshemmet, halva källaren är fylld av 2011).

Tokaji Aszu Essencia 1957
Export Monimpex, Ungern
Djup och nötig doft, fylld av torkad aprikos och petroleum, en del mörk choklad och bränd karamell. Rik i munnen, höga syror med mandel och russin, besynnerlig känsla av träflis i lite aningen uttorkad stil. Skitkul men inte riktigt 100%.
Betyg:++

Alltid kul med en riktig gammal öststatsprodukt att avsluta med, absolut gott & funkis men samtidigt med lite mer av kuriosa än något annat. Den här var lite mindre oljespill i stilen än buteljen från 1967 för
något år sedan.

Som avslutning till avslutningen vred jag kapsylen av en
Fine från Felton Road i Otago, en rätt unik sprit gjord på destillatet av jästresterna från deras produktion av Pinot Noir. Några lådor bränns av varje år, lagras på fat rätt länge och buteljeras i vanliga Felton-flaskor. Sex stycken hittade till Sverige, en hittade hit.

Eftersom skärpan vi det här laget inte var den bästa får jag återkomma med en analys vid senare tillfälle.

Alla, skitkul, vi får ta en rond till framåt sommaren.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus