Gyllene Korkskruven

IMG_2140


AK hörde av sig, en tävling? Javisst! Offentlig förödmjukelse är en specialitet. Lidingö Vinsällskap har en årlig tvekamp mellan tvåmannalag bestående av ett proffs (AK, tja, han har fortfarande status nog att vara med Sveriges Vinstribenters Förening) och en amatör (Punkarn), förra och förrförra årets vinnarlag (Mikael Söderström - vinnare i sommelier-EM 1990 & Robert Gorosch - glad amatör) ansågs lite för bra att tampas med alldeles vanliga vinintresserade medlemmar i vinsällskapet. Alltså kallades The Geek-Patrol in av ordföranden Lars-Martin Grewin. Upplägget var lite udda och djäkligt kul, blint vin serverades till ena laget när det andra samtidigt får hörlurar skrålandes usel rapmusik på hög skrapig volym, resonemang sker sedan högljutt under fyra/fem minuter till den samlade publikens förnöjelse innan ett detaljerat beslut presenteras. Är man fel ute kan man få lite ledtrådar serverade till dess man hittar närmare, avtagande av hörlurar och omvänd process med andra laget följt av en enväldig poängsättning mellan 1 och 5 av domaren. Allt detta i fem ronder innan vinnare koras. Skitkul faktiskt!

Första vinet hade vi direkt problem med, fatigt, aromatiskt och lite kryddigt med måttliga syror, en del citrus och aprikos borde fått in oss på rätt spår. Vi halkade, nog mest på grund av faten, in på någon icke-fransk Chardonnay som initial gissning med en liten brasklapp att det kunde vara något atypiskt från Rhône, kanske en vit Châteauneuf? Efter några ledande frågor fattade vi, men det började inte så bra. Redigt fatad Viognoier är man inte så bortskämd med.
Facit: Condrieu Les Grandes Chaillées 2010

Nästa vin var lättare, en självklar italienare men vi bråkade om huruvida det var en Nebbiolo eller en Brunello, tack och lov stod jag på mig. Brunello från 2007, inte illa även om vi satte året rejält fel. Den var enormt utvecklad med solmogen röd frukt, lite fudge parat med drag av mynta och kryddor. Hyfsat gott, men skall den verkligen vara så här utvecklad?
Facit: Brunello di Montalcino Poggio Salvi 2007

Tredje vinet, alla markörer på plats! Cassis, ceder, kaffe och en rejäl dos svart mogen frukt med ett litet örtigt drag och stenighet i munnen. Bordeaux/Medoc, 2010? Möjlig gardering att det är en überkopia från svalt land, men troligen inte, den är bara för typisk. Kommun? Tja, St.-Estephe? Inte? St.-Julien? Pauillac? Margaux!
Facit: Château du Tertre 2010

Fjärde vinet, enormt rikt och solmulligt med maffig frukt, hallon och kåda, svarta bär uppbuffad med mjuk alkohol och lakritslika tanniner. Fast, tanninerna är rätt tydliga och lite Mourvedre-drivna, det bara måste vara en sydrhôneare, om inte en Châteauneuf från varmt år så något åt det hållet. Inte? Den innehåller många druvor får vi veta, fler än tretton, kanske upp till trettio. Då måste det vara från Portugal, men vilken? Ah, Pintas 2009 förstås, det får bli vår andra gissning, det uttrycket borde jag ha lärt mig.
Facit: Pintas Character 2009

Sista ronden, chark en-masse, alla läckra solvarma Syrah-markörer på plats. I munnen är den förvånande rik, bred och saftig i ungdomlig stil. Rätt mycket fat men samtidigt förvånande snyggt hanterat. Med tanke på doften går det inte att gissa på annat än en Syrah (och en slatt Viognier troligen), munnen gör det svårare. AK är inne på Rhône, jag på
Walla Walla. Eftersom jag stod på mig på Brunellon får AK ta rodret. Syrah, javisst! Rhône, nej. Walla Walla it is...not. Hm, svårare nu. USA någon annanstans? Nej, Australien tydligen. Måste vara Victoria då, eller åt Canberra. Nej, visar sig vara en Barossa från Torbreck, ett vin jag bara provat en sådär tre dussin gånger, David Powell har en förmåga att luras på doften. Nåja, inte helgalet i alla fall.
Facit: Torbreck Woodcutter's Shiraz 2011

Slutställningen då? Jodå, vi vann faktiskt, kanske mest för att vi hade lite tur. Andra laget halkade in på Aglianico/Taurasi på vin #2 och var ute och snurrade runt Zinfandel på sista, de plockade inte
Pintas heller utan tog lång tid på sig att hitta till Portugal, där hade vi nog ett övertag eftersom jag druckit en hel del av Sandras viner under åren.

Jag måste säga att upplägget var hur kul som helst. Snabbresonemang i lag inför publik som dessutom visste i förväg vilka viner som provades var rätt skoj, fnissningarna i folkmassan var lika svårtolkade & provocerande som vinerna.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus