Seewinkler Impressionen TBA 1991

IMG_2193


Vissa flaskor biter sig fast i källaren och blir liksom bara kvar, ett slags vinets limbo där när varken finns vilja eller tillfälle att dra ur korken. Jag har många söta saker som tyvärr hör till den kategorin, när rödvinet är urdrucket och desserten kommer fram är jag & C oftast mer upplagda för kaffe och möjligen någon starkvara. Det blir aldrig dags för sötsakerna, de åldras och blir ibland gistna, speciellt de billiga kantrar efter tio/femton år. Men, undantag finns när åldrandet fé gör stora saker med billighetsinköpen.

IMG_2194 IMG_2195


Seewinkler Impressionen TBA 1991
Kaisergarten Wein, Trockenbeerenauslese, Neusiedlersee, Österrike
Tät doft, massor av mandel, melass och bortytis, rostad med bränt socker och apelsinskal, fikon och torkad söt frukt, grillad citrus. Underbar russinton med kryddor och höga citrusaromer, närmast exotisk, söt ananas och mango. I munnen är den mogen, bred och expressiv med massor av torkad frukt, färska fikon och härligt kanderade apelsinskal, passionsfrukt & ananas, den är härligt rostad och bred. Svansen är packad med mandel och valnötter, honung och aprikosmarmelad. Förvånande ren och läcker trots de karamelliga övertonerna, ett ess i fullkomlig mognad. För 84:- / halva 1996 är den närmast ett mega-brakfynd, en ovanlig topp i träsket av mediokra viner när det gäller söta Österrikare för lagom pengar. Betyget är snålt. (Bouvier, Ruländer, Wechselriesling)
Betyg:++

Den orkar inte riktigt upp till 3+, varken jag eller vinet är tillräckligt skärpt den här kvällen men det känns som den lika gärna kunde trillat över till högre betyg en annan dag. Trots ganska oädla druvor och förmodat för länge i källaren presterar den över all förväntan, det var riktigt, riktigt gott.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus