Självplock med AuZone

Det blev lite väl sent i år, sommarvärmen var på upphällningen men att inte genomföra AuZones årliga grillspektakel i Punkarns regi är knappast ett alternativ. Sommarsäsongen måste få en värdig avslutning. Temat var enklast tänkbara, biffig entrecôte från Urban Deli (extra tjocka skivor, knappt 500g) och hyfsat biffiga viner därtill. Jag plockade själv fram några flaskor att prova i väntan på köttet, något att fundera över innan deltagarna en i taget fick knata ner i förrådet och botanisera bland ett par tjog slumpmässigt utvalda saker.

Så, kvällens eleganter innan köttet kremerat färdigt fick bli:

IMG_1436IMG_1437IMG_1438


Fleur de Passion, BdB 1999
Diebolt-Vallois, Cramant, Champagne, Frankrike
Ren och mineralrökig doft, lätt utvecklad med aningen nötiga toner under citrus och blommiga limeskal. Sprittande och fylld av glädje i munnen, ren och mineraldriven med strålande elegans och klass, härliga syror, lätt aromatiska & örtiga toner i avslutningen. Lång och förbenat läcker.
Betyg:+++

På många sätt är detta essensen av Blanc de Blancs, en ovanligt lyckad 1999 med de så härligt gräddiga syrorna från Cramant perfekt uttryckta & presenterade i en underbar skål med gul elegant frukt. Det är lättfotat, dansant, perfekt definierat med strålande polish och precis lagom tidig utvecklingsgrad. När Champagne är så här behöver man inget annat, inget annat alls.

Pyramid Valley Growers Collection Calvert Pinot Noir 2008
Pyramid Valley Vineyards, Central Otago, Nya Zeeland
Ganska köttig och lätt vild doft, lite blodstänk och underbara kryddor i bred men samtidigt komplex stil, härlig pinosity ned antydan till pyrande brasa. Tät smak, stilenligt lätt kryddigt köttig med skogshallon och undervegetation, bred och balanserad med liten fet avslutning. Alldeles utmärkt.
Betyg:+++

Felton Road Calvert Vineyard Pinot Noir 2008
Felton Road Wines, Central Otago, Nya Zeeland
Ren och snygg doft med välpolerad pinosity, skogshallon, viss mineralitet och lite parfymerade skogiga toner, nästan lite hyacint utvecklas efterhand. I munnen är den ren med höga smaker, hallon, sura körsbär och skärpt röd elegant frukt, tanninerna är tydliga och silkiga, strålande svarvad med många år kvar att utvecklas. Det finns en liten fruktsötma i svansen, den är förbaskat mumsig & skärpt.
Betyg:+++

Det är märkligt hur hanteringen slår tvärs igenom druva & terroir, vinerna är förvånande olika trots att år, kloner & jordplätt är exakt samma (Pyramid Valley ’lånar’ en del av Feltons Calvert). Det är enormt intressant att se hur handlaget och resultatet skiljer sig, valet av frukt, lite hela klasar och något senare skörd gör större skillnad än man anar.
Att Pyramid Valley var en Otago tvekade knappt någon på, men att Felton skulle vara i stort samma sak var det ingen som kläckte ur sig. Vilken som är bäst beror snarast på humöret, idag var det Felton men fan vet om jag skulle tycka lika om en vecka.

IMG_1435IMG_1439IMG_1440


Château Montrose 1998
St.-Estèphe, Bordeaux, Frankrike
Köttig och lite vild doft, kryddig och mogen med målarlåda och en del stall, tobak och trätoner kikar fram efterhand. Tät smak, mjuka tanniner, lite kött & brasa med fint kryddig kropp fylld av solmogna röda bär. Svansen är kryddig & vild med tuggtobak och rökiga komponenter. Riktigt god och fint utvecklad. (ET plockade)
Betyg:++

Hermitage, Les Bessards 1997
Delas Freres, Hermitage, Rhône, Frankrike
Mogen doft, lätta toner av målarlåda & köttslamsor, blod & slaktbänk parat med lite charkuterier, våt skogsmark och torkad svart frukt. Smaken är provocerande syrlig, känns som en muterad ’96:a, den är gisten men håller ihop. betyget räddas av doften, smaken kan jag både ha & mista. (Vintomas plockade)
Betyg:+

Hermitage, Gambert de Loche 1997
Cave de Tain l'Hermitage, Hermitage, Rhône, Frankrike
Doft av soya, gamla dojjor och oxidativ gammal mögig frukt. I munnen har den helt kollapsat, uttorkad och trist utan förtjänst. Slut i rutan. (Lena plockade)
Betyg:-

IMG_1441IMG_1442IMG_1443


Montes Folly 2004
Montes, Apalta, Colchagua, Chile
Ungdomlig och intensiv doft, eldig & packad med svart frukt i vaniljigt fatig & bred stil, rökig med köttiga drag, grillad ryggbiff, blå plommon och tjära. Tät och eldig smak, tjock med fat och goda mjuka tanniner, en hel del bitter choklad, lakrits & kaffe i svansen. Trots kraft och intensitet har den bra balans, frukten är ren och trots alla faten blir den inte en karikatyr. Fast, man hade kunnat hållit lite stramare i tyglarna. (Syrah, Lena fick plocka igen efter magplasket ovan)
Betyg:++

Château Clerc Milon 1999
Pauillac, Bordeaux, Frankrike
Mogen, mjukt kryddig och lite rökig doft med fin bredd och kaffetoner, läder, röda bär och liten kul ton av karamell. Smaken är perfekt mogen, på absolut topp, sandiga tanniner, kryddig med solvarm röd frukt, cassis, lätt rökig och elegant tobakston. Harmonisk och snygg, tyvärr framträder inte Pauillac så tydligt, den är aningen generisk men ack så god. (Micke plockade, tror jag)
Betyg:++

Barolo, Fabulae 1996
Mario Giribaldi, Barolo, Piemonte, Italien
Doft av harts och gammal dojja, rosor, nypon & målarlåda, kul ton av pipa och grappa (finkel). Doften är på det hela taget väldigt utvecklad. Smaken är mogen, kryddig med bra rejäla tanniner, höga rena syror och liten fruktsöt ton i svansen. God och kul, men den saknar mynta/spearmint, lite förvirrande. Betyget är i överkant. (Jag plockade som gratis bonus för de lite trista Rhônevinerna)
Betyg:++

Så, sommarprovningarna är nu över. Tillbaka till AuZones ordinarie verksamhet f.o.m. nästa torsdag.
Andra tankar
här.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus