Pessac-Léognan med AuZone

IMG_2320


Olle, kanske den i föreningen som vurmar mest för gammal Bordeaux, ställde upp sju viner från en apellation som inte föddes förrän 1987 (alltså bara ungdomar i Olle-termer) - en välkommen djupdykning i en lagom avgränsad ankdamm. Alla 16 Cru-Classé ligger givetvis i Pessac-Léognan, även
Haut-Brion, den enda egendomen i Bordeaux som är klassificerad både i Graves och Medoc (1er Cru i 1855-klassificeringen). Skulle Haut-Brion dyka upp? Med Olle vet man aldrig…

IMG_2321 IMG_2322 IMG_2323


Château Haut-Brion 1970
1er Cru Classé, Graves, Bordeaux, Frankrike
Väldigt mogen doft, läder, mjuk röd frukt och finstämda kryddor, snus och tyvärr en lätt ton av tomatsoppa, den är aningen murrig. Helt mogen i munnen, röd finlemmad frukt och höga syror, röda vinbär och stenkross, fina tanniner med tyvärr alltför uttorkad i svansen, den känns rätt trött men får godkänt.
Betyg:+

Vågat att köra in detta som första vin, alltid kul att prova riktigt gamla toppviner men den här håller knappast måttet. Senast den dracks var för nio år sedan, jag tyckte det var lite trött redan då, inte mycket verkar ha hänt sedan dess.

Château La Mission Haut-Brion 2003
Cru Classé, Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
Ganska ung och spänstig doft, svart intensiv frukt, lakrits & cassis, liten farmaceutisk ton, Dulcivit™ månne? En del fat & kådig rosmarin utvecklas efterhand. Anständig täthet i munnen, bra svart frukt med höga syror, lakrits och björnbär, sandiga tanniner, pigg, ren & god men tyvärr lite enkel framtoning, saknar den riktiga spetsen.
Betyg:++

Detta är gott, men borde den inte vara bättre? Årgången går inte igen i vinet heller, den är inte så mullig i munnen som jag skulle förvänta mig, dessutom känns den förvånande ung - 2003 har ofta visat sig mer utvecklad än så här.

Domaine de Chevalier 1995
Cru Classé, Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
Dämpad doft, toner av cassis och ceder, nyhyvlat ädelträ, fina kryddor, läder och grönt örtiga inslag, närmast paprika. Det finns en klar mognad men den är ändå besynnerlig knuten och lite stum. Den känns mycket mogen i munnen, len röd frukt, ganska elegant, lätt lakrits och lite torkade örter, syrligt rödfruktig svans. Betyget är generöst.
Betyg:++

IMG_2324 IMG_2325


Domaine de Chevalier 2000
Cru Classé, Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
Ung & intensiv, dansant röd &svart frukt, lite kaffe och choklad, stenkross och fat i modernt snitt. Ung och tät i munnen, svartfruktig med tuggtobak, höga syror och aningen gröna drag, lätt kartig svans. Fina tuggbara tanniner. God.
Betyg:++

Château Malartic-Lagravière 2001
Cru Classé, Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
Ganska ung och pigg doft, rödfruktig med körsbär & söta kryddor, lite karamell och choklad, läder och en puff av tjära. Tät i munnen, fina syror, vital & koncentrerad med kaffe, karamell & söta solmogna körsbär, lång med finkorninga tanniner, alldeles strålande med maffig & kryddig eftersmak.
Betyg:+++

Det här kom lite oväntat, jag
älskar den vita Malartic-Lagravière men har mycket liten erfarenhet av systervinet. Förvånande harmonisk och snygg med underbar kakaofin struktur på tanninerna, läckert utvecklad och mycket drickvänlig. Busgott!

IMG_2326 IMG_2327


Château Malartic-Lagravière 2003
Cru Classé, Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
Ung och intensiv, cassis och svart stenfrukt, karamell, kanel & vanilj, utvecklar TCA efterhand, går från smygkorkad till helkorkad. Tät svart tjock frukt i munnen, maffigt koncentrerad men med brännande TCA i svansen, trasig tyvärr.
Betyg:-

Korkdjävlar!!

Château Pape Clément 2006
Cru Classé, Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
Tär & koncentrerad doft, lite dov och mullrande svartfruktig, parfymerad och kryddig med ruskigt dyra fat, lite bitter choklad och nya läderskor. Massiv och oförlöst i munnen, vansinnigt tät med asfalt & tjära, tanniner till max, kärv och lovande men ännu sotig och lite grov i eftersmaken. Blir nog förhoppningsvis skitbra men man får avvakta fem/sju i alla fall.
Betyg:++(+)

Det som stör mest med det här vinet är priset, 879:- skattade sekiner kostar det idag, smärtsamt.

Kul som vanligt Olle, men någon direkt röd tråd som skriker ut ”Pessac-Léognan” hittade vi inte.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus