Fetlördag med gubbarna (och LT)

ET, MW, AK, JT, LT & jag gör ett nytt försök att ’äta anständig mat och dricka stora viner’ som vårt motto i kretsen lyder. Menyn var enklast tänkbara, löjrom och svampkrustader inledde före halstrade & rökta pilgrimsmusslor; varmrätten var anka med kardemumma och potatispuré med parmesan, lite hallonsås därtill. Till efterrätt valde vi en tarte tatin och givetvis avrundades allt med ost före kaffet. Avslappat som förra gången utan tokiga ambitioner.

Vinerna valde vi för att imponera, förundra, chockera eller bara skrämmas lite (noteringarna är av det mindre analytiska slaget, det är en mycket avslappad tillställning).

IMG_1114IMG_1115

Felseneck Riesling Spätlese (Goldkapsel) 2009
Bockenauer Felseneck, Schäfer-Fröhlich, QmP Spätlese, Nahe, Tyskland
Strålande intensiv och exakt, galet vässade syror i ett hav av mineral och balanserad sötma. Alldeles utmärkt.
Betyg:++(+)

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1995
Épernay, Champagne, Frankrike
Lite off tyvärr, bra bredd och intensiva mineraltoner uppblandad med äpplen och lite skogig känsla, tyvärr med en liten dos TCA. Satan!
Betyg: Egentligen 3+, men bara - den här gången

Helvete för TCA!

IMG_1116IMG_1117

Dom Perignon 2002
Moët & Chandon, Champagne, Frankrike
Vässad, återhållen doft, stram med snygga fat och mineral. När temperaturen kryper upp känns den som en tokigt lyxig Chablis. Syrorna är på plats men inte dominerande, känns som en rundare & lite bredare variant av ’96.
Betyg: ++(+)

Puligny-Montrachet, 1er Cru ”Champ-Gains” 2007
Oliver Bernstein, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Frankrike
Fatig doft, lite torv och en del eldiga toner, efterhand tittar smör och hyacint fram, äpplen och citrus i oförlöst komplex stil. Smaken är vässad med exakta syror, tät citrus och lite exotiska toner, uttrycksfull med kraft. Oerhört egen och mycket intressant.
Betyg: ++(+)

IMG_1118IMG_1119

Château-Chalon 1996
Berthet-Bondet, Vin Jeaune, Château-Chalon, Jura, Frankrike
Oxidativ med massor av nötter, fina flortoner och vax. Smaken är definierad med höga syror, äpplig med bra bredd, väldigt personlig. Det är inget jag skulle köpa, men den funkar fint och är bra på intellektuellt plan.
Betyg: ++

Till de rökta musslorna funkade detta hur bra som helst, enristonerna gifte sig perfekt med floraromerna. Lite svårt på egen hand men till maten åker betyget upp!

Ciabot Mentin Ginestra 1986
Domenico Clerico, Barolo, Piemonte, Italien
Skitig doft, undervegetation, kaffe & målarlåda (terpentin & linolja), en del svamp och skog och mogen röd frukt. Fantastiska fina tanniner i smaken, syrlig med ren frukt & bra täthet, viss mineralitet. Härligt mogen med stall och torkad frukt i svansen, lång eftersmak. Skitbra!
Betyg: +++

IMG_1120IMG_1121

Grands Echézeaux 1995
DRC, Bourgogne Grand Cru, Frankrike
Härligt mogen med bra pinosity, klassisk med lätta blodtoner & en skopa skit, expressiv i klassisk stil. Smaken är fint skogig med fina syror, kött & hallon blandad med lite fudge, lång med superfina tanniner. Mognaden är perfekt, på absolut topp, den kommer att hålla länge än. Jag tvekar på betyget, vill verkligen ge den 4+, den får det framåt natten.
Betyg: ++++

Fan, DRC levererar
igen. Detta är bara hur bra som helst, en perfekt mogen välgjord Bourgogne går helt enkelt inte att klå.

Chambertin 1983
Rousseau, Chambertin, Bourgogne Grand Cru, Bourgogne, Frankrike
Skitig doft med massor av röd frukt, skog & läder, läcker pinot med täthet, tyvärr antydan till TCA. I munnen känns korken tydligare, charmant & elegant med klass & härlig röd frukt, egentligen strålande men TCAn förstör upplevelsen helt. Troligen 3+ men, men...
Betyg: Egentligen 3+, men bara - den här gången

Men djävlar! Nu får det vara nog med kork! Så trist, detta hade matchat DRCn, lika bra troligen men i en helt annan mycket mer dansant & elegant stil.

IMG_1122

Clarendon Hills Astralis 2005
Clarendon Hills, McLaren Vale, South Australia, Australien
Tät svart frukt i doften, rökig med charkuterier & blod, lite tjära & en del viol, efter någon timme dyker det upp bacon. Tanninerna är underbara, silkiga och tydliga, fruktsöt med kaffe och liten mineralitet. En del charkuterier och fläsk i svansen, ungdomlig med fin framtid. Den är lång och kraftfull, ren och packad med frukt, men den behöver tid, mycket tid. Vänta i fem, minst.
Betyg: +++(+)

Jag verkligen gillar detta, men jag upplevde den som
betydligt mer kraftfull och knuten jämfört senast. Det finns en hel del i den, en underliggande struktur jag hoppas skall visa sig bli ett stort vin när den fått tillräckligt med tid.

IMG_1123IMG_1124

Poggio delle Rose 1997
Castell'in Villa, VDT, Toscana, Italien
Solbakad doft, tät med vax och harts, solbakad och eldig med kaffe, bitter choklad och torkade örter, lite övertoner av vanilj och ost. Tät smak, eldig med fina tanniner & bra syror, varm, sträv och lätt bitter eftersmak.
Betyg: ++

Monzinger Frühlingsplätzchen 2005
Emrich-Schönleber, QmP Beerenauslese, Nahe, Tyskland
Fantastisk solmogen frukt i doften, citrus & grapeskal, lätt örtig med rabarber och härlig mineral. Intensivt syrlig smak, exakt och mineralstinn med citrus och finess, känns mer som ett eiswein. Skitgod i alla fall.
Betyg: +++

IMG_1125IMG_1126

Tokaji Aszu Essencia 1967
Berry Bros./Monimpex, Ungern
Doft av dillfrön, knäck och bränt socker, en del mandel, nötter och harts och brynt smör. Enormt mogen med höga syror, knäckig med torkad aprikos och bra syror. Rätt god trots sin närmast provocerande mognad.
Betyg: ++

Det här var en surrealistisk upplevelse, fällningen i flaskan såg närmast ut som det lagrats råolja i den de senaste 44 åren och inte ädelrötat vin. Bara titta på flaskan ovan, den är egentligen helt klar i ofärgat glas. Är den för gammal? Njae, man kan nog hävda att ett vin av den här typen aldrig blir för gammalt. Tack MW för ett vin från mitt födelseår, det är inte ofta en ’67:a sitter så bra.

Efter detta linkade vi hem, bra kväll på det hela taget.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus