Vintage Port med AuZone

thumb_IMG_4686_1024


Traditionsenlig avslutning i
AuZone innebär att Vinarskallen gör ett intjack i sitt mycket välförsedda portvinsförråd, ofta en djupdykning i gamla godssaker och rariteter. Den här gången var temat ’Vintage Port’, ovanligt bred satsaning men det visade sig bli några av sagda förråds sista ’70:or - kanske den mogna årgång som bjudit på störst konsistens av alla (jag är själv lite för ung för att ha djupare erfarenhet av 1963, tyvärr har det bara blivit en handfull buteljer).

thumb_IMG_4688_1024 thumb_IMG_4689_1024 thumb_IMG_4690_1024


Taylor's Quinta de Vargellas 1991
Taylor, Fladgate & Yeatman, Portugal
Eldig doft, lite instängd & muggig till en början men det vädrar ur efterhand, torkad frukt, lätt jordig med snus och kaffe. När den rätat upp sig kikar det fram knäck & nougat och söta körsbär. Söt och eldig i munnen, kryddig med fin utveckling, bra djup med intensitet & karamell, torkade körsbär & korinter, förvånande stramt avslut med fin kryddighet.
Betyg:++

Detta lär vara den bästa av alla
Quinta de Vargellas med lite ålder, god men inte vansinnig imponerande - tyckte inte den briljerade för tre år sedan heller.

Fonseca’s 1985
Fonseca, Portugal
Eldig och lätt instängd doft, röd frukt med torkade fikon & körsbärssylt, nästan kirsch med en liten trist överton av källare. Fet i munnen med tjock frukt, kaffe & choklad, kanel och liten beska, ganska dämpade syror, eldig och lite stum svans. Lite svår tyvärr, OK, men inte mer.
Betyg:+

Här är det i min mun något knas, den känns disharmonisk med alltför muggig känsla. Noteras skall att andra tyckte den var bäst (!?), kan vara jag som snedtände bara.

Taylor’s 1970
Taylor, Fladgate & Yeatman, Portugal
Lättsam doft, dansant & nyanserad med mynta & röda körsbär, parfymerad och strålande elegant med snärt och finess. Lätt och väldigt elegant i munnen, fin kryddig röd frukt, körsbär och lite rhumtopf, krämigt gräddig textur, lång och kryddig svans, komplex med ren & kryddig eftersmak. Strålande.
Betyg:+++

thumb_IMG_4691_1024 thumb_IMG_4693_1024


Fonseca’s 1966
Fonseca, Portugal
Utvecklad doft, lätt karamell, örtig med nyanserad & dansant röd frukt, eldig & kryddig, kul ton av garam masala, koriander och curry. Mjukt eldig & strålande krämig i munnen, röd frukt, karamell & mjölkchoklad, söt mandelnougat och moget eldig avslutning. Strålande. (härtappad av V&S)
Betyg:+++

Kul att göra bekantskap med en gammal klassiker, härtappat av V&S i forntiden - den stod sig bra mot det tunga artilleriet från 1970. Näst bästa vin ikväll efter
Warre’s.

Graham's 1970
Graham’s, Portugal
Mjuk och nyanserad doft, hallon och dämpade kryddor, ren och klangfull med ett uns mynta & kul skogigt mineralig överton. Mjuk och krämig i munnen, eldig med karamell och kanel, nougat, nejlikor och nötig känsla, liten kåda eller rosmarin närmast i eftersmaken, utvecklad och krämig men med långt liv kvar. Strålande.
Betyg:+++

thumb_IMG_4694_1024 thumb_IMG_4695_1024


Warre’s 1970
Warre, Portugal
Kryddig doft, lite trätoner och målarlåda, linolja med nyanserad parfym och röd torkad frukt, hasselnötter & en puff av kaffe. Rik, bred och intensiv i munnen, fint strukturerad med tanniner och tjock solmogen röd frukt, körsbär & skogshallon, bra syror med lakrits och enorm längd, läckert kryddig eftersmak. Superb! Betyget är närmast snålt.
Betyg:+++

Fullkomligt strålande, allt 1970 egentligen är, mogen och uttrycksfull med perfekt balans och underbar mognad. Jag trodde det var en
Dow’s 1970 - den bästa av dem alla.

Fonseca’s 1970
Fonseca, Portugal
Lite målarlåda & linolja i doften, nästan teakolja med en lätt kemisk överton, tät röd frukt, läder och tobak med an aningen oren känsla. Tät & solbakad i munnen, trätoner med kryddig tobak, choklad och russin, läckert eldig med massor av karamell & rostade nötter, ganska maffig med lädersnöre och karamell i eftersmaken. God, men den lilla orenheten drar ned betyget.
Betyg:++

Som vanligt fantastisk kul, 1970 visar på sin absoluta klass och är nu helt mogen även om bättre exemplar lär hålla länge än. Drick upp, var glad, och God Jul!!

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus