Hungry Wines

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8ab1


Jag tackar väldigt sällan ’ja’ till varuprover numera, det är inte ofta det dyker upp intressanta saker importörerna bemödar sig om att skicka - sydafrikaner för 99:- är självklart massor för pengarna men så tråkigt att glasögonen spricker. Så, när
Hungry Wines tänkte slänga en triss i ungerska mellanprisviner åt mitt håll gjorde jag ett undantag - småskaligt & hantverksmässigt från öst är alltid välkommet.

Hungry Wines Furnmint Barrique 2011
Szent Benedek Winery, Tállya, Tokaji, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Lite äpplig doft, stenkross och en näve örter, liten dämpad fat, aningen oxidativ i stilen, känns mogen och inbjudan på lite eget sätt. Bra frukt, mogen med liten fruktsötma, lätt skalbitter med antydan till tanninstruktur, äppelskal och aningen kåda & harts i svanen, citrusskal och mineraldriven eftersmak. Rätt god, lite rustik men angenäm och uttrycksfull. Betyget är lite snålt faktiskt, den snubblar mot 2+.
Betyg:+

Furmint har i sin torra skepnad en svårfångad komplexitet, jag kan för lite men det känns som en djupare hemlighet finns nedknölad i druvans aromatiska sammansättning - sött i all ära, men nog kan man göra riktat seriösa saker om ambitionen finns.

Hungry Wines Kardaka 2015
Polgár Winery, Villány, Villány-Siklós, Ungern
Väldigt ljus färg, orangeröd med aningen brun kant. Lätt doft, lite hallon, dämpad & återhållen med antydan till örter och röda vinbär, känns tvekande och väl blyg för min smak. I munnen slank och stjälkig grönörtig med lätt solvarm röd frukt, aningen eldig känsla med kärv och lite bitter textur, rustik svans med aningen fudge och kantig avslutning, sviskon i eftersmaken. Tyvärr lite trivial och grov.
Betyg:0

Hungry Wines The Golden Cuvée 2011
Dorogi Brothers Winery, Tokaj, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Snärtigt parfymerad doft med aprikoser och apelsinblom, lätta nötter och riven mandelmassa, snyggt aromatiskt fruktig och ungdomligt druvig framtoning, rabarber och dämpad botrytis. Söt i munnen, höga balanserande syror, aromatiskt blommig med citrus, stenkross, mandel och gul stenfrukt, slank och avskalad i kroppen - god men saknar tyvärr stoppning, för lite fruktintensitet och komplexitet för högre betyg. Gott försök, men det känns som grundmaterialet är för enkelt. Den kan nog vinna på lite lagring men 2+ känns tyvärr avlägset.
Betyg:+

Som så ofta med viner från Ungern, de vita - torra som söta - fungerar fint, men de röda saknar lite finess och struktur. Kul, visst, men inte riktigt vad jag söker i ett vin normalt. Givetvis finns det riktigt lyckade saker i andra kvalitettssegment, men där blir priskonkurrensen från andra områden i europa ofta övermäktig - redan för 150:- finns så mycket annat.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus