Bolis & Näthandlarna

Jahapp, då har allas vårt kära monopol (inte helt oväntat) komplett överreagerat på samarbetet mellan WineFinder och City Gross. Alla vettiga tyckare försöker systematiskt bryta ned de uttjatade argumenten och den egenkonstruerade mytbildning Bolis med skattebetalarnas pengar skickligt & framgångsrikt lyckats indoktrinera publikum med.

Elvis sammanfattar i stort sett allt vi redan känner till här, Magnus R. lite om skyttegravskriget med ondskans axelmakter här, Vintomas fradga-frustande rant här och BK-Pers demontering kring myten om "det goda sortimentet" här. Det är dessutom, i min bok käre Per, den värsta synden - inte monopolet i sig som man av olika skäl kan sympatisera med (även om Punkarn absolut inte gör det) - lögnen om att vi har tillgång till ett brett och internationellt konkurrenskraftigt utbud.

Men, vad är det då som cementerar situationen så till den milda grad? Argumenten är ju självklara och de flesta gjorda analyserna otvetydiga, vi har ett sämre utbud och prisbild än vi skulle kunna ha. Ingen verkar för nedläggning av Bolis, bara hälsosam konkurrens på den reglerade alkoholmarknaden som likt alla andra 'farliga' kommersiella områden (e.g. vapen och fordon) kräver en viss myndighetsöversyn. Det är monopolet vi vill åt, inte Bolis som sådant utan bara dess särställning, monopol skall inskränkas till statens våldsmonopol. Vad kommer all desinformation och skrämseltaktik från?

Jag tror dock tyvärr att samma misstag görs här som i debatten mellan religiösa fundamentalister och sekulariserade ateister. Den sansade sidan missar helt premisserna och inbillar sig att argument, resonemang och eftertanke är relevanta. All propaganda Bolis producerar, allt ryggdunkande, outtalade rädsla för konkurrens och minsta intrång på deras domäner drivs inte av rationalitet, eller snarare tvärt om, det är precis det de gör. Bolis ägnar sig åt en och endaste en sak - de slåss för sin överlevnad och har helt korrekt insett att mista buckla i rustningen är ett mycket allvarligt hot. Minsta avsteg från dogman gör det omöjligt att försvara nästa bisarra detalj, och nästa...
Tankesystemet är så fyllt av pinsamma inkonsekvenser och medvetna lögner att dissidens inte kan accepteras. Man kommer ogenerat att använda sin inte helt obetydliga maktapparat för att - konservera just den maktapparaten.

Inget driver på som egenintresset, det handlar om att bevara en hegemoni för egen vinnings skull och de är villiga att göra allt som inte är åtalbart (
eller??) för att uppnå precis det. Jag pratar inte direkt ekonomisk vinning men ett tappat monopol är trots allt ett tappat monopol, trygga jobb utan konkurrens är trygga jobb utan konkurrens. Bolis främsta uppdrag idag är paradoxalt nog att bevara just Bolis - folkhälsa, utbud, prisbildning, tillgänglighet, service är inte bara sekundärt utan helt oviktigt om det inte går att utnyttja för att bevara monopolet. Det handlar i första hand om människorna på Bolaget som värnar sin bekväma särställning med alla tillgängliga medel, inte alls obegripligt men helt oförlåtligt.

Det kommer att bli ett långt krig om själarna och de sansade slår idag ur ett hopplöst underläge.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus