Les Champauvins

IMG_1775


Skall man dricka något från Frankrike som inte kostar massor ligger
Côtes du Rhône väldigt bra till, drickbara viner ända ned under 100:- går att hitta med lite rådbråkning. Det finns mycket utanför Châteauneuf-du-Pape som är tillräckligt välgjort att kvala in på Punkarns bord utan att bli enkelt, speciellt om man kan lägga några tior till och toppar hundralappen. En hyfsat ambitiös liten producent är Alain Jaume (med söner Sébastien & Christophe) med i runda slängar 70 ha odlingar utspridda i södra Rhône. Domaine Grand Veneur är knappt 50 ha fördelat över Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône "Les Champauvins" och Côtes du Rhône, huvudverksamheten vid sidan om Clos de Sixte i Lirac & Grande Garrigue från Vacqueyras (inköpta druvor).

Côtes du Rhône, ”Les Champauvins” 2009
Alain Jaume (Domaine Grand Veneur), Côtes du Rhône, Frankrike
Rik och eldigt läcker sötfruktig doft med skogshallon, biggaråer och en hel del garrigue, efterhand dyker det upp sötlakrits och krämig karamell, drag av rosor och en del jordgubbe. Doften är svårt läcker. I munnen är den eldig med mjuka tanniner och bred söt frukt, skogshallon galore med lätt anslag av lingon. Tanninstrukturen är sandig och silkigt len, kroppen maffig och bred, det finns lite själkigt örtiga drag i bakgrunden men de stör inte alls, den är snygg och väl sammansatt på rättframt sätt. God.
Betyg:++

Côtes du Rhône, ”Les Champauvins” 2010
Alain Jaume (Domaine Grand Veneur), Côtes du Rhône, Frankrike
Ungdomligt fruktintensiv doft, Grenache galore rätt i pallet, trädgårdshallon och örtig komplexitet, det finns drag av kåda och en del eldig kompott men den har samtidigt en rak & stram framtoning. Den känns rätt seriös på det hela taget. I munnen dominerar tanniner, örtig stramhet och kärva trädgårdshallon en masse, lite salmiak, kåda och sälta i svansen. Den är ett perfekt uttryck av årgången, exakt örtig frukt och bra skärpa med en del potential och väldefinerade tanniner. God, men avvakta något år för full utdelning.
Betyg:++

De är förvånande olika, årgångarna är uttryckt tydligt med alla markörer på plats men samtidigt med en remarkabel skillnad strukturellt. Det är inga stora viner men samtidigt är de precis vad de försöker vara, rediga, tydliga och med uttrycket intakt. För något över 100:- är det absolut inte oävet.

Vinerna är ytterligare ett varuprov från
Cavisten Vinhandel, 2010 finns på Bolis 133:- (6-pack för 798:-).

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus