Quinta do Vale d. Maria Vintage Port 2011

thumb_IMG_3862_1024


Av och till kikar en närmast perfekt årgång fram - 1982 i Bordeaux, 1971 i Tyskland, 1988 i Champagne och nu 2011 för vintage port i Portugal.
Jag har sniffat lite på årgången några gånger senaste tiden och den känns larvigt lovande. Alla viner har en gemensam struktur med perfekt frukt och superba tanniner. Egentligen är riktigt ung vintage port en smaksensation som jag borde ogilla men jag faller stenhårt för smockan på hak(tung)spetsen. Det är gott på ett oförställt och dumhedonistiskt sätt, lämna hjärnan hemma och låt intrycken flöda innan vinerna stänger ned i några decennier.

Quinta do Vale d. Maria Vintage Port 2011
(Sandra Tavares da Silva) Lemos & Van Zeller, Douro, Portugal
Intensiv doft, packad med plommon, söta mörka körsbär och kryddiga blåbär, lite grakåda och knölad rosmarin blandas med enormt yppig och ren frukt, detta är fenomenalt! I munnen är den söt, bred, ren med karamell och sandiga tanniner, packad av supertät mörk frukt, plommon och läckert bittra slånbär, eldig men samtidigt perfekt balanserad. Ungdomlig, rena julkakan med ingefära och nejlikor, lite eldig cognac och massor av söta bär. Lång och suveränt silkig svans, mjukt fruktig med perfekt grepp i tanninerna. Den kommer nog att tunnla sina 10 år snart, men just nu är den hur god som helst.
Betyg:+++

2011 är i sanning magisk, även viner lite lägre på kvalitetsstegen (OK,
Tavares da Silva är knappast riktigt långt ned, Pintas är ju verkligen skitbra) presterar snuskigt bra. Det är svårt att sia om framtiden men de är bättre som unga än 2000 till och med - renheten, intensiteten och tanninerna är så perfekt avvägda, det finns inte mista skavank strukturellt. Alla ni som köpt ett krigslager, var glada och hoppas ni alla lever i trettio år till för full utdelning.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus