Sigtuna East Coast IPA

IMG_1209


För ett gäng år sedan (2006 tror jag det var) startades
Sigtuna Brygghus av bl.a. Håkan Lundgren (om ni minns Lundgrens Lager från Tärnö/Nils Oscar) och jag var besviken på de orena produkterna de slattade upp under Stockholm Beer Festival de första åren. Men, så hände något med produkterna runt 2008, ölen blev renare och uttrycksfullare med personlighet och en mycket vässad definition, det kändes som man drog på med humlen och fick ordning på processen. På något år travade de fram i topplistan och passerade i princip alla konkurrenter i Sverige. Nynäshamns Ångbryggeri får se upp, speciellt nu på senare tid när deras kvalitet har sviktat lite.
Dessutom,
världens bästa öl kommer som bekant från USA, ’West Coast IPA’ är i Punkarns mun den stil som glatt blandar det bästa från alla kanter. Rik & lagom alkopackad IPA mixad med underbart tokhumlad & parfymerad amerikansk microbrewey-tradition, dessutom tolkad av Sigtuna Brygghus. Hur fel kan det bli?

Sigtuna East Coast IPA
Sigtuna Brygghus, Motortown, Arlanda Stad, Sverige
Underbart humlad doft, parfymerad och karamellig med apelsinskal, lite plommon och häftig intensitet, den är enormt inbjudande med en liten eldighet, väldigt amerikansk och väldigt IPA. I munnen är den enorm, rik och kryddigt fruktig med fin markerad beska, alkoholen (7%) finns där men bidrar bara till rikedomen, den är perfekt balanserad och lång. I svansen hittar man en hel del torkade örter, toner av bränt socker och galet mycket högklassig humle, lite rökt med en känsla av kanel och lite myrra eller cigarrpuff dröjer sig kvar i oändligheten. Detta är riktigt djävla bra.
Betyg:+++

Som så ofta blir öl bäst när man gör en kopia av något från USA, de har en ryslig tumme med öldjävulen och det smittar av sig på små svenska bryggerier som anammar stilen. Jag undrar om inte detta är det bästa jag provat hitintills från Sigtuna Brygghus, allt sitter perfekt i ett superseriöst paket, en riktig tour de force. Kudos!

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus