Sans Soufre med AuZone

IMG_3489


Temat var ’sans soufre’, svavelfria viner. Eller snarare, viner helt utan tillsatta svavel - svavel finns givetvis naturligt i vin. Taken var att ta en liten sväng kring en del av naturvinsrörelsens billigare segment, att doppa tårna i
en aspekt kring ämnet. Nu var det här en provning med Claes, något som gör att temat är mer en inriktning än ett tema, en slags tanke som ofta diffunderar ut till något annat i en lagom flummig kavalkad av något som snarast var otänkt från början - och sedan blir det svart. Lika kul varje gång.

IMG_3490 IMG_3492 IMG_3493


Drappier Brut Nature (2010)
Drappier, Champagne, Frankrike
Brödig doft, lätt parfymerad med citrus & mineral, äpplen och rivet citronskal. Fin mousse, bra citrus & mineral i munnen, ren och god men väl enkel och tom i eftersmaken. Godkänd utan den lite aggressiva framtoning zero-dosage brukar ha.
Betyg:+

Pierre Frick Riesling Vin Biologique 2010
Domaine Pierre Frick, Alsace, Frankrike
Äpplig och oxidativ doft med honung och petroleum, känns väldigt utvecklad. Spritzig i munnen, omogna plommon och citrus, äppelskal till max, oxidativ och tyvärr alltför enkel.
Betyg:0

Nature de Didier Desvignes Nouveau 2013
Didier Desvignes, Beaujoulais-Villages, Frankrike
Parfymerad doft, mandel och skumbananer, rödlätt enkel frukt, en rejäl karikatyr. Slank, ung och rödfruktig i munnen, enkel textur med lingon och inte mycket mer.
Betyg:0

IMG_3494 IMG_3496 IMG_3498


La Tour de Marsens Réserve des Géraults 2011
Les Frères Dubois, Puidoux AOC, Schweiz
Rökig doft, charkuterier, söt kryddig frukt, körsbär och vingummi, utvecklar tyvärr en del muggiga toner och sura kolasnören. Rödfruktig och kryddig i munnen, lite vilda toner, finkorniga sandiga tanniner, känns enkel och ganska oren.
Betyg:0

Viña Cuesta Colorá Tempranillo Viñas Viejas 2012
Bodegas Parra Jiménez, La Mancha DO, Spanien
Besynnerlig doft, djurisk och skitig med vattenfärg & gödsel, bränt krut & stenflis, lätt svart frukt. Sträv & rödfruktig i munnen, kärv med lingon & slånbär, blodstänk & sot i svansen. Lite yxig och grov, saknar renheten.
Betyg:0

Naturae Syrah 2013
Gérard Bertrand, Languedoc-Roussillon, IGP Pays d'Oc, Frankrike
Ren och packad av svart primär frukt, plommon & cassis, lätt fet krydda och en puff av karamell, ung & snygg. Tät & svartfruktig i munnen, fet med plommon och märka syrliga körsbär, lite djuriska drag på snyggt sätt, fet och tjock svans, modern & snygg i rättfram stil. God.
Betyg:+

Bra
igen, en ren & snygg representant för futtiga 99:-.

IMG_3499


Den andra sviten viner var en blandning av ’sans soufre’, någon slags tanke kring oxidation och lite gammal Bordeaux inköpt billigt från ett dödsbo. Ingen riktig koherens men ett och annat kul vin.

IMG_3500 IMG_3501 IMG_3502


Nature Chiroubles 2013
Didier Desvignes, Chiroubles AOC, Beaujoulais, Frankrike
Ung & godisartad doft, mörk frukt och en hel massa skumbabaner, närmast en karikatyr. Lingon i munnen, slank med godis & trivial kropp, känns väldigt enkel.
Betyg:0

Naturae Cabernet Sauvignon 2013
Gérard Bertrand, Languedoc-Roussillon, IGP Pays d'Oc, Frankrike
Ung doft, rotfrukter & gröna stjälkar, råa rödbetor och cassis, potatis och en puff av kola. Tät och svartfruktig i munnen, cassis & plommon, sträv med höga syror, känns väldigt ung, eldig & lite enkelt grov.
Betyg:0

Sauska Cuvée 7 2011
Sauska, Siklós, (Makár, Zuhánya), Villány, Ungern
Ungfruktig doft, rejält fatad, kokos & vanilj, massor av körsbär & blå plommon, tät och intensiv. Solvarm i munnen, tät med svart och röd frukt, rejält fatad, kokos även i munnen, kryddig med kanel och nejlikor, höga syror i svansen. God & maffig i väldigt modern och internationell stil.
Betyg:++

IMG_3503 IMG_3504 IMG_3505


Château d’Armailhac 2002
5ème Cru, Pauillac, Bordeaux, Frankrike
Doft av cassis och stall, tobak och ceder, läcker mognad, kryddig och komplex i väldigt klassisk skrud. Stram i munnen, sträv med sandiga tanniner, rakryggade syror, kaffe och trätoner, kärv svans. God & utvecklad, men det känns som den har mer att ge.
Betyg:++

Den här var förvånande bra för en ’02, inget stor vin och ett redigt stolpskott till årgång kan ändå prestera. Räkna aldrig bort Bordeaux.

Il Falcone Riserva 1999
Azienda Vinicola Rivera, Castel del Monte DOC, Apulien, Italien
Helt utvecklad, tobak & stall, kaffe och läder, den känns väldigt utvecklad och mogen men på snyggt sätt och med vitalitet. Mjuk och len i munnen, snyggt utvecklad med kaffe, kanel och solvarm perfekt mogen frukt, fina silkiga tanniner, lång & kryddig svans. Riktigt god. Känns helt färdig, drick upp.
Betyg:++

Vansinnigt udda, jag trodde det var en mogen östra-stranden från ett varmt år från mitten av 80-talet. Att den är gjord av 70% Nero di Troia & 30% Montepulciano gjorde ju inte felgissningen mindre. Gott i alla fall.

Château de Lescours 1986
Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike
Åldrad doft, uttorkad med lite kartong & kryddiga toner, torkad röd frukt, svamp & mossa, undervegetation och jord. Slank & helt mogen i munnen, lite torra tanniner & uttorkad frukt, kryddig men tråkig med lätt papprig & muggig känsla, liten dissonans i svansen. För gammal.
Betyg:0

IMG_3506 IMG_3507


Château du Courneau 1976
Margaux, Bordeaux, Frankrike
Väldigt utvecklad doft, helt mogen med klara toner av kartong & våt jord, känns väldigt gammal med rotfrukt & rå riven potatis. Torr & uttorkad i munnen, känns för gammal med ålderssyror och gammalt lädersnöre, kaffesump i eftersmaken. Alltför gammal, slut i rutan.
Betyg:-

Château Haut-Bruly 1976
Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike
Dämpat kryddig doft med torkad frukt, röda bär & undervegetation, nyanserat mogen i det sista stadiet, rätt OK på det hela taget. Helt mogen i munnen, torkad frukt och kallt kaffe men samtidigt med lite liv i benen, toner av torr tawny & torkade örter, fina sandiga tanniner, godkänd trots åldern. Betyget är generöst.
Betyg:++

Det är alltid en udda resa att prova med Claes, man vet aldrig vart man är på väg. Men det är underhållande och billigt även om det inte alltid är så gott.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus