Sensommaröl

thumb_IMG_3967_1024


Sommaren är nu officiellt slut, Augusti är över och det är nu höst även om dagsvärmen indikerar annat. Valet av öl är nu annat än under högsommaren, mer alkohol och malt ingår i recepten och komplexitet och eftertanke får ersätta enkel drickglädje och allmänt quaffande. Det är en ganska behaglig tid fram till
ölsäsongens kulmen i skiftet september/oktober, avspänd träning inför bonanzan i Nacka Strand.

Equinox Pale Oat Ale
Lagunitas Brewing Company, Petalumas, Kalifornien, USA
Läckert humlad, parfymerad och ren med citrus och örtig framtoning, lagom maltig med fräschör och finess, lätta rökiga övertoner, supersnygg och vässad. Len och läskande i munnen, massor av humle men utan att bli för parfymerad, superba karamelltoner och örtighet, malt och precis alkohol, fenomenal längd och rikedom. En utmärkt ale med alla vektorer på max, strålande god. (havre & malt, 8%)
Betyg:+++

thumb_IMG_3992_1024


Grisk IPA
Hornbeer, Jørgen Fogh & Gunhild Rasmussen, Danmark
Läcker, intensiv doft med karamellig citrus, hasselnötter och aromatisk kryddighet, bred & söt parfymerad med syrlig fräschör. Mjuk & maltig i munnen, massor av apelsinskal, ingefära och nötig örtighet, markerad beska och kul aromatiskt rostad ton. Krämig eftersmak, fudge och bröd. Skitgod i lite rustik och härligt hantverksmässig stil. (6,4%)
Betyg:+++

thumb_IMG_3993_1024


Founders Curmudgeon
Founders Brewing Company, Grand Rapids, Michigan, USA
Maltig, eldig & parfymerad doft med toner av karamell, melass, kanel & valnötter, kul aromatisk citruston dessutom, pomerans eller citron. Tät, eldig och bred i munnen med karamell fudge och choklad, lite kallt kaffe och söt fatig känsla, närmast vinös textur, lång och rökigt komplex med torkad frukt och kryddnejlikor. Utmärkt i expressiv och lite fet provocerande kostym (9,8%).
Betyg:+++

I år skall jag försöka mig på en rapport från ölfestivalen, det har trots allt blivit 23 gånger så det är nog dags...

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus