Näthandlarna

Det stormade till rejält i vattenglaset när FV ifrågasatte den form näthandlarna idag har, internetreflexen slog omedelbart till och idealisterna/talibanerna vs. bolagshatarna fick diskussionen att spåra ur på tre röda. De få sansade röster som försökte hålla en balanserad ton (i.e. Niklas Jörgenssen) tystades snabbt och stollarna fick i vanlig ordning sista ordet med hög & hes stämma. Inte ens jag själv kunde låta bli att kommentera larvet på mitt eget lilla vis.

Tyvärr glömdes kärnan i vad det rör sig om bort helt, det enda viktiga egentligen. Finns det någon substans i den lilla rännil av vin som tricklar sig förbi Bolaget eller är det som en del röster antydde osammanhängande, ofoukserat, dyrt och utan konkurrensvärde?

Punkarn missade givetvis första nyhetsprovningen och hade ingen egentlig uppfattning - bortsett från den hårdnackat marknadsliberala ståndpunkten att det enda monopolet som är motiverat i ett modernt samhälle är statens
våldsmonopol. Själv har jag mest köpt via en del Europeiska langare, på auktion och någon enstaka exklusiv butelj från Winefinder när priserna sänkts, mer för tillgängligheten än priset. Det är poänglöst att gå in på myten om Bolis stora fina sortiment, alla specialintresserade vet att djupet saknas helt - ett skäl gott som något att släppa på monopolet.

Så, när andra nyhetsprovningen hölls på Stadshuskällaren var jag där och kikade som hastigast. Drygt två timmars hetsprovade och lite mer än hundra viner senare var slutsatserna inte helt klara.

  • Det är bitvis ofokuserat, alldeles utmärkta och prismässigt konkurrenskraftiga saker paras med knökdyra rena floppar i samma portfölj. Det är inte bara en smaksak utan känns nästan lite slappt hanterat i kvalitetskontrollen. Å andra sidan lider vilken vinimportör (och inte minst Bolis givetvis) som helst av samma sjuka, bra och dåliga viner samsas alltsom oftast. Till och med min egen favvolangare Slurp är inte helt rentvättade.
  • Prisnivåerna är generellt för höga, dyker samma vin upp på Bolis är det oftast några kronor billigare att köpa av monopolet - varför då krångla med en annan inköpskanal?
  • Det är inte alltid dyrare däremot, ibland landar sakerna under bolagspriser och under internationella nivåer också, men det hör till undantagen och är enbart på lite exklusivare produkter vad jag kunde se.
  • Det är dessutom ganska positivt vågat på sina håll, en trave spektakulärt bra Cava är ingen kioskvältare direkt men skitkul om man inte kommit i kontakt med saker som Recaredo tidigare.

Det är svårt att sia om framtiden för näthandlarna i sin nuvarande form, jag blir inte riktigt klok på strategin och affärsplanen genom att titta enbart på utbudet och prissättningen (Winefinder undantaget som har en uttalad plan att konkurrera prismässigt med premiumviner på Bolis). En sak som skulle underlätta för konsumenten vore en gemensam satsning på presentation av portföljerna, en samordnad ordertjänst där allas sortiment fanns tillgängliga likt Bolis beställningssortiment skulle göra susen. Vi får noga följa utvecklingen vidare och se vart det tar vägen, men någon förändring måste till.

Så, kortfattat det bästa av det som presenterades:

Robertson Wine
Marquis D’Angerville Volnay 1er Cru ”Fremiets” 2008 [++] - Krydig och rätt utvecklad doft med köttigt anslag, lite snygg undervegetation och fin röd frukt. Ren & snygg i munnen i slank och lite sval stil.
(445:-)

California Wineclub
Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignon 2005 [+++] - Rik och mulligt fruktig doft, snyggt fatad med övertoner av läder och kaffe. Tät och läcker frukt i munnen med lyxig känsla och superba sandiga tanniner. Alldeles strålande.
(829:-)
Etude Carneros Pinot Noir 2008 [++] - Intensiv och läcker doft med ren pinosity, lten rökig överton. Mullig och bred i munnen, ren frukt och silkiga finlemmade tanniner.
(299:-)

Cavarosa Wine
Barbera d’Asti Superiore ”Vigna dei Carline” 2010 [++] - Tät doft med djupa körsbärstoner, intensiv och läcker smak, bigarråer och nyanserad ton av kaffe & lakrits.
(159:-)

E-Wine
Prà Staforte Soave 2009 [++] - Intensiv doft, ren med mineral & skärpt gul frukt.
(195:-)
Vin de Constance 2006 [+++] - Tät och läcker med enormt koncentrerad doft, ren, fylld av aprikos & rabarber, apelsinskal och antydan till kanel. Galet söt men med balanserade syror, aprikosmarmelad och honung, närmast oändligt längd. Strålande.
(290:-/50cl)

Invinitum
Recaredo Brut de Brut Gran Reserva 2004 [++], Recaredo Brut de Brut Gran Reserva 2003 [++] & Recaredo Turó d’en Mota 2002 [++] - En trio kryddiga och personliga non-dosage Cava, kompromisslösa med bara liten typisk Cava-bitterhet i svansen. Oerhört roliga, enormt egna och faktiskt riktigt goda. Priserna får man fundera över själv.
(309:-, 280:- & 860:-)

Vinoteket
Brut Platine 1er Cru Nicolas Maillart [++] - Äpplig och ungdomlig standardskumpa, rik med bra ton av vinteräpplen & lite apelsin bra syror och definition.
(349:-)
Crozes Hermitage Terre d’Eclats 2010 [++] - Härligt köttig och klassisk med blodstänk, slaktbänk och peppriga övertoner. Ren & snygg i munnen, fin mörk frukt, charkuterier och rena syror.
(214:-)
Malleea, Majella Coonawarra 2009 [++] - Rik, fruktog och eldigt bred. Lite fruktlöst och solbakad kropp, bra syror , balanserad med klassisk Coonawarra/Terra-Rossa.
(427:-)

Vinstocken
Reichsrat von Buhl Pechstein 2009 [++] - Väl mullig men samtidigt god mineralbomb i bred stil, lite gröna toner fortfarande men de lär försvinna snart.
(349:-)

Vinupplevelser
Les Eres Vinya Velles 2007 [++] - Tät, rik och solbakad med körsbär, lakrits och en del bra hanterade fat. Exemplarisk frukt i munnen, täta sandiga tanniner och fina syror. Liten mineralitet i svansen, god.
(299:-)
Sapaio Bolgheri Superiore 2008 [++(+)] - Läcker doft, massor av cassis, seder, kaffe och grusig mineral, en del fat men under kontroll. Tät och eldig i munnen med fina tanniner, väl avvägd frukt, lakrits & cassis, mineralitet i svansen. Kul & snygg, kanske väl stylad men ack så god.
(349:-)

Winefinder
Cepparello 2008 [++] & Cepparello 2009 [++(+)] - Läckra med massor av körsbär, snygga fat, lite kaffe och linolja, rejält sträva med bra syror och körsbärsstinn kropp. ’08 är stramare och mer aristokratisk, ’09 bredare och fruktbare i aningen mer hedonistisk stil. Båda strålande goda.
(2454:- för 6 flaskor, 3+3)
Barolo Via Nuova 2008 [++(+)] - Läcker med massor av röd frukt, rosor, läder och snygg mynta. Uttrycksfull i munnen, viss utveckling med kryddor och nypon, lite lakrits och täta finkorninga tanniner.
(499:-)

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus