Bristly med Gabriel

IMG_3226


Det var alltför länge sedan jag gick igenom (delar av)
Bristlys sortiment, en av de riktiga kvalitetslirarna på svenska marknaden med ett speciellt öga till Châteauneuf-du-Pape. Drygt 70 viner på två timmar var lite i stressigaste laget men en grabbnäve saker seglade upp som mer än värda att skriva hem om.

Pierre Moncuit Grand Cru Blanc de Blancs Cuvée Nicole Moncuit Vielles Vignes 2004 [+++], skitbra, ung med alla lyxiga klassiska markörer på plats och inte ett spår av för mycket dosage - enormt seriös med klang & skärpa.

2011 i Châteauneuf-du-Pape är lite inklämd mellan den magnifika 2010 och den mer än habila 2012. Givetvis är Bristlys viner bra, fattas bara annat med den uppställning Gabriel rotat fram, men jag tror 2011 blir en årgång att köpa bara lite av för hyfsat tidig konsumtion i väntan på att 2010 skall växa till sig. 2012 däremot verkar bra, balans i både frukt och syror med solid struktur. Det sagt, alla vet hur svårt det är att bedöma en årgång så tätt inpå buteljering.

IMG_3230


Av alla
2011 var not St-.Prefert mest tilltalande, rena med liten pikant kartig känsla, Colombis [++] var elegant och syradriven, snygg och det starkaste kortet just nu även om både Réserve August Favier [++(+)] och Collection Charles Giraud [++(+)] kommer att växa förbi om bara något år. Vieux Donjon [++] är naturligtvis också bra men tyvärr underlägsen både 2009 [+++], 2010 [+++] & 2012 [++(+)] som alla är helt andra mer vitala djur.

IMG_3223


Domaine de la Janasse imponerade mest med sina 2012:or, klingande ren frukt utan minsta tendens till överkoncentration, skärpa i syrorna och absolut fokus i en väldefinierad stil. Jag är normalt inte någon stor fan av Janasse men ett år som 2012 passar, höga toner och fullkomligt gehör ger en bukett med strålande viner. Absolut köprekommendation, både Chaupin [+++] och Vielle Vignes [+++] är spektakulära - man får hålla sig framme i början av nästa år när de kommer i begränsad upplaga på web-lansering.

IMG_3229


St Jean du Barroux (Philippe Gimel) håller förväntad klass i sin larvigt drickvänliga och inbjudande stil, klang & opretentiös glädje till överkomligt pris är aldrig fel - L’Argile 2010 [++], La Pierre Noire 2008 [++].

IMG_3231


Det italienska fältet toppas av
Clerico. Ciabot Mentin 2008 [++(+)] är kanske väl sträv och aggro i dagsläget, men om tanninerna kan dämpa sig bara lite kan den kanske växa om Pajana 2008 [+++], exakt och intensiv med balans och uppnosig frukt. Störst är givetvis Percristina 2005 [+++], sensationellt bra och bara hårfint sämre än 2004 besynnerligt nog. Här står frukten upp mot strävheten, på många sätt ett vuxet kärleksbarn mellan Ciabot Mentin och Pajana - briljant.

Roagna gör bra ifrån sig också, samtliga 2007:or håller hög klass i förvånande utvecklad & förväntat skojfunkig stil. La Rocca e La Pira [++] och Barbaresco Pajé [++] är utmärkta, Barbaresco Asili Vecchie Vigne [+++] fullkomligt strålande med underbara tanniner och rakryggad struktur.

IMG_3227


La Pèira är säkerheten själv, jag brukar inte gilla Obreiers men den här gången - 2011 [+] - funkar den fint, bra att korka upp i väntan på Las Flors - speciellt 2009 har alla hönsen hemma [+++] och är förunderligt tillgänglig redan, bred och läcker med plyschig struktur. Den ärt absolut något vassare än 2008 som provades nyligen, dessutom med öppen och drickbar. När huvudnumret La Pèira 2008 [+++] provas får man en tankeställare, tja, fan vet men tid lär den behöva även om den på något absolut plan är huvudet högre än Las Flors. Jag kommer inte att röra mina på minst fem år, den är betydligt mer knuten än jag väntat mig.

IMG_3224


Uppställningen med
Pillot visar främst på styrkan i de röda 2010, exakt elegant frukt och magnifika syror i harmoni. Den enda från 2009 hamnade lite i skymundan, bredare och kanske tätare men inte med samma höga rena röst. Bourgogne 2010 [+], Pommard 1er Cru Clos Verger 2009 [++], Volnay 2010 [++] och Pommard 1er Cru Les Rugiens 2010 [++(+)], alla vettiga i sin prisklass.

Tackar
Gabriel, behövlig genomkörare.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus