Etna Rosso med AuZone

thumb_IMG_4810_1024


De senaste decenniet har Etna visat på en fenomenal utveckling - variation blandas med experimentlusta och småskalighet, fokus och en hälsosam attityd gentemot druvmaterial & terroir.
AK menar på ett släktskap mellan Piemonte och Etna Rosso - han anser att Nerellos tanninstruktur går i samma takt som Nebbiolo och att den rödfruktiga känslan är densamma. ASi menar att det är i Bourgogne man får kika på för att hitta något som beter sig lika, rödlätt & syradrivet med bärfrukt och kritga avvägda tanniner. Själv tycker jag Etna hamnar någonstans mittemellan när det funkar som bäst, det typiska och svårdefinierade ”vulkaniska” draget hittar man som en röd tråd genom vinerna - stenkross, frukt i korsningen mellan slånbär & hallon och en rakryggad och avskalad strävhet. Mycket personligt.

thumb_IMG_4820_1024 thumb_IMG_4811_1024 thumb_IMG_4812_1024


Mascalisi 2014
Lamoresca, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Mineralrökig doft med lingon & slånbär, eleganta trädgårdshallon och stenkross. Slank röd frukt i munnen, kryddig med liten eldighet, fina sandiga tanniner, lite grönörtig avslutning med viss stjälkighet, en del lakrits och kryddbeska dyker upp i eftersmaken.
Betyg:+

Vino di Anna 2013
Vino di Anna, Qveri, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Rödlätt doft med röda vinbär, lätt grusig mineral, tyvärr oren med naturvinsfunk som efterhand börjar dofta infekterat kött & nekros. Höga syror i munnen, lingon och viss djurisk skitighet, smakar som hundpäls doftar, röda vinbär och hallon i svansen men med osund överton. Inte kul alls.
Betyg:-

Nej, nej, nej... Detta är allt vad jag ogillar med ’naturvin’, infektion och skit maskerat med slank dansant frukt, men det ruttna tränger obevekligen igenom. Hur bra skulle inte detta varit i en stabilare kostym? Gruppen rankade detta som sämst.

Contrada dei Centenari 2011
Calabretta Azienda Vinicola, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Bra djup i doften med körsbär, blommiga kryddor och lätt mynta, antydan till lakrits & torkade örter, läcker och exakt. Bra syror i munnen, sandiga fina tanniner, slånbär och lingon med stenkross och liten bladig stjälkighet. Välstrukturerad och vuxen.
Betyg:++

thumb_IMG_4813_1024 thumb_IMG_4814_1024


Contrada Guardiola 2011
Passopisciaro, Etna IGP, Sicilien, Italien
Ungdomlig, rödfruktig och läcker med hallon och en dos parfym, snyggt aromatisk stil med liten djursik gammal dojja, men snyggt liksom. Rödfruktig i munnen, sura körsbär och röda vinbär, snyggt sträv med snärtig spänst och vässat yttryck, rättfram vinglädje, syrlig svans, kommer att utvecklas.
Betyg:+(+)

Santo Spirito 2012
Tenuta delle Terre Nere, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Doft av mynta och ganska mörk frukt, torkade blad, mörka körsbär & slånbär, stenkross & fat, en liten puff rå rotfrukt tyvärr. Tät & sträv i munnen, koncentrerad och lite sotigt bitter, intensiv med slånbär och kakao, aningen bitter och sotig svans. God men har tyvärr ett lite grovt karaktärsdrag, välstrukturerad och ambitiös dock.
Betyg:++

thumb_IMG_4815_1024 thumb_IMG_4816_1024


Munjebel 9 (2012)
Frank Cornelissen, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Besynnerligt koncentrerad doft, hallon och Strega, eldig med enbär & stenkross, alkobittert anslag, känns överstyrd. Tät och solbakad i munnen, närmast kokt med rejäl strävhet, slånbär och malört, vidbränd kakao, aggressivt besk med dissonans i svansen. Eftersmaken är direkt ansträngande, känns som illa hanterad Bäsk. Korrekt, men direkt ogästvänlig.
Betyg:0

Detta är ett av de bittraste viner jag någonsin drucket,
Etna känns rätt avlägset. På många sätt är förutsättningarna rätt, lågt uttag och högkvalitativ frukt finns nog där men den blir helt enkelt alltför grov för att på något sätt vara njutbar. Man frågar sig stilla varför?

thumb_IMG_4817_1024 thumb_IMG_4818_1024 thumb_IMG_4819_1024


Rovitello 2005
Rovitello, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Djup & komplex med mörk nyanserad frukt, mynta & en puff av liniment, kryddig med utveckling och snyggt rökig överton, lite tobak, faten är fint hanterade och matchar frukten fint. Balanserad och utvecklad i munnen, salvia och mörk mogen frukt, stram och rakryggad i kompromisslös stil, kryddig och seriös med längd och mogen harmoni, nästan lite Bx-tycke. Skitgod.
Betyg:+++

Mognaste vinet och lite av ett krämarven men ack så snyggt bygge, här har vi uttryck och harmoni med struktur som heter duga. Visst,
Vigna Barbagalli är nog en vinnare över tid men just ikväll satt detta som en smäck!

Vigna Barbagalli 2010
Pietradolce, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Finlemmad doft med liten mynta, läckra trädgårdshallon & nypon, stenkross och torkade blad, liten aromatisk överton , viss fat men superbt snyggt hanterade. Elegant och fräsch i munnen,röd läcker dämpad frukt, röda bär i närmast burgundisk stil, harmonisk & nyanserad med finess, sträv på seriöst & elegant sätt, slånbär och örtigt aptitretande beska i svansen. Skitläcker, kan nog växa till sig med lite tid, 3+ får den även om den fortfarande är ganska yster i framtoningen.
Betyg:+++

Strålande och dessutom en härlig kontrast till
Rovitello, Bourgogne vs. Bordeaux liksom, elegans och exakt kraft i perfekt kombination.

Musmeci 2010
Tenuta di Fessina, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Rödfruktig doft, hallon och smörkola, fet & rödlätt på samma gång, viss mineral, lite schizad. Elegant och hyfsat nyanserad i munnen, liten smörkola även här, rödlätt frukt med sura körsbär, viss finess men lite anonym, rätt läcker eftersmak men den känns väl utslätad och ointressant.
Betyg:+

Enormt kul och väldigt variationsrikt, stilarna och framtoningen spänner upp en väldig rymd utan att den röda tråden går förlorad - tackar
AK & ASi, alltid lika lärorikt.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus