Trappist med AuZone

IMG_3530


Ibland släpper
Dr.Vintomas loss och visar sin andra sida, Mr.Öltomas - den här gången med en näve storheter från Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (som provats förr med spektakulärt resultat) och lite annan trappist som bakgrund.
Jag har själv ett litet kluvet förhållande till trappistöl. Med tanke på att det knappast är en sammanhållen stil utan snarast ett förhållningssätt & orsak till tillverkning kombinerat med strikta krav på hur vinsten kan och får användas i klosterverksamheten ger blandad kvalitet. Det som är bra är skitbra, annat lämnar övrigt att önska.
För ovanlighetens skull provades allt helt öppet, det är praktiskt omöjligt att dekantera öl av den här typen.

IMG_3519 IMG_3520 IMG_3521


Orval
Orval, Belgien
Lätt citrus i doften, brödig och jästigt örtig, lite söt och parfymerad, fräsch och snygg. Bra beska i munnen, torr och örtigt kryddig, krämig textur, stram och god med lite vildjästa övertoner.
Betyg:++

Orval uppskattades av de som egentligen längtade efter en vettig IPA istället för en vällagrad belgare, den upplevdes som helt normal & ganska lättillgänglig jämte övriga. God, men inte riktigt vad jag vill ha i min trappist.

Achel Bruin
De Achelse Kluis, Belgien
Doft av melass och kanel, kanderade apelsinskal, knäckig med lite mandarinmarmelad och bränt socker. Karamell i munnen, julkaka, behagligt mjuk beska, lätt sötma och syrlig eftersmak. Anständig och inbjudande men lite enkel.
Betyg:+

Chimay Bleue
Chimay, Belgien
Djup & maltig doft, lite vildjäst med kanel och knäck, fin ren ölton, för mig är detta absolut klassiskt och ren comfort-beer - härligt att minnas första gången man smakande trappist. Härligt aromatisk i munnen, väldigt ”Belgisk”, balanserad beska och lätt sötma, djup & kryddig med längd. Superb.
Betyg:+++

En klassiker, underbart solid och helt utan extrema aromer, skitgod på det hela taget.

IMG_3522 IMG_3523


La Trappe Quadrupple
De Koningshoeven, Nederländerna
Intensiv doft med skumbanan, godis & eldiga toner, apelsinskal, kardemumma och vingummi. Den är besynnerligt syntetisk. Lätt söt smak, klar godiston även i munnen, kanderade apelsinskal och lite störande alkohol, svansen känns avig med all banan.
Betyg:0

Rochefort 10
Brasserie Rochefort, Belgien
Antydan till banan, fin kryddig ton av bränt socker, julkaka och suckat. Djup smak, rätt besk med kryddiga toner, kanel & peppar, melass och torr karamell, seriös och vuxen. En klassiker.
Betyg:++

Riktigt bra, men jag föredrar
Rochefort 6, en betydligt maltigare stil med lägre alkoholhalt. Just Rochefort sabbade dessutom mitt förstånd i Antwerpen, på Kulminator hade de alldeles för många varianter i varierande ålder för att ett besök skall vara riskfritt - helt galet ställe.

IMG_3526


Westvleteren XII (2014)
Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, Belgien
Ren och pigg doft med fräschör, snygg tät malt & färsk apelsin, lite julkryddor och kaffe, snygg & inbjudande med glädje och läckert örtiga övertoner, sandelträ och karamell. Fräsch och strålande krämig i munnen, fin rostad krydda och behaglig tydlig beska, julkakao och mjuka fruktiga toner, kryddor i svansen, kanel & pepparkaka, superbt strukturerad, en fullvuxen storhet. Betyget är generöst.
Betyg:++++

För mig är detta fullkomligt strålande, en absolut storhet i sin helt unika stil. Men, den lever på fräschören - redan innan jag provade de följande äldre syskonen kändes den som kvällens absoluta vinnare.

Westvleteren XII (2009)
Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, Belgien
Besynnerligt mwuggig doft, närmast TCA & övermogna plommon, söta russin och våt källare, mycket besynnerlig. Karamell & sötma i munnen, melass och lakrits, julkaka och knäck, klart oxidativ och förvånande söt. Gamla plommon och äppelskrutt i svansen. Inte så kul.
Betyg:0

Westvleteren XII (2007)
Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, Belgien
Återhållen doft, lite plommon och äppelskal, chokladkakao och glöggkryddor, känns väldigt gammal. Intensiv i munnen, karamell och sötma, oxiderad frukt, melass & karamell, kaffe med äppelskal i svansen, nötig känsla, söt sherry och valnötter. God och oerhört egen.
Betyg:++

IMG_3528


Det blev precis som väntat, jag älskar
Westvleteren men jag vill ha den ung - lagra öl i många år är inte min grej riktigt, de lever på fräschör och intensitet på ett sätt som rimmar illa med oxidativa aromer och gammal frukt. Att Chimay skulle hävda sig var inte heller någon överraskning, för att vara en industri-trappist är den absolut skitbra - personlig och lätt att känna igen. Tackar Tomas, lärorikt som vanligt.

Andra tankar
här.


-- Winepunker

blog comments powered by Disqus