BYOB med AuZone

IMG_2708


Skärtorsdagen har ingen något viktigt för sig, eller? AuZone tvekar inte utan kör en BYOB med fjorton glada deltagare (en tog inte med sig vin, men det bjuder vi på) - som om det inte fanns något vettigare än att prova vin när de flesta jobbar halvdag eller redan påbörjat påskhelgen.

V. Triumvirat Grande Cuvée Brut 2005
Sekthaus Raumland, Flörsheim-Dalsheim, Rheinhessen, Tyskland
Läckert mineralstinn doft med citrusskal, lime och lätt utveckling, brödig känsla med brioche, liten karamell och pigg fräschör. Aningen rökig i munnen, flintig & stram med liten vuxen bitterhet, frasiga syror & torr, snyggt stenig frukt. Kompromisslös i nästan helt torr stil (<2g), lång kritig svans.
Betyg:++

Ingen sittande trodde det här var något annat än äkta vara. Det är klart den bästa sekt jag någonsin druckit, oerhört seriös med fokus och klass.

Pehu-Simonet Brut Rosé Grand Cru
Pehu-Simonet, Verzenay, Champagne, Frankrike
Ung & yppig doft, hallon och jordgubb med anslag av jäst, bra citrus med en tydligt parfymerad komponent, utvecklar rosor & syrén. Ungdomligt rödfruktig i munnen, hallon & bred röd grapefrukt, bra mineral och citronskal i svansen, liten jordig eftersmak. Bra bruksbubbel.
Betyg:+

Chablis, La Forest Premier Cru 2009
Vincent Dauvissat, Chablis, Bourgogne, Frankrike
Flintig & rakryggad doft, citron och stenkross blandas med en halv svettig fot & en liten, liten fatig komponent. Aristokratisk i munnen, stenkross och stram gul & lite anemisk frukt, viss beska och ganska jordig avslutning. OK, men jag är inte imponerad.
Betyg:+

Walporzheimer Kräuterberg Spätburgunder 2010
Schumacher, Ahr, Tyskland
Djup hallondoft, liten krydda och antydan till krut & tomtebloss, skogig överton och en puff av karamell. Rik & läckert syrlig i munnen, bra frukt, hallon & röda fräscha bär, bra pinosity med säkra syror i svansen, snyggt kryddig eftersmak med lite lakrits.
Betyg:++

Simon Maye Chamoson Syrah 2010
Cave Simon Maye, Valais, Schweiz
Lätt eldig doft med röd & svart strålande frukt, jordgubbe, björnbär och lätt köttig charkuteri, fruktsöta aromer blandas med karamell och bacon. Aningen eldig & varm i munnen med solvarm röd frukt, mjuk med snyggt fet struktur, lite skit & lövhögar, torkade kryddor och köttslamsor. Strålande egen i en stil som skjuter in sig mellan klassiska norra & södra Rhône. Betyget är generöst.
Betyg:+++

Detta är grymt bra, nästan
bättre än Vielles Vignes som har en längre och något mer problematisk utvecklingskurva. Ge den här två år till i källaren och vi har en riktig vinnare i väntan på storebror.

Un Jour... 2009
Le Clos d’un Jour, Cahors, Frankrike
Galet tät doft, enormt fatad & tjock med tjära och kaffe, choklad & sot, och en hel djävla ekskog. Tjock och tät i munnen, massor med eld & kraft, sot & kaffe, nästan brännande koncentration, asfalt och kaffesump i svansen. Den är imponnerande, men samtidigt alltför grov för min smak. Den kan nog utvecklas, i alla fall lite.
Betyg:(+)

Man frågar sig varför? Druvmaterialet är bra men det blir för mycket.

Mayacamas Cabernet Sauvignon 19981990
Mayacamas Vineyards, Napa Valley, Kalifornien, USA
Läckert utvecklad, massor av ceder & stall, finstämt slank med lätt tobak och lite kryddig & skitig cassis. En klassisk uppenbarelse på alla sätt. Mogen i munnen med bra stramhet och fina sandiga tanniner, lätt cassis, tobak och stenkross, helt mogen med en snygg lätt gräsig eftersmak. På alla sätt en utmärkt klassiker, Bordeaux från norra västra stranden vill säga...
Betyg:+++

Snacka om torped i skrovet, det var en av de tydligaste mogna klassiska alster jag druckit på rätt länge. Jag hade inte en tanke på annat än Bordeaux - frågan vara bara om den hörde hemma i St.-Julien eller Pauillac...

L’Aietta Brunello di Montalcino 2008
Mulinari, Brunelli di Montalcino, Toscana, Italien
Dämpat kryddig och eldig doft med röd frukt och en del örtiga drag, lätt sval mynta med allmänt ungdomlig framtoning. Sträv och elegant i munnen, röd slimmad frukt, eldig med stenkross & körsbär, aningen örtiga drag, elegant & snygg.
Betyg:++

Gevrey-Chambertin Laveaux St.-Jacques 1er Cru 2012
Frédéric Esmonin, Gevrey-Chambertin, Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Rödfruktig och lätt köttig doft, eldig med viss krydda, körsbär & en näve hallon, bra värme och oförlöst kraft. Rena syror i munnen, rak & snygg, röd elegant frukt, fräsch med körsbär och hallon. Örtiga drag i svansen, syrlig eftersmak med en del lite bittra lingon. Den känns alltför stum i munnen i dagsläget, ge den tid för att harmoniera.
Betyg:+(+)

Nero Màccarj 2008
Gulfi di Catania, Sicilia IGT, Sicilien, Italien
Tät doft, volatil med svart frukt och lite jästa kemiska drag, nagellack och krossade körsbär, dessutom massor av fat. Syltig i munnen, volatil öven här, röd ganska glad frukt under aldehyderna men med vassa och dissonanta syror i svansen går det inte att gilla detta. Jag tvekar om att ge den ’-’, den är inte kul alls.
Betyg:0

Man frågar sig igen varför? Organic Wines my ass, snedslag så det förslår.

Cheval des Andes 2006
Cheval Blanc + Terrazas de los Andes, Mendoza, Argentina
Nyanserat kryddig med lyxig mörk frukt, förvånande köttig med en skopa undervegetation och en slamsa charkuteri. Balanserad och tät i munnen, bra strävhet, snyggt hanterade fat med lite karamell, rökta toner och en halv espresso. Solvarma björnbär i svansen, aningen grova tanniner avslutar men den är väl sammansatt och mustig i sin moderna stil.
Betyg:++

Ata Rangi Pinot Noir 2009
Ata Rangi, Martinborough, Nya Zeeland
Nyanserat skitig doft, massor av solmogen röd frukt, skogshallon & eleganta kryddor, kraft & elegans i perfekt avvägt paket. Len och snygg i munnen, köttig med skog & skitig finess, läckra solvarma hallon, fina tanniner, lång och kryddig, lite fatig eftersmak men det förtar inte betyget. Skitgod med fin utveckling i dagsläget, drick och var glad, djävligt glad!
Betyg:+++

Här lyser
Kiwiland med sin rättframma & inbjudande men ändå komplexa och intellektuella stil, det är helt enkelt skitbra (mitt vin givetvis, ta betyget med en nypa salt). Ata Rangi presterar nästan lika konsistens som Felton Road, helt annan stil men med samma envist höga nivå.

Pillitteri Family Reserve Cabernet Franc 1998
Pillitteri Estates, Niagara, Ontario, Canada
Doft av ceder och stenkross, cassis och sotig känsla, linolja, bränt hö & bruten blomsjäk under all svart frukt. Bra syror i munnen, sträv med massor av cassis & en del trätoner, läcker och seriös, lite fatad och rostad svans, harmonisk eftersmak, efterhand breddar den sig rejält och utvecklar en lite besynnerlig sötma. Betyget är ganska generöst.
Betyg:++

Tackar alla, bra början på påsken blev det.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus