2016, vinerna - den stora ljuspunkten?

Det har varit ett ganska djävligt år. Allt från Trump via Brexit och terrordåd i Bryssel, Nice, Berlin, Orlando, Istanbul, Ankara, Tel Aviv, Gaziantep (och tusan vet var) till helvetet i Aleppo gör det lätt att bli cynisk - det känns inte inte som vi är på rätt väg direkt. De flesta med huvudet påskruvat (åt höger eller vänster, spelar ingen roll) blinkar oförstående mot det okontrollerade och självpåtagna vansinne världen självsäkert verkar klampa in i med ullstrumporna på plats. När jag känner en släng av samtidsdepression brukar jag oavsett år kika på vad som hände för precis 100 år sedan, det sätter oftast saker i nyktert perspektiv, trots allt gruk var det inte bättre förr... Gammgubbens ord ekar i huvudet - ”Det bästa med all skit är att det har så enkelt att bli bättre, är det riktigt stink-illa räcker det med en go’ fika och en redig sup!”

Sagt och gjort, efter en
eftertänksam sammanfattning av årets drygt 1500 provade viner blev det enbart 4+ på listan, i alla fall vinerna har varit genomgående högklassiga under året. Någon sista butelj på vettig nivå får ta udden av det griniga och surmulna.

Bättre lycka nästa år,
old boy, vore trist om mitt egna halvsekel sammanfaller med ytterligare ett nedköp.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8a44

Diebolt-Vallois Fleur de Passion, BdB 1997
Cramant, Champagne, Frankrike
Väldigt utvecklad med solmogen citrus, grillad citron och rökig framtoning, lite nötter och smörig brioche, gräddig & fet med ett uns karamell. Tät i munnen, krämig stil, höga rena syror med mogen citrus, massor av mineral och liten läcker bitterhet, den känns helt mogen, på absolut topp med lysande komplexitet och kryddig klang, lite choklad och hasselnötter i svansen, komplex eftersmak med parfym och apelsinskal. Alldeles strålande!
Betyg:+++

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89fa


Dessutom hade AuZone och
Vintomas en snabb genomkörare av mestadels idag tillgängliga saker från Bolis, blandad kompott men 2008 visar på sina absoluta kvaliteter - köp, lagra och var glad i ett decennium.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89f9 UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89fb UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89f8


Palmer & Co Millésime Brut 2008
Palmer & Co, Champagne, Frankrike
Ganska rik doft med citrus & mineral, lite lime och lätt örtighet, parfymerad i ungdomlig stil. Citron & flintig mineral i munnen, lime och stenkross, rakryggad & stram i slank skepnad, lätt söt eftersmak. Lite enkel men något gram för mycket dosage.
Betyg:+

Taittinger Brut Millésime 2008
Taittinger, Champagne, Frankrike
Stram och flintig doft, senkross & lite parfymerad blommighet, lätt autolytisk överton, elegant och fokuserad. Skärpt & vaken i munnen med lite omogen stenfrukt, bra mineral och massor av citrus, vuxet aromatisk med bra klang i syrorna, behagligt torr och krispig svans, liten snygg skalbitter eftersmak. Alldeles utmärkt.
Betyg:+++

Fresnet-Juillet Spécial Club 2008
Fresnet-Juillet, Grand Cru, Champagne, Frankrike
Äpplig doft med bröd & citrus, citrusskal och apelsin, bra mineral, lite Ingrid-Marie och en del örter. Krämigt texturerad i munnen, äpplig med distinkta tanniner, skalbitter och lite kärv, pikant beska i svansen, klangfulla syror & citron i eftersmaken. Lite grov kanske, men samtidigt rätt kul på härligt bonnigt vis.
Betyg:++

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89fc UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89fd UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89fe


Francis Boulard Les Rachais Extra Brut 2008
Francis Boulard, Champagne, Frankrike
Parfymerad och tät doft, kryddig med liten utveckling, antydan till karamell och en hel bukett rosor. Lite oxidativ i munnen, äpplen och en näve humle, harts och citrusskal, lite vax med parfymerad beska, stram svans med lite skalbitter känsla, uppfriskande torr i eftersmaken.
Betyg:++

Pol Roger Blanc de Blancs 2008
Pol Roger, Champagne, Frankrike
Stram och flintig doft, massor av limeskal och stenkross, ganska dämpad stil med elegant parfym och lite gröna blad. Krämig mousse, torr & rakryggad, flintig med kritig & ren känsla, gul stenfrukt i svansen, behagligt avskalad stil, krävande vuxen eftersmak med snygg lite skalbitter ton. Riktigt, riktigt lyckad.
Betyg:+++

André Jacquart Blanc de Blancs Millésime 2008
André Jacquart , Le Mesnil-sur-Oger, Champagne, Frankrike
Lätt oxidativ & nötig doft med grillad citrus, lite choklad, flintkross & gröna äpplen parad med en rejäl dos parfym. Bred och utvecklad i munnen, limesyror och omogna äpplen, stramt kryddig med vuxen & krävande textur, höga syror i svansen, liten beska. Läcker, men inget för nybörjaren.
Betyg:++

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_89ff UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8a00


Napoléon 2002
Ch. & A. Prieur, Vertus, Champagne, Frankrike
Vansinnigt parfymerad doft, syrén och hyacint, den drar nästan mot badsalt, lite stenkross och citronskal. Godisartad i munnen, Fazer gelékulor och lätt besk med klart syntetiska toner, skalbitter och besynnerligt grön eftersmak.
Betyg:0

Napoléon 1996
Ch. & A. Prieur, Vertus, Champagne, Frankrike
Enormt utvecklad doft, massor av harts och nötter, brödig & oxidativ med drag av madiera och rökig parfym. Rik & helt utvecklad i munnen, mogen med nötter, choklad och harts, lång och brödigt äpplig, karamell och suckat i svansen, den känns på väg utför.
Betyg:+


-- Winepunker

blog comments powered by Disqus