Dr. Loosen med Ernst

IMG_2329


Ernst Loosen kikade förbi och visade på lite 2012 & 2011. Jag har sprungit på honom några gånger förr, en man som snarast går att beskriva som Egon Müllers absoluta motsats. Lätt rödbrusig, yvig, pladdrig, rolig och full av anekdoter ger han vid första påseendet intrycket av att vara mer intresserad av att dricka sitt vin & äta gott än att producera soppan. Att han dessutom är allas kompis och verkar minnas att man träffats förut gör inte saken sämre (vår gode Egon lyckas alltid titta en som om man var en ovanligt ful trädgårdsstomte, skum kombination av ointresse och förstrött förakt). Ernst är helt enkelt en väldigt fryntlig filur.

Dr. L Riesling 2012
Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Förvånande ren & snygg doft, bra mineral utan påtagligt grönstick. I munnen är syrorna väl definierade, bra elegant sötma, kanske lite hög, rent kap.
Betyg:+

Det är ingalunda ett stort vin, det är korrekt och smakar anständigt, användbart på ointellektuellt vis med bara ett uns för mycket sötma, kanske. Men, för 79:- är det galet billigt. Inköpta druvor givetvis, men handlaget är absolut känsligt - det är rent ut sagt gott, ge det ett halvår till på rygg kanske så försvinner till och med det sista av de gröna övertonerna.

Graacher Himmelreich (GG) 2011
Dr. Loosen, Grosses Gewächs, Moel-Saar-Ruwer, Tyskland
Flintig och lätt parfymerad doft, örtig med krossad våt sten och liten ungdomlig grön ton, utvecklar läcker syrén och lite rosor. Tät mineral i munnen, viss fet känsla, lätt aromatisk med höga syror och maxad mineral. Läcker med stramhet utan att bli asketisk.
Betyg:++

Ürziger Würzgarten (GG) 2011
Dr. Loosen, Grosses Gewächs, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Återhållen doft med flintkross, citronskal och mineralrök. Ren och snygg i munnen, stram med fin mineral, stenkross & liten fet munkänsla, snyggt vuxen bitter svans, skitläcker med potential.
Betyg:++(+)

Erdener Treppchen (GG) 2011
Dr. Loosen, Grosses Gewächs, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Lite stum doft med en besynnerlig överton av kokt pasta (?!), mineralrök, aningen parfymerad, grapeskal & lätt floral grönfruktig överton. Bra balans i munnen, dämpad mineral, lite krossad sten med bra gul solmogen frukt, lätt utveckling med stram svans. Kanske ett litet anemiskt drag i eftersmaken.
Betyg:++

Den här trissen är riktigt bra! Jag har normalt svårt för torr Mosel, de blir ofta lite bittra & ogina med mycket låg charmfaktor men de här hänger ihop på exemplariskt sätt. Det finns en underliggande rikedom som precis motar syrorna och mineraliteten, några av de bästa torra från Mosel jag provat faktiskt.

Dr. L Riesling old Vines Kabinett 2012
QmP Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Lätt parfymerad doft, mineral, citrus och äppelkart. Bra rikedom i munnen med bra definierade syror, exakt med skärpta syror, massor av mineral, vässad, elegant & snygg i rättfram klassisk stil.
Betyg:+

IMG_2331


Erdener Treppchen 2012
QmP Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Ung doft, druvig & fräsch med mineral och flintkross, lite fintrök, lätt gröngodis ännu. Höga syror i munnen, ren och vässad, ung och läcker i väldigt klassiskt snitt.
Betyg:++

Erdener Treppchen 1980
QmP Kabinett, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Djup doft, väldigt utvecklad med massor av honung och ylle, vax & torkade blommor, utvecklar lite dill efterhand. Helt mogen i munnen, toner av vax & harts, bra syror och lätt nyanserad sötma. Den håller ihop fint men en ton av champinjon stör aningen, lite dill i eftersmaken komplicerar bilden också.
Betyg:+

Åldern har märkt vinet lite tyvärr, i min gom känns den aningen gisten på ett lite skruvat sött. Den funkar, men är mer en kuriosa än ett riktigt gott vin.

IMG_2330

Wehlener Sonnenuhr 2012
QmP Spätlese, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Ung, sprittande, lätt fruktig doft, lite ungdomligt gröngodis ännu, lite dämpad framtoning med bra mineral. Rik i munnen, bra sötma, hög balanserande syra, lång och balanserad med lite färsk rabarber. Lyckad och lovande.
Betyg:++

Wehlener Sonnenuhr 1982
QmP Spätlese, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Helt utvecklad doft med honung, mineral & lite vax, snygg grillad citron. Dämpad sötma i munnen, lätt gräddiga syror, solmogen gul stenfrukt och liten vaxig krydda, god med lite knäckiga toner i eftersmaken. Lång och perfekt mogen eftersmak, förvånande vital.
Betyg:++

Till skillnad från kabinetten ovan är den här fint passad, åldrad och enormt mogen men utmärkt sammansatt. Har har vi en utveckling som inte klivit snett utan står i perfekt balans, den är aningen uttorkad bara men på mycket aristokratiskt sätt.

Dr Loosen Beerenauslese 2010
QmP Beerenauslese, Dr. Loosen, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland
Dämpad doft med godistoner, druvor, mineral & citronkarameller. Rejält söt med karamell och exakta gräddiga syror, bred med dämpad botrytis, lång och ganska elegant.
Betyg:++

Det man slås av är kostnadsläget snarare än den absoluta kvaliteten, det är inte absolut världsklassnivå på vinerna (bedömning måste göras gentemot
J.J. Prüm och anhang) men samtidigt till mycket konkurrenskraftiga priser - under 200:- för en välmakad spätlese i ultraklassisk stil är mer än godkänt, kanske inte ett kap men nästan.

Dessutom, tack till Vinunic som (tillsammans med Gastrologik) stod för lunchen.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus