Old Thumper Double Ale

IMG_1572


ölmässan senast visade USA sin absoluta dominans. Det känns som nivån på öl idag är högre än någonsin tidigare, svenska klassiker som Nynäshamns Ångbryggeri har en solid produktion av de gamla klassikerna samtidigt som man förnyar sig med bravur (en mörkare IPA var helt ny, fenomenalt skärpt). Danmark med Djæevlebrygd hävdar sig, Norge med Nøgne Ø likaså, bättre än någonsin är de men har inte en sportslig mot microbryggerierna i USA. Brill & Co har en portfölj som är närmast provocerande, Hopping Frog - Hoppin' To Heaven IPA & Green Flash Brewery West Coast IPA sopade banan med allt, det är två representanter för en helt ny division. De är om möjligt bättre än Averys legendariska Hog Heaven. (Hopping Frog fick jag ingen bild på, men Wipe Out TPA & Hop Notch IPA var inte illa heller)

IMG_1516IMG_1517IMG_1525


I väntan på att privatimporten av ovan nämnda skall behandlas enligt lagom byråkratiska normer får man ta vad som finns tillgängligt, inte illa det heller.

Old Thumper Double Ale
Shipyard Brewing Co., Portland, Maine, USA
Rik doft med knäck och lite melass, rejält parfymerad & humlad men samtidigt fräsch med lite citrus och gulfruktiga toner, mogna plommon, nästan gräddig och med karamell, lätt eldig ton men inte så det stör. I munnen är den bred och lite kryddigt söt, väldigt maltig med fin humlebeska och behagligt dämpad alkoholton trots ansträngande 11%, den är vinös men samtidigt besynnerligt lättillgänglig. Eftersmaken är fylld av melass och syrligt knäckig fruktighet, lite kaffe och tuggtobak. Det är gott, seriöst och välgjort men skulle vunnit på lägre alkohol, man vill ha möjligheten att hälla i mig en pint eller två utan att känna av det. Alkoholen drar ned betyget ett snäpp.
Betyg:++

Det kall bli kul att få hem
Green Flash Brewery West Coast IPA som kontrast, jag tror att det är den bästa öl jag druckit, men det måste verifieras noga över flera buteljer.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus