Portvin med AuZone

IMG_1788


Traditionsbundna som vi är blir det alltid portvin sista provningen före jul, och alltid är det Magnus som basar för övningen. Med en samling som få brukar han åstadkomma en vettig uppställning, även om varningsklockorna ringde lite försynt med tanke på att temat den här gången var väl ospecificerat: ”Vintage Port” - i alla fall jag misstänkte en radda sämre årgångar och kanske lite udda flaskor.

Taylor's Quinta de Vargellas 1991
Taylor, Duoro, Portugal
Aningen spritig doft, massor av nötter och solmogen röd frukt, kanske lite funky & oren, men inte så det direkt stör. Övertoner av körsbär och mandel. Söt & balanserad i munnen, eldig med mogen röd frukt, torkade bär och lite karamell. Lång och kryddig svans, känns på det hela taget rätt åldrad, men den sitter ihop i sömmarna.
Betyg:++

Kvällens svagaste kort, att ta till ordet ’gisten’ är för mycket men den underliggande strukturen borgar inte för fortsatt utveckling.

Dow’s 1970
Dow, Duoro, Portugal
Mogen doft med kolanötter & floralt parfymerade toner, russin, katrinplommon & massor av torkade nejlikor, en hel julkaka är nedpulad i flaskan. I munnen är den mjuk och nyanserad, helt mogen med nejlikor och lite kul ton av julmust, lakrits och anis. En del kola och torkade körsbär i svansen, kaffe och lite sot i eftersmaken. Elegant & snygg, känns helt mogen, läcker!
Betyg:+++

Taylor's 1970
Taylor, Duoro, Portugal
Spänstigt rödfruktig doft, stenkross & söta röda körsbär, apelsinskal, rökelse och en del parfym. Elegant & kryddig i munnen, närmast parfymerad med hallon & röda söta bär, finkorniga tanniner och kanske aningen eldig svans. Snygg & elegant men kanske aningen kort och lite spritigt stum.
Betyg:++

Den här borde presterat bättre, den saknar bredd på ett sätt som får mig att misstänka en sämre flaska. Den har tidigare presterat under par med något överdriven alkohol, men samtidigt aldrig varit stum eller kort.

Churchill’s Late Bottled Vintage 2007
Churchill, Duoro, Portugal
Tokung doft, svarta körsbär, rhumtopf & krossade plommon, yppig & intensiv med blommiga drag i mycket sprittande stil. Intensiv smak, totalt ’in your face’ med biggaråer, sura körsbär, lite bittra slånbär och bred rikedom. Täta tanniner, galet lovande - den kommer garanterat att utvecklas fint med ett par år på rygg.
Betyg:++(+)

För
priset under 200:- är detta hur bra som helst. Vi var många som misstänkte en vanlig ung vintage, struktur och täthet pekade på ett anständig år dessutom, förbluffande bra.

Graham's 1970
Graham, Duoro, Portugal
Komplext kryddg doft, rökelse och parfym, torkade körsbär och en hel del mineralitet, elegant med en del drag av vanligt högklassigt rödvin, karamell & kaffe och en distinkt överton av läcker mynta. Oerhört personlig. Kryddigt komplex i munnen, fylld av kola, nejlikor &muskot, bra rakryggad stramhet, elegant & komplex, lite kaffe & rökiga toner i svansen. Strålade!
Betyg:+++

Warre’s 1970
Warre, Duoro, Portugal
Elegant & väl sammansatt doft, kanske lite neutral, bra röd frukt, balanserad, kryddig & snygg men med ett lite slankt drag. Läcker i munnen, fina tanniner, rödfruktigt elegant med slimmad & polerad yta, god, närmast superb men lite väl tvättad liksom. Lång & snyggt rödfruktig svans, lätt bitter eftersmak. Betyget är ganska snålt.
Betyg:++

Fonseca’s 1970
Fonseca, Duoro, Portugal
Mogen doft, tät & kryddigt komplex med lakrits & fänkål, körsbär och karamell, lätt rökiga övertoner, brända mandlar & kirsch. Tät & underbart intensiv smak, mogen & härligt kryddig, kryddpeppar, nejlikor & melass, exakta syror, lång & kryddig svans med strålande silkiga tanniner. Lätt drag av kaffe & anis i eftersmaken, alldeles strålande.
Betyg:+++

Gissningarna spreds som kulorna från ett avsågat hagelgevär, ingen kunde tänka sig att fem av sju var från
samma år och dessutom från företrädesvis de stora välrenommerade husen. Jag var själv (tveksamt) inne på ’70 bara på två viner (#2 & #4), alla andra satte jag yngre, utom #1 som jag trodde var en ’77. Det har verkligen visat sig hur bra ’70 är, hur länge den hållit ihop och fantastiskt balanserad och elegant den blivit. Enbart Taylor har ett lite skarpt stick av alkohol, alla andra en behaglig värme med kryddig struktur & finessrik elegans.
Tackar Magnus, alla farhågor kom på skam, som vanligt.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus