Lättöl ?!

IMG_2968


Egentligen har jag inget gott att säga om lättöl, det finns en slags inbyggd motsägelse att göra öl med så låg alkoholhalt - nödvändigt med malt ger några procent mer än två och tillräckligt med malt kanske fem. En öl som
Nanny State (Brewdog) saknar totalt kropp även om humle & beska är på plats - nu är den inte en lättöl utan snarast alkoholfri, men egentligen är det same, same...
Men, efter rekommendation köpte jag några saker från
Gamla Enskede Bryggeri (det är ju närmast i hemlandet) på Urban Deli (i fiendeterritorium, Sofostan) - bästa lättölen som finns enligt propagandan.

IMG_2969 IMG_2972


Enskede Pale Ale
Gamla Enskede Bryggeri, Stockholm, Sverige
Fin skumkrona, förvånande maltig doft med humlekrydda och liten karamell, snygga jästiga toner. Den känns genuin och lite hantverks-funky men på snyggt sätt. Lätt bitter i munnen, dämpad humlebäska men med förvånande bra kropp, visst känns det att det är en lättöl men kan man bara tänka bortom den låga alkoholen och det lite spetsiga intrycket är det inte oävet. Jag pendlar mellan 1+ och 2+, men strukturen är för anemisk för mer än 1+.
Det sagt, det är strålande bra för att vara lättöl. Priset på 25:- är kanske lite av ett problem, men det det är klart, det är lika mycket jobb nedplöjt i det här som vilken dubbel-IPA som helst.
Betyg:+

IMG_2970 IMG_2973

Fågelkärrs Bitter
Gamla Enskede Bryggeri, Stockholm, Sverige
Lätt brödig och kanske aningen neutralt jordig doft, dämpat parfymerad humling, lite jordig. Balanserad beska i munnen, kryddig med ren törstsläckarkänsla. Rätt god, faktiskt mindre ’lättöl’ än EPA ovan. Eftersmaken är fint maltig med vuxen och äkta känsla. Tyvärr ligger humlen aningen utanpå, förmodligen behövs någon % till för att binda ihop säcken, smakerna finns där men bärs inte riktigt strukturellt.
Betyg:+

IMG_2971 IMG_2974

Stora Gungans Porter
Gamla Enskede Bryggeri, Stockholm, Sverige
Läckert karamellig doft med lite sot & bra malt, undervegetation och aning melass. Lite brända toner i munnen, känns vuxen och hyfsat bred med bar beska och vuxet mörk känsla. God, men skulle vunnit på ett uns sötma.
Betyg:+

Det är bra, självklart öl och absolut de bästa lättöl jag provat hitintills, jämte en medelmåttig vanlig sak (
Poppels APA) står de sig väldigt bra. För första gången dricker jag öl på 2% som verkligen smakar äkta & riktig brygd. Kudos!

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus