Nya-Världen Vita med AuZone

IMG_1401


Sommarprovningarna med AuZone fortsätter, efter semester-avbrottet med
Bx-’89 är vi åter i ofokuserat och avslappat lunk ytterligare några veckor. Temat den här gången var kort&gott ”Vitt från nya-världen”, och Punkarn hade inte ett finger med i spelet för ovanlighetens skull.

IMG_1402IMG_1403IMG_1404


Melville Estate Verna’s Viognier 2009
Melville Vineyards, Santa Barbara, Kalifornien, USA
Gulfruktig, lätt blommigt exotisk, eldig med druvigt anslag, en hel del vitpeppar och rejält med tvål. Höga syror i munnen, lite fet gul frukt, aningen askorbinsyra, citron & lite kryddig lakrits. Ganska kul pepprig känsla i eftersmaken. Rätt hygglig.
Betyg:+

Clos Solène Essence de Roussanne 2009
Clos Solène, Paso Robles, Kalifornien, USA
Fatad doft, toner av trä, gul solmogen frukt, lite arrak, enträ, kåda och antydan till honung. Lite dämpade syror i munnen, kryddig med kåda och vax, ganska smörig gul frukt, lite bränt socker med fet kryddig eftersmak.
Betyg:+

Marie Thérèse Chappaz Grain Blanc 2009
Marie Thérèse Chappaz, Fully, Valais, Schweiz
Mineralig och lite neutral doft, en del gröna blad, lätta toner av limeskal, aningen syrén. Balanserad & druvig smak, gulfruktig med lite persika & ananas, antydan till godis med ett uns fruktsötma. OK, på det hela taget men priset, 320:- för en halvliter!?
Betyg:+

Det här skall ju vara ’da Shit’ när det gäller exklusiva saker från Valais, samma elit-liga som Simon Maye. Man ställer sig frågande minst sagt.

IMG_1405IMG_1406


Palladius 2010
The Sadie Family, Swartland, Sydafrika
Härligt intensiv doft, citrus & mineral, superba fat, lite persika & ananas, gräddigt anslag och mycket expressiv. Tät smak, rena syror med definition, intensiv med citrus, limeskal, ananas och härligt krämig ton från faten. Rik avslutning, perfekt balanserad med klass & faktiskt en del finess. Inte ens nära så klumpig som den brukar vara.
Betyg:+++

Detta är överlägset den bästa Palladius jag provat, tendenserna till plattfotad klumpighet och överdriven alko-dominanas man hittat tidigare är helt borta här. Den är ett väl avvägt ackord, komplex och med potential, kvällens enda riktigt lyckade vin faktiskt. (Chenin Blanc, Grenache Blanc, Clairette, Roussanne, Marsanne, Semillon, Semillon Gris, Verdelho, Palomino, Viognier)

Clos de l’Oree 2000
Chapoutier, Hermtage, Rhône, Frankrike
Oren doft, troligen en del TCA, under finns persikor & äpplen, lite oxidativt anslag. I munnen är den TCA-bitter, annars rik med rondör. Omöjligt att se bortom skadan, men så speciellt skitbra är den nog inte.
Betyg:-

Korkdjävlar! Första 100RPP med en fin dos TCA, inte för att jag skulle rankat den så högt men det vore ju kul att slippa skadan i alla fall.

IMG_1407IMG_1408


Mount Eden Estate Chardonnay 2007
Mount Eden Estate, Santa Cruz Mountains, Kalifornien, USA
Fatad och krämig doft, massor av citrus, solmogen gul frukt, mango och antydan till majs, lätt parfymerad. Rik med anständiga syror, massor av muskler men samtidigt hyfsat balanserad, solmogen gul frukt, aprikos och citrus, fet och lång med florala drag. Liten bitter ton i avslutningen, lite mycket fat på det hela taget.
Betyg:++

Cloudy Bay Late Harvest Riesling 2007
Blenheim, Marlborough, New Zeeland
Intensiv doft med rabarber, aprikos, honung och knäck i ganska läcker men enkel stil.Rik och balanserad smak, bra längd med honung och rabarber, citrus & lite aprikos, massor av torkade apelsiner. God i rättfram stil.
Betyg:++


-- Winepunker

blog comments powered by Disqus