Krauthaker - Kroatien

IMG_1312


I ett annat liv, på den tiden Punkarn & C hade tid att resa på riktigt, luffade vi ned till Kroatien på en lätt improviserad semester. Året var 1998, en strålande sommar på Balkan och lyckligen samma år Kroatien placerade sig som 3:a i World Cup (gissa om det firades i ett galet lyckorus) bara tre år efter kriget tog slut och samma år som de sista FN-soldaterna åkte hem. Lite lagom sönderskjutet men lättat kunde man väl karaktärisera den allmänna stämningen, och stolt på klassisk Balkan-manér.
Under resan dök det upp en del vin givetvis, man sniffade fram så mycket det bara gick och drack glatt utan djupare eftertanke. Det mesta kändes ganska rustikt men samtidig väldigt eget & personligt, speciellt de vita hade oanade kvaliteter i lätt uråldrig stil. För oss blev det mest viner från Dalmatia (Brač, Hvar, Korčula, Mljet) med druvor som Grk, Pošip & Debit, det kändes väldigt romerskt att sörpla på druvor som enkelt går att spåra till tiden från 'mare nostrum' men samtidigt ganska ovant. Trots försök till modernisering låg tekniken då långt efter Västeuropa men med rätt metodik upplevde jag att det lokala druvmaterialet med alla smäckgamla sorter borde kunna ge vettiga produkter (och nya, eller nygamla, man skall inte glömma
Crljenak Kaštelanski, det sanna originalet i dispyten mellan Italien & USA).

Snabbt lappkast till idag;
Armanos är en lite spelare med totalt fokus på produkter från Kroatien, de försöker etablera landet på den något svårarbetade svenska vinmarknaden. Inte lätt, viner från Kroatien är knappast någon kioskvältare direkt (totalt 18 viner på Bolis, priser mellan knappt 100:- och 550:- !!). Trots det, en långsam revolution har pågått de senaste femton åren så Punkarn tog sig an varuproverna med synnerligen öppet sinne.

Notera att båda vinerna kostar 99:-, alltså
långt under vad jag brukar betala; läs bedömning och betyg med det i åtanke.

Parallel 45,3 Grasevina 2011
Krauthaker, Kutjevo, Kroatien (nr 75038 på Bolis)
Neutral doft, lite citrus & aningen mineral, aningen gröna päron, ganska fräsch men tyvärr karaktärslös. Gulfruktig smak, citrus och lite persika, aningen off-dry med anständig mineral och liten, liten spritz. Dämpad örtig krusbärston i svansen, kanske lite melon. Neutral & syrlig eftersmak, lite kort. Absolut korrekt och ren men alltför avskalad och enkel. (Grasevina - Welschriesling, same, same)
Betyg:0

Parallel 45,3 Red Cuvée
Krauthaker, Kutjevo, Kroatien (nr 73083 på Bolis)
Lite fet & fatig med ungfruktig framtoning, cassis, björnbär och lite eldigt rökig krydda. En viss ton av vingummi stör en aning. Smaken är saftigt syrlig & slank med dämpade vinbär & blåbär, lite örtigt neutral på det hela taget, tanninerna är själkiga och lite bittra. Svansen känns aningen sotigt kärv, rustik & grov. Kroppen saknar fruktkoncentration tyvärr, det skulle behövts för att matcha de lite bittra tanninerna. (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc)
Betyg:0

Det är korrekt, men för 99:- kan man nog kräva mer. De är båda tyvärr anonyma, valet av Welschriesling och de klassiska franska druvorna är nog inte helt rätt tänkt. Varför inte använda sig av skattkistan fylld med egna druvsorter helt utan motstycke någon annanstans (skulle vara Italien då)? Halvdana bordeauxkopior går det 13 på dussinet och Welschriesling är inte direkt känd för personlighet och kvalitet (även om den är lite orättvist behandlad).
Nej, tyvärr, viner kring hundralappen går att hitta bättre från många hörn i världen.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus