Taylor's med Jorge Ramos (igen)

IMG_3374


Jorge Ramos gör sitt årliga besök, snabb uppställning och genomgång av viner & historia. Taylor’s har en supersolid portfölj från enklaste plonk till hyperexklusiva åldringar med en 150-årig Colheita på toppen - men, det är med deras vintage de verkligen visar vad de går för. Trots att tawnyn håller ruggigt hög klass är det vintagen som utgör stommen i vad jag förväntar mig av Taylor’s, det är med vintagen husstill och hantverk når sitt absoluta uttryck (det sagt, jag har bitvis börjat svänga över till Tawny också, det gott på mycket mer avslappat sätt - som att jämföra Bordeaux & Bourgogne, intellekt vs. känsla).

IMG_3371


Taylor's Late Bottled Vintage 2009
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Ung, blåfruktig doft med plommon och eldigt rödvinsbetonad känsla, en puff av kaffe, tjära och lakrits. Eldig och fruktig i munnen, bra bredd med fina tanniner, bärig med karamell och fudge. God, men känns enkel och lite grov.
Betyg:+

En trivialitet, men en prisvärd sådan för futtiga 175:-, något att bjuda svärmor på till julnötterna.

Taylor's 10 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Snyggt kryddig & knäckig doft, lättfotad röd frukt, hallon & kanel, harts och en puff av mynta, söt tobak. Mjuk i munnen, fina hallon, kanel och jordgubbe, snygg & elegant sötma, lättbegriplig med kryddig avslutning. Kanske lite enkel, men jag upplever den som bättre än förut.
Betyg:++

Taylor's 20 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Mjukt nötig & kryddig doft, nejlikor, kanel & fin torkad röd frukt, lite kåda & harts, karamell och pomerans. Mjuk och kryddig i munnen, hallon och söt tuggtobak, liten melass och eldigt komplex kryddighet, körsbär och pikant bitterhet i svansen. Vuxen och fantastiskt god.
Betyg:++

IMG_3372

Taylor's 1997 (mgm)
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Mjukt kryddig doft, fin stram röd & svart frukt, lakrits, karamell och mörka plommon, en del bitter choklad och en bruten kvist rosmarin. Den känns ganska utvecklad, fortfarande mycket liv kvar givetvis men klart på gång. Intensiv, söt och balanserad i munnen, fint eldig med nyanserad & tät mörk frukt, kaffe och biggaråer, tanninerna är mjuka och fint definierade. Tät utan att vara en blockbuster, riktigt god. Betyget är generöst.
Betyg:+++

Taylor's 2000 (halva)
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Underbar och intensiv doft med kryddor & knäck, kanel och pepparkakor, lite kaffe och tjock svart frukt, den känns inte färdig ännu men har absolut börjat öppna sig, allting är på plats - den är en kryddig mastodont med svindyr choklad och fruktkaka. Intensiv och tät i munnen, söt & tjock med mörk frukt, kanel, lakrits och mörka skogshallon, en veritabel kryddbod parad med svarta söta körsbär. Massiv & fullkomligt lysande, har en klar chans att växa till storhet.
Betyg:+++(+)

Det här är galet bra, intensitet och komplexitet i perfekt tango - avvakta i tio till och gudinnan kommer att visa sig, var så säker.

Taylor's 2003 (mgm)
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Djup & kryddig doft, choklad och körsbär, indisk kryddbod, kaffe & kardemumma. Tät i munnen, lite grov struktur, tjära och choklad, aningen yxiga tanniner men rätt god i sin plattfotade stil. Svansen är aningen bränd, packad med söta körsbär och eldig avslutning.
Betyg:++

Taylor's Quinta de Vargellas Vinha Velha 2007
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Oförlöst doft, elegant kryddig med djup mörk frukt, plommon & körsbär, florala övertoner och en puff av mynta, väldigt ung men oerhört lovande i den snyggare & stramare skolan. Bra intensitet i munnen, söt & kryddig med lakrits och karamell, fina söta körsbär, lång och superbt sammansatt med markerade & tuggbara tanniner, elegant rödfruktig svansen. Skulle vara skitkul att prova igen om tio/tjugo år.
Betyg:+++

Detta är en lite annan tolkning, mindre fläsk och mer rödvin liksom. Rätt kul, jag har inte provat
Vinha Velha förut, en mer aristokratisk lyxvariant av den vanliga vinatge.

Taylor's 2011
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Galet ung doft, blåbär och mörka plommon, sprittande med babyfett och intensiv frukt, lite blodstänk & parfymerade toner, skithäftig. Massiv i munnen, packad med precis allt, rejäla tanniner, närmast toksträv men med balanserande tjock frukt, tjära, kanel och snus. Lång och perfekt avvägd trots ungdom & kraft, hur ball som helst, kommer att bli bra, bättre, bäst. En given storhet om man lever så länge.
Betyg:+++(+)

Här har vi något riktigt intressant på gång, det är den absolut bästa unga port jag någonsin provat och jämte
2000 är den nog ännu strået vassare - det är förstås vanskligt att jämföra stora viner med elva års åldersskillnad men en sak är säkert, vi har två riktiga rökare på plats.

IMG_3369

Taylor's Very Old Single Harvest Port 1965
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Djup, kryddig doft, harts och nötter, kaffe & rökig komplexitet, en liten funkig ton utvecklas efterhand, päls, svamp & torkade fikon, cigarrlåda & tobak. Tät & simmigt söt i munnen, kryddig med kaffe och fina syror, lätta finkorniga & silkiga tanniner, liten skitig orenhet i eftersmaken, ett drag av volaitila syror men absolut inte så det stör i min gom. Komplex, helt mogen och riktigt god.
Betyg:+++

Det fanns lite olika uppfattningar om den här, själv gillade jag den skarpt även om
1964:an nog är strået vassare i sin lite elegantare stil. Andra hade problem med de funkiga & skitiga tonerna.

Taylor’s Single Harvest Port 1863
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Åldrad och lätt volatil doft, träolja, nagellack och dyra kryddor, en del tobak, enormt komplex med toner av båttjära, gammalt lädersnöre och tågvirke. Den doftar bokna äpplen, gamla möbler och torkad röd frukt, skithäftig och oerhört egen. Intensiv i munnen, markerade höga syror, personlig och komplex, kaffe och citrussuckat, melass och tuggtobak blandas med trätoner och nötter. Enormt komplex, lager på lager av kryddor och torkade örter. Lång & enormt kul, men faktiskt mer intressant än god.
Betyg:+++

Det är en förmån att få prova en så gammal port, senast jag testade något jämförbart var när
Sandra Tavares var i stan - jag tror nog Pintas 5G var bättre, bättre balans och elegans men samtidigt mindre kraft, kanske mest en smaksak. Hur kul som helst att jämföra med sin drygt hundra år yngre kusin i alla fall.

Stort tack till
Jorge Ramos & Vinunic för genomköraren. Andra tankar här.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus