Faustine Blanc 2011

IMG_1776


För många år sedan stretade jag & C oss genom
GR20 på Korsika, en spektakulär naturupplevelse med svårslagen nivå på vandring som kräver stadiga fötter och ett visst mått av envishet (speciellt när man inser att leden har permanenta borrbultar och du själv har lämnat både sele och karbiner hemma men har fullpackning anpassad efter svensk fjällterräng på ryggen). För att lugna nerverna efter strapatserna tuffade vi sedan runt ön längs kusten i lite lagom tillbakalutat tempo, mat, vin & hembränd sprit fick förgylla dagarna som kontrast till den något asketiska inledningen. Vinerna upplevde vi som goda men enkla, rustik stil men med lovande druvmaterial trots ganska låga ambitioner. Det fanns en del lantliga italienska drag hos både folk, fä & vinproduktion, en skatt av gamla druvsorter och en väl utvecklad lokalpatriotisk attityd man var tvungen att gilla (för er som läst Asterix på Korsika, det är precis så de är, med ostar och allt).
Det var tjugo år sedan och en del har hänt sedan dess på vinfronten, mest till det bättre. En av de äldsta producenterna,
Domaine Comte Abbatucci, fick en nytändning 1992/93 när Jean-Charles Abbatucci tog över och systematiskt började förbättra produktionen. Toppvinerna görs med känsla och försiktighet - Cuvée Faustine Blanc är 100% Vermentino, 40-åriga stockar med låg avkasting (ca 25 hl/ha), manuell skörd och temperaturkontrollerad jäsning, lagrad på stål och stora gamla fat. Seriöst på alla plan med andra ord.

Faustine Blanc 2011
Domaine Comte Abbatucci, Ajaccio, Korsika, Framkrike
Fräsch gulfruktig doft med inslag av melon under en fin matta av solmogen citrus och lite aprikos, det finns en del snygga florala drag och gula plommon, apelsinskal, blommor & lite timjan. I munnen är den ganska rik & fet, bra balanserade syror med gul frukt och kul ton av lakrits & fänkål, snyggt kryddig och förvånande komplex. Den har en stadig botten av mineral, krossad flinta och liten sälta. I eftersmaken dyker det upp en del musselskal och snygg krävande bitterhet. Mycket personlig och riktigt god, skitkul att få prova. (145:- excl moms & frakt)
Betyg:++

Vinet är ett varuprov från
Cavisten Vinhandel (ej att förväxla med Caviste), en minimal göteborgsbaserad importör med en intressant liten portfölj. Jag kommer att återkomma med en del andra vettiga viner från samma langare.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus