Coravin #2

IMG_2864


Efter dryga två veckor är jag mer än försiktigt optimistisk, mojängen levererar hitintills exakt vad som utlovats. Alla viner jag åderlåtit har överhuvudtaget inte förändrats, jag kan inte känna minsta lilla avmattning eller trötthet - de är alla fullkomligt opåverkade.

Testat upprepade gånger och med noggranna anteckningar hitintills är:

Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese (Dönnhoff) 2008 [+++]
Felsenberg Grosses Gewächs (Dönnhoff) 2009 [+++]
Volnay, Clos de la Bousse d’Or 2009 [++(+)]
Mullineux Syrah 2012 [++(+)]
Tokaji Aszu, Disznókö (6 puttonos) 1992 [+++]
Meursault, Les Chevalières (Rémi Jobard) 2005 [++]
Escarpment Moana Pinot Noir 2006 [+++]
Domaine la Barroche Signature 2007 [+++]
Le Mont Moelleux (Huet) 1996 [++]
Pouilly Fumé, Les Deux Cailloux (Fournier) 2012 [+]

Noteras bör:

  • Det blir lätt ett litet övertryck i flaskan efter ’access’ om man drar ur nålen för fort vilket gör att någon droppe eller två tränger ut genom korken när man lägger tillbaka flaskan i förrådet. Den tunna nålen avsedd för äldre mindre elastiska korkar har inte det problemet vad jag kan se. Jag kommer nog enbart att använda den tunna nålen framöver, det känns tryggare även om det tar lite längre tid att tappa av ett glas.
  • En 8 år gammal Diam™ var inget problem med den tunna nålen, det behöver inte vara strikt naturkork - bara ”tillräckligt naturlig” så att säga.
  • När man trycksätter buteljen skapas viss turbulens, det kommer att krävas en del teknik att tappa av flaskor med finkalibrig fällning om man vill ha klart vin i glaset. Det går nog att lära sig men man behöver lite övning.
  • En patron räcker till att tappa av ungefär 200cl när man fått till tekniken, lite mindre än utlovat - nästa inköp av patroner lär bli storpack.
  • Mojängen är befriande lätt att hålla ren och sköta - blås ur, tappa av, blås ur, repeat until drunk - avsluta med ursköljning och snabbt urblås när kvällen är över. Busenkelt även efter 6-7 smakprov av högoktanig Ch9dP.
  • Det är svårt att låta bli att ”ta ett kul smakprov till” - jag trodde att mojängen skulle leda till mindre konsumtion men det drog initialt i motsatt riktning. Troligen är det nyhetens behag men man får passa sig så det faktiskt inte blir en ”BiB för rika” som Carlo föreslog. Det blev plötsligt skitkul att botanisera i källaren.

Nu blir det svåraste att inte tappa av en slatt ur varenda butelj i källaren, man får försöka hålla tillbaka de riktiga dyrgriparna i något år eller så till dess övertygelsen är stark nog - det kommer inte att bli lätt. Den verkar enormt lovande, jag har en gnagande känsla att något ganska stort är på gång här - något riktigt stort.


-- Winepunker

blog comments powered by Disqus