Taylor's med Jorge Ramos

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8910


Jorge Ramos är här på sin årliga blixtvisit, en minde uppställning den här gången med fokus på Tawny - Colheita från 1967 i centrum inramad av lite annat godis.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890c UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8911


Taylor's Late Bottled Vintage 2011
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Eldig & ungdomlig doft, massor av blå mörk frukt & nyanserad karamell. Maxad med plommon i munnen, tät & fint texturerad, krämig känsla, snygg & avvägt polerad stil, lång och fint kryddig svans med nejlikor och söt parfymerad tobak, alldeles utmärkt. Betyget är närmast snålt.
Betyg:++(+)

Igen visar 2011 på sin absoluta storhet - närmast enkla viner visar på strålande klass. Med ett uns mer komplexitet som kanske kommer med något år eller två är 3+ en självklarhet.

Taylor's 2000
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Intensiv doft, kryddig med trätoner &teakspån, tät röd & svart frukt med hallon, kaffe & undervegetation, lite tjära, choklad och knäck. Rik i munnen, tät & ännu lite kärv, söt med läder och kanel, bitter choklad och tobak, fin lakrits & massor av söta körsbär. Fortfarande outvecklad men kommer att bli stor med ytterligare tid på rygg.
Betyg:+++(+)

2000 är ett stort år, men fan vet när det blir dags att dricka. I princip allt är gott, men fortfarande mest lovande i sin oförlösta knutenhet. Jag skulle tro att halvflaskorna är mer tillgängliga om man prompt måste ha just den här årgången - annars, plocka upp något från 1994 som visar på helt annan öppenhet.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890e UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890d UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8912


Taylor's 10 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Läckert rödfruktig doft, karamell och dansant hallon, lite julkryddor och söt tobak, ett und kåda. Len och snygg i munnen, hallon & jordgubbe, lite kaffe och lätt knäck, elegant & ren i eftersmaken, god och lättillgänglig som vanligt.
Betyg:++

Taylor's 20 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Utvecklad och kryddig doft med härlig nötighet, inslag av möbelpolish, harts och torkad frukt, elegant & nyanserad med toner av madeira, karamell och pomerans. Len och strålande avrundad i munnen, lite knäck och eleganta toner av kaffe & rökelse, frukten är dämpat rödlätt, hallon & ljusa körsbär, lite tuggtobak & apelsinsuckat i svansen. Strålande.
Betyg:+++

Taylor's 30 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Djup och underbart nötig doft, valnötter & mandel, träolja, hallon & kanel, aningen knäck och ett uns linolja, underbara oxidativa madeiralika inslag. Len och eldig i munnen, nyansrad med kaffe & karamell, samma härliga madeiratoner som i doften, torkad frukt & knäck, höga syror, lite suckat kardemumma i eftersmaken. Fullkomligt strålande!
Betyg:++++

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890f UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8913


Taylor's 40 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Lite dämpad och återhållen finstämd doft, karamell och kanel, lite blommigt nötig med suckat, parfym och ett uns choklad, drag av rökelse och torkade hallon. Len och snygg, polerad med karamell och kanel, nyanserade toner av knäck & lite söta fat. Strålande i dämpad och ganska återhållen stil, ganska torrt & rakryggat avslut. Skitgod, men 30-åriga är vassare.
Betyg:+++

Alla Tawny är riktigt lyckade i respektive stil, men den 30-åriga borde tilltala vinfolk mest. Komplexitet, intensitet, fokus och perfekt handlag - en Tawny som har allt. Den 40-åriga känns betydligt med polerad och tillrättalagd, liksom
för mogen och harmonisk för att verkligen väcka intresse.

Taylor's Very Old Single Harvest Port 1967
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Nötig doft med valnötter och harts, elegant kryddig med ett uns möbelpolityr, torkad stenfrukt och drag av madeira, sanslöst komplex och elegant med ålder och finess. Mogen och eldig i munnen med kanel & nejlikor, rena julkakan, höga syror, lång och kryddig med nötter och sötlakrits, lite ruffig svans med aningen uttorkade drag, strålande men doften är den riktiga vinnaren.
Betyg:+++

Jämfört tidigare årgångar av detta vin är doften spektakulär, men känslan i munnen lite grövre än både 1964 och 1965 (har ej provat 1966). Den lägger sig stilmässigt perifert till madeira, en uttorkad och extra krävande & finessrik variant av Tawny man sällan ser. För 50-åringen är det en given present (jag skall nog få några flaskor själv)!

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus