Vit Simon Maye med AuZone

thumb_IMG_4580_1024


Häxmästaren från Valais gör inte bara rött vin, även en liten produktion av vita viner portioneras ut mycket sparsamt till de som har kontakter eller krokar in i andrahandsmarknaden hos någon villig langare. Kurtis har en stuga i Verbier, kontakter sedan gammalt och står på alla tänkbara VIP-listor som finns - han är allas vår kran när det gäller Simon Maye.
Efter lite grävande i gamla anteckningar visade set sig att jag tidigare provat en handfull av
Syrah och Syrah Villes Vignes, två gånger Humagne Rouge och en gång den som bara kallas Chardonnay. Erfarenheten är knappast djup, en genomkörare bland de vita var verkligen påkallat.

thumb_IMG_4581_1024 thumb_IMG_4582_1024 thumb_IMG_4583_1024


Simon Maye Moette 2014
Simon Maye & Fils, Chamoson, Valais, Schweiz
Lite gröngodis i doften, päron & persika, bra mineral och lite citrus, aningen reduktivt drag till en början men det vädrar ur snabbt. Lätt spritz i munnen, kryddig & blommig med dämpade syror vita päron och gul stenfrukt i svansen. Känns lite enkel, men rätt god. (Chasselas)
Betyg:+

Simon Maye Johannisberg 2014
Simon Maye & Fils, Chamoson, Valais, Schweiz
Lätt fet och aromatisk doft, gröna päron, vit stenfrukt, lite lychee, syrén och kryddor, känns ganska pinot-grisig i framtoningen. Ganska låga syror i munnen, aromatisk och kryddig med vax och gröngodis, lite bitter och grov i avslutet men anständig. (Sylvaner)
Betyg:+

Simon Maye Païen 2013
Simon Maye & Fils, Chamoson, Valais, Schweiz
Kryddig, aromatisk & blommig med gul stenfrukt, persikor och gula plommon, lite söt anslag av fat (troligen). Kryddig och bred i munnen, lätt exotisk frukt, mango och ananas, örtkryddor och vax i svansen, den drar åt popcorn tyvärr - annars rätt bra. (Savagnin)
Betyg:+

thumb_IMG_4584_1024 thumb_IMG_4585_1024


Simon Maye Petit Arvine 2014
Simon Maye & Fils, Chamoson, Valais, Schweiz
Fräsch gul frukt i doften, citrus med en liten exotisk överton, lime & mango i väldigt publik och behagligt lättillgänglig stil. Aromatisk i munnen, gul stenfrukt, lite omogna plommon, persikor och lite besk grapefrukt, aningen jordig svans men bra och snärtig i övrigt. God. (Petit Arvine)
Betyg:++

Simon Maye Païen (élevé en barrique) 2011
Simon Maye & Fils, Chamoson, Valais, Schweiz
Fatad, fet och kryddig doft, packad av citrus, tät gul solmogen stenfrukt, kryddig & lite smörigt nötig känsla, tyvärr lite för mycket fat. Ganska låg syra i munnen, fet och oljig textur, lite eldig med gul frukt, melon & vax, glycerin, smör & persimon. Rätt besynnerlig med all fat & exotisk frukt. (Savagnin)
Betyg:+

thumb_IMG_4586_1024 thumb_IMG_4587_1024


Simon Maye Chardonnay Vielles Vignes 2011
Simon Maye & Fils, Chamoson, Valais, Schweiz
Återhållen och dämpad doft med nougat & vanilj, citrus och mineral, snygga fat, vax, citrusskal & stenkross. Lätt fet i munnen, oljig med solvarm citrus, nötter och lite eldigt anslag, vaxigt avslut, liten bitterhet i eftersmaken tyvärr. God, men faten är aningen överstyrda i munnen. (Chardonnay)
Betyg:+

Simon Maye Chardonnay 2014
Simon Maye & Fils, Chamoson, Valais, Schweiz
Frisk och återhållen med citrusskal, mineral och nyanserade dämpade kryddor, massor av stenkross i superb & krävande och kompromisslös stil. Bra syra i munnen, fet med grillad citrus, massor av mineral och lite hasselnötter, liten exotisk frisk överton, passionsfrukt, örter och gråpäron svansen, minimal vuxen bitterhet och vax i eftersmaken. Riktigt god, betyget är snålt. (Chardonnay)
Betyg:++

Det är opretentiösa viner, personliga och roliga med klang så länge inte faten blir ett bekymmer. Faktum är att det sista vinet, den i princip ofatade Chardonnayn, är väldigt mycket vin för i runda slängar 170:-, den är snubblande nära 3+ och har egentligen allt - ett perfekt bruksvin.

Kurtis avslutade sedan med lite hemkört, ett äventyr vi lurats in på förr. Gentiane är mycket speciellt, sprit gjort på rötterna till en gublommig växt med karakteristiken ”one of the most bitter natural compounds known” - no shit! På näsan doftar det slipdamm och rivningshus och i munnen får den bäsk att framstå som sockerdricka.

Det är lika kul varje gång! Tackar
Kurtis, obetalbart.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus