Tawny med AuZone

IMG_3400


Julen närmar sig -
Vinarskallen håller sin traditionella portprovning för året, den här gången med temat ’Tawny’, något som rynkas på näsan åt lite i vissa kretsar. Själv har jag svängt från vintageskalle & tawnyskeptiker till inkluderande portliberal, jag verkligen gillar gammal tawny också - speciellt colheita i den lite kryddigare skolan. Just colheita har de svängningar i personligheten de vanliga 10-, 20-, 30- & 40-åriga saknar. Även om all gammal tawny oftast är angenäm har årgångsvariationerna sin alldeles egna charm, de blir nördigare med årgångs-port, vintage eller tawny spelar mindre roll.

IMG_3402 IMG_3403 IMG_3405


Smith Woodhouse 10yrs Tawny
Smith Woodhouse, Duoro, Portugal
Lite instäng doft, dämpad röd frukt, karamell & torkade körsbär, apelsinskal och källare, en puff av TCA. Snyggt eldig i munnen, hallon & karamell, fint knäckig ton, tyvärr är en markerad bitterhet i eftersmaken, TCA’n förstör vinet helt.
Betyg:-

Veiga Malvazia 15yrs
Henriques & Henriques, Madeira, Portugal
Djup & nötig doft, hasselnötter och fikon, harts och söt choklad, en del kåda, komplex och utvecklad, intensiv med klart Oloroso-tycke, en örtig intressant ton - kanske Fernet-Branca. Vässad syra i munnen, söt & komplex, kryddig med torkad frukt, lång och superbt syradriven svans. Eftersmaken är nötig, lång och krävande. Alldeles utmärkt, betyget är aningen generöst.
Betyg:+++

Vi var snabbt inne på Madeira här, kombinationen av de olorosolika dofterna, syrorna och den mäktiga strukturen fick Tawny att kännas lite avlägset. Säkra var vi inte men när väl flaskorna kom fram var det tveklöst.

Fonseca 20yrs Old Tawny
Fonseca, Duoro, Portugal
Läcker doft med glada hallon, lite karamell, mjukt rödfruktig i inbjudande och söt stil, väldigt ungdomlig & dansant, toner av apelsinskal och rosor. Rödlätt i munnen, söt & snygg, karamell & hallon, tillgänglig & publik, kanske lite inkomplex och inställsam men samtidigt god i det lilla formatet så att säga.
Betyg:++

IMG_3406 IMG_3407

Graham’s 40 yrs Tawny
Graham’s, Douro, Portugal
Dämpat kryddig och lätt nötig doft, återhållen och elegant med torkad röd frukt, etersik och lättfotad på mycket snyggt sätt. Finlemmad i munnen, apelsinsuckat & gräddig karamell, bra syror & torkade röda bär, lång och kryddig svans, slank och snygg med klass & finess. Möjligen är den lite väl polerad, men det är förlåtet den här gången.
Betyg:+++

Detta är vansinnig snyggt och elegant, här kan man prata om ett starkvinets Bourgogne på alla sätt - finess och nyansrikedom i ett oerhört siktigt och finstämt paket.

Oiro da Gepa Reserva Particular (Colheita) 1982
Douro, Portugal
Grumlig och ljusbrun färg, den ser mycket osund ut. Dämpad doft, känsla av gammal askkopp & torkade örter, grusig ton med knäck och kritkross. Mjuk smak, söt och avskalad, torkade örter & lätt kola, känns ihålig. Enkel karamell i eftersmaken, anonym svans. Ointressant och för gammal.
Betyg:0

IMG_3408 IMG_3409

Taylor's Very Old Single Harvest Port 1964
Taylor's, Douro, Portugal
Strålande utvecklad doft, karamell och kola, torkade örter och suckat, kryddig med tobak & parfym, närmast Opium™ eller liknande, den har klara gemensamma drag med Madeira på mycket läckert sätt. Tät och kryddig i munnen, lite harts och rosmarin, nötter och torkade örter, antydan till tobak, kaffe & valnötter, på toppen apelsinskal och aprikos. Svansen har stramhet med kryddigt komplex eftersmak. Superb, bättre än ’65:an.
Betyg:+++

Kopke Colheita 1965
Kopke, Douro, Portugal
Djup & kryddig doft enormt komplex med nötter & möbelpolish, målarlåda & kryddigt bred karamell, sviskon & torkad röd frukt, enormt komplex med en halv julkaka nedknölad i glaset. Tät och intensiv i munnen, kryddig med kaffe och lädersnöre, tuggtobak och nötkola, knäck & korinter, massor av torkade körsbär, bra syror och exakt fokus. Fullkomligt strålande med enorm längd, det smakar hasselnötter & maraschino i munnen halva kvällen. Betyget är månne generöst, men den värmde gott och piskar faktiskt Taylor´s ’64:a ovan.
Betyg:++++

IMG_3398


Tawny är en helt egen sak i vinvärlden, komplexitet och eldig sötma i perfekt harmoni. Det är kul att sätta i relation till sin kraftfullare och med rakryggade kusin Vintage, det är lite som att jämföra Bourgogne & Bordeaux - känsla jämte intellekt, var sin sida av spektrat med lika värde men så olika personlighet.
Tackar
Vinarskallen, alltid lika intressant.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus