The Steading 2004

IMG_2539


AuZone
hade en provning nyligen med några bättre klassiska saker från OZ - Grange, 707 och Springflat presterade riktigt bra samtidigt som Run Rig stod på näsan rejält i Punkarns tycke. I lätt onyktert tillstånd orerade jag vilt om hur bra Run Rig kan vara men hur illa den hanterades just 2003, givetvis slängde KB då in en The Steading som extranummer bara för att dämpa debatten. Samma firma, ett (svalare) år senare och en helt annan känsla, här har vi expressiv och kontrollerad kraft och inte en massiv vägg av överkoncentration.

Torbreck, The Steading 2004
Torbreck, Barossa Valley, Southern Australia, Australien
Mogen, snygg och lätt eldig doft med funk & massor av solmoga körsbär, lätt parfymerad med kirsch och kåda, bark och rosmarin. Den har tydliga drag av södra Rhône, både fat och skitig orenhet går i Ch9dP’s spår, fast med en nypa Barossa-eukalyptus ovanpå. I munnen är den ren med superb röd frukt, hallon, mörka körsbär och lite karamell, det finns en puff av kåda & bruten själk som stramar upp. Svansen är rik och bred utan minsta tendens till kladdighet, det går att hitta lakrits och lite tawny, läder också fast helt torrt. Mognaden är prefekt, den är idag på topp men kommer att hålla fint i en handfull år till. Strålande gott, betyget är snubblande nära 3+, den kan kanske nå upp under sommaren om mitt humör är det rätta. (60% Grenache, 20% Mourvedre, 20% Syrah)
Betyg:++

Jämfört
Châteauneuf-du-Pape är detta en mycket kul & intressant parallell, det finns mer likheter än man känner sig riktigt trygg med. Dessutom är det riktgt, riktigt bra - den ligger precis i nivån mellan 2+ och 3+. Tyvärr känns det som den rest lite illa (levererad av Roberson och runtflyttad fram till igår), några månader i lugn & ro i källaren skall nog lyfta upp den hela vägen upp.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus