Kvalitet? med AuZone

thumb_IMG_5844_1024


Hur är det ställt med kvalitet vs. pris egentligen? Alla vet att det finns en förbättringskurva korrelerad till kostnaden, men var planar den ut? Givet att ställkostnaden för en flaska inte är försumbar borde en dubbling i pris på jämförbara produkter ge en verkligt signifikant förbättring, i alla fall till dess priset mer avspeglar prestige och varumärke.
Så, jag köpte åtta flaskor där den dyraste är mer än
femtio gånger högre prissatt än den billigaste, slumpade ordningen och ställde upp till de stackars medlemmarna.

thumb_IMG_5845_1024 thumb_IMG_5846_1024 thumb_IMG_5847_1024


Cloudy Bay Chardonnay 2014
Blenheim, Marlborough, Nya Zeeland
Ganska stram doft med dämpad fat, viss mineral och stenkross, en del riven citrusskal i lite örtig stil, känn seriös men aningen neutral. Torr och stram i munnen, balanserat örtig med citrus och höga snärtiga syror, lite avskalad och mager men god & rakryggad, utvecklar syrén efterhand. Bra bruksvin. (219:-)
Betyg:++

Ren, snygg, god, snärtig, fokuserad, anonym, brukbar, klassisk, ointressant. Detta är vad som händer met ett vin när det blir
för bra liksom, som en skyltdocka, men snygg. Jag saknar Kevin Judd...

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages 2014
Blason de Bourgogne, Mâcon-Villages, Mâconnais, Bourgogne, Frankrike
Doft av päronsoda, godis och rivet citrusskal, bra örtighet men känns väldigt syntetisk. Lite tunn och anemisk i munnen, bra syror, anständig stramhet men alldeles för enkel, citrus och lite rökig känsla i svansen. Betyget är generöst. (99:-)
Betyg:+

Här smakar det billigt, koncentration och fokus saknas, inget fel men är väl ungefär man får för 99 pix, för lite liksom.

Meursault Narvaux 2010
Dominique Lafon, Meursault (rakt norr om Genevrières), Bourgogne, Frankrike
Rostade fat, rökig med drag av popcorn och äppelskal, lite volatil och övertstyrd. Lite bitter och oxidativ i munnen, bra syror men den känns osammanhållen och lite hartsig, en del citrus & örtighet med kärnig svans. Knasig flaska, premox? Den var ju så in i helvete bra förra gången. (1165:-)
Betyg:0

Här gick det snett, snacka om besvikelse med tanke på hur den presterade för mindre än ett år sedan. Det bara måste vara en snedtänd flaska, smakar resten av lagret likadant är det bara att ta livet av sig. Lite märkligt med tanke på hur
Lafon annars hanterar sina viner - vem i Bourgogne är noggrannare och producerar normalt långlivade Meursault?
Innan jag är överbevisad får detta gå på kontot för måndagsexemplar.

thumb_IMG_5848_1024 thumb_IMG_5849_1024 thumb_IMG_5850_1024


Frontera Chardonnay 2015
Concha y Toro, Maipo, Central Valley, Chile
Doft av päron och syntetgodis, ungdomlig med markerat grönfruktiga toner, blommig och parfymerad. Höga syror i munnen, slank med lite påklistrad alkohol, slank och väl snål. (52:-)
Betyg:0

Inte mycket att hämta här, totalt ointressant, helt enkelt alldeles för billigt.

Chardonnay By Farr 2014
Farr Family, Moorabool Valley, Bannockburn, Geelong, Victoria, Australien
Nyanserad och tät doft, fint integrerade fat, avvägda och snygga, superbt läcker med citrus och maxad mineral, expressiv och ren. Rik och avvägd i munnen, perfekt hanterade fat, citrus & mineral, limeskal & gula plommon, lätt smörigt avslut men med absolut fokus, alldeles strålande. (449:-)
Betyg:+++

Igen,
By Farr visar på sin absoluta klass och harmoni. Jag var hårfint att sätta detta som bästa vin, stilmässigt mer tilltalande även om klassen är en divison under nästa storhet.

Chevalier-Montrachet Grand Cru, Les Demoiselles 2013
Domaine des Héritiers Louis Jadot, Chevalier-Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrike
Djup doft med lyxiga fat, rik och bred med citrus & nykärnat smör, brioche & fet mineral, parfymerad och expressiv i väldigt lyxig kostym. Rik i munnen, underbara fat, prominenta men ack så snygga & sexiga, supertät struktur med citrus, mineral, snärt och absolut klass, den formligen osar pengar, lång och fokuserad svans, höga syror och ojämförlig rikedom. Ett ess. (2695:-)
Betyg:+++(+)

OK, det är bara att kapitulera, pengar köper lycka. Kunde jag dricka detta varje dag skulle jag bli alkoholist innan nästa sommar, det är bara så djävla gott!

thumb_IMG_5851_1024 thumb_IMG_5852_1024


Penfolds Bin 13A Reserve Chardonnay 2013
Penfolds, Adelaide Hills, South Australia, Australien
Stram och vässad doft med stenkross, syrén och rivet citrusskal, liten örtighet och dämpade fat, stenkross & flintflis i lite knuten stil. Tät i munnen, vässad med höga syror, massor av mineral, citrussyra och oerhört fokuserad sval frukt, rakryggad och stram i eurocentrisk stil. Den här behöver tid. (699:-)
Betyg:++(+)

Detta är väl det mest variabla av
Penfolds alla viner, en tingest som gör sig själv och blir lite hur som helst till skillnad från allt annat som hålls i väldigt strama tyglar - årgångarna är väldigt olika. Just 2013 har tydligen stängt ned, väldigt stram och knuten i dagsget, återbesök om tre/fem år.

Chablis Premier Cru, Beauroy 2013
Domaine William Fèvre, Chablis Premier Cru, Chablis, Bourgogne, Frankrike
Stram doft med krusbär & mycket dämpade fat, lite grön och örtig med aningen rabarber och limeskal. Grönfruktig i munnen, örtig med stenkross & rätt parfymerad känsla, känns oförlöst. Kan kanske växa till sig. (299:-)
Betyg:+(+)

Lite trist, känns förlöst och kartigt stum, inte alls som jag minns
2012 och 2010.

Vad kan man säga om detta då? Pengar regerar!
Bourgogne har sina poemox-problem fortfarande. By Farr är ett av Australiens mest intressanta producenter och går från klarhet till klarhet. Bra Chardonnay är gott och fat funkar om man slänger tillräckligt med slantar i brygden.

Dessutom, med undantag för Lafon-floppen hade vi
någon slags koll på kvaliteten.

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus