Chablis Grand Cru med AuZone

IMG_3034


Chablis Grand Cru har aldrig varit min grej. Visst har jag vett att uppskatta en bättre Chablis till ostronen eller skaldjuren (även om jag föredrar Champagne) men det är knappast något jag tycker är värt att spendera större belopp på. Dessutom, att prata om Grand Cru i Chablis i samma andetag (eller på samma dag) som äkta Grand Cru Bourgogne blir bara larvigt, Chablis kan vara gott men saknar det djup och den gyllene finish som en äkta storhet från de södra regionerna ofta (ibland) besitter. Jag neggar, Tomas försöker igen att övertyga...

Under teoripasset serverades ett förvin för att hålla demonerna borta.

Chablis Premier Cru, Montmains Vielles Vignes 2011
Domaine Denis Race, Chablis Premier Cru, Bourgogne, Frankrike
Frisk doft med mineral och citrusskal, ganska neutral med lätt grönörtigt anslag. Måttlig syra i munnen, lite bitter men med bra citrus & skiffer, ganska örtig och grönsjälkig känsla. Känns trivial.
Betyg:0

Så, de riktiga åtta GC:erna.

IMG_3035 IMG_3036 IMG_3037

Chablis Grand Cru, Valmur 2008
Chablis Grand Cru, William Fevre, Valmur, Bourgogne, Frankrike
Lite aromatisk doft, aningen fat med nötiga toner, viss utveckling i lite eldig och oxidativ stil. Bra syror i munnen, ren med citron & äppelkart, stenkross & flinta, lång syrlig svans. Bra klang men tyvärr alltför neutral.
Betyg:+

Chablis Grand Cru, Vaudésir 2008
Chablis Grand Cru, William Fevre, Vaudésir, Bourgogne, Frankrike
Dämpad doft, gul stenfrukt, bra mineral och eleganta dämpade fat, snygg och aristokratisk men tyvärr men en liten instängd känsla. Ungdomlig i munnen med höga rena syror, bra klang, skärpa och nerv, massor av citrus, limeskal och krossad mineral, bra rikedom men samtidigt med dissonans och känsla av källare. Har vi smygkork? Den drar åt flera håll på besynnerligt sätt.
Betyg:+

Chablis Grand Cru, Bougros ”Côte Bouguerots” 2008
Chablis Grand Cru, William Fevre, Bougros, Bourgogne, Frankrike
Återhållen doft med limeskal & mineral, dämpade fat, lätta snygga örter och florala övertoner, aristokratisk och snygg. Bra skärpa i munnen, citrus och mineral, lite fet känsla med flinta & gul grapefrukt, bra balans med ungdomlig rondör, lång och läcker svans. Riktigt bra.
Betyg:++

IMG_3038 IMG_3039 IMG_3040

Chablis Grand Cru, Le Clos 2008
Chablis Grand Cru, William Fevre, Le Clos, Bourgogne, Frankrike
Snygg och elegant doft med citrus och limeskal, fin rakryggad känsla med lyxig finess. Ganska bred i munnen med fin vässad gul frukt, lätt exotisk med bra mineral och massor av krispig citrus, aningen fet i kroppen. Fräschör med ungdom i lysande kombination, den här kan absolut utvecklas fint.
Betyg:++(+)

Chablis Grand Cru, Le Clos 2008
Chablis Grand Cru, Vincent Dauvissat, Le Clos, Bourgogne, Frankrike
Utvecklad med gula mogna plommon, lite vax och harts, klara drag av mandel och äpplen, aningen osund känsla, den känns naturvinsmögig liksom. Mogen i munnen, vaxig med bittra toner, kåda och valnötsfnas. Bra syror, men känns färdig med sina oxidatva drag, aningen bitter och ogin eftersmak. Njae, inte så kul faktiskt.
Betyg:0

I flodvågen av
Fevre stod en ensam Dauvissat, och slog på näsan totalt. Jag har inte många under bältet, de är ju tämligen dyra nuförtiden, men de har aldrig imponerat. Ibland anständiga, ibland lite beska och jordiga, ofta lite osunda i anslaget och alltid dyra.

Chablis Grand Cru, Le Clos 2007
Chablis Grand Cru, William Fevre, Le Clos, Bourgogne, Frankrike
Utvecklad doft med äpplen och klara oxidativa drag, nötter och vax blandat med citrus och stenkross, lite vinteräpplen, nästan känsla av avslagen billig Champagne. Utvecklad i munnen, hyfsat fet med ganska snygg begynnande mognad, grillad citrus och fin rondör, bra mineral i fetare stil, vax och citron i svansen. Lite BdB i eftersmaken kul nog. Betyget är nog hyfsat snålt.
Betyg:+

IMG_3041 IMG_3042

Chablis Grand Cru, Valmur 1999
Chablis Grand Cru, William Fevre, Valmur, Bourgogne, Frankrike
Utvecklad doft, otroligt väl sammansatt med fin solvarm citrus, mineral och superba dämpade fat, lite rökig med allmänt dyr och lyxig känsla, doften drar mot Puligny snarast. Tät, solvarm och fet i munnen, bred med exklusiv textur, massor av perfekt mogen gul frukt, superba fat och underbar nyanserad utveckling, harmonisk och lång svans. Skall man vara gnällig är syrorna aningen dämpade, men den känns så allmänt påkostad att jag köper hela paketet.
Betyg:+++

Den enda buteljen som har rikedom, intensitet och harmonisk utveckling nog för att orka upp till 3+ var inte ens en
Le Clos märkligt nog. Valmur är ju inte GC som dragit ned flest pinnar i de samlade anteckningarna, Le Clos står för en massiv majoritet av alla + under åren, oavsett producent. Det som fick mig att mjukna var känslan att detta närmast var äkta vara, en ädlare hermelin bland katterna så att säga...

Chablis Grand Cru, Le Clos 1999
Chablis Grand Cru, William Fevre, Le Clos, Bourgogne, Frankrike
Mogen doft, smörig med grillad citron och nötter, lite vax och apelsinskal - komplex, fet och utvecklad. Bred och mogen i munnen med äppelskal, bittra citrustoner, vax och harts. Efterhand dyker det upp en hel musselbank, men det utvecklas också en slags beska, den är seriös men saknar lite glädje och finess. God, visst - men jämte Valmur står den sig slätt.
Betyg:++

Tja du,
Tomas. Intressant som vanligt, men inte fan är jag övertygad...

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus