Gyllene Korkskruven - The Revenge

Det flesta är ense om att uppföljaren sällan blir så bra som originalet. Undantag finns givetvis, men hur katten skulle vi (AK & Punkarn™) hantera det riktigt tunga artilleriet i form av Maria Collsiöö och Lotta Lindskog från Grappe riktat mot oss två dussinprovare på slagfältet i form av Lidingö Vinsällskaps ‘Gyllene Korkskruven’? Punkarn är till skillnad från sist enda amatören på podiet, två fullblodsproffs hade rekryterats av Lars-Martin Grewin så man kan knappast säga att oddsen stod i vår favör. Dessutom agerade Mikael Söderström domare, en i laget vi slog förra vändan - kunde man lita på opartiskheten här eller skulle deras Zinfandel-miss leda till orättvis bedömning?

De kopplade greppet direkt skulle det visa sig.

Första vinet var rätt lurigt, lite kryddigt neutral i doften med en del örter och aromatiska drag parat med anonym gul stenfrukt och mycket dämpade fat. I munnen ganska bra syror, lite dammig känsla och väldig neutral framtoning med lätt bitter avslutning. Vi slank in på en Pinot Blanc från Alsace direkt, givetvis med någon slags halvgardering mot überneutral Chardonnay. Vilket det visade sig vara givetvis. Våra motståndare dividerade i stort om samma två gissningar men
Lotta stod på sig om Bourgogne så första ronden gick till utmanarna med 3 - 4,5.
Facit: Château Fuissé Tête de Cru 2011

Ungfruktig och saftig doft med en del fat och lite karamell, björnbär och körsbärslik frukt, hallon och aningen charkuterier. I munnen saftig med sandiga tanniner, lite lingon i svansen, aningen bitter eftersmak med bra ryggrad. Syrah skär genom vinet, tveklöst franskt, troligen Rhône,
förmodligen norra delarna, 2010? Inte, fler druvor i brygden, längre söderut då, Languedoc får det bli. Dessutom fel år. Utmanarna kammade hem mer rätt på druvblandningen, 3,5 - 4.
Facit: Château l’Hospitalet 2011

Nu börjar vi ligga lite brunt till, minsta felsteg och trofén är utom räckhåll.

Tredje vinet är djupt på näsan, eldigt med körsbär och lyxiga fat, viss mineraltet och solvarmt klimat. Bra tanniner i munnen, körsbär och solbakad röd frukt, bra syror & fräschör, lång och snygg trots den moderna framtoningen. Både AK och jag är direkt i Italien, med lite övertalning hamnar vi i Toscana och jag vill klämma in denna som en modern Chianti från 2009, givetvis dominerad av Sangiovese - var annars hittar man den här körsbärsfrukten. Ingen Sangiovese?!? Petit Verdot, Merlot & Cabernet Sauvignon?? Men den skriker ju Sangiovese på högsta volym! Snabbt ut till Bolgheri, fast direkt tillbaka till Chianti, fast inte riktigt liksom. Det är en s.k. Super Tuscan, dessutom var året fel. Fast, ganska bra inzoomat på första försöket, trots att vi missade druvsammansättningen totalt. Utmanarna fastnade ganska länge i Piemonte, ronden till oss med 4 - 3.
Facit: San Felice Vigorello 2010

IMG_2788 IMG_2789 IMG_2790


Så kom fet-bomben...

Solbakad och ganska fatig doft, rökig med antydan till mynta, djup och saftig med massor av kirsch och lite örtiga drag. Saftigt läcker i munnen, dämpade tanniner, solvarm med antydan till choklad och lakrits, liten starkvin i svansen. Det är väl dominerat av Grenache? Värmen brölar sydfrankrike, den är för elegant för att vara spanjor och varken jag eller AK kommer på vilken druva det skulle kunna vara om det inte är Grenache. Vi är ungefär 900 mil fel, scheiße, i Kalifornien då? Jupp, och druvan - där kom Zinfandel-hämnden. Vad fel vi var, och vad rätt utmanarna var.
Lotta prickade den helt, vi torskar med 2 - 5, underläget är nu ointagligt.
Facit: Seghesio Cortina Zinfandel 2010

Det här stör mig, jag tänkte att jag skulle se upp med Zinfandel men hann liksom glömma druvan när AK och jag började bekräfta varandra kring Grenache. Vi drogs in i ”kompistänk”, farligt när man bara är två i laget - jag saknar det tredje benet, alla lag gör sig bäst i udda antal.

Sista vinet är härligt moget, solvarmt med alla klassiska markörer på plats, stall & ceder och läcker utvecklad mörk frukt, lite kaffe och snyggt hanterade fat. Bra stramhet i munnen, sandiga tanniner, rakryggat och ambitiöst. Här går vi loss och pladdrar på ohämmat, tveklöst östra stranden, förmodligen
St.Emilion eller Pomerol med tanke på kvaliteten och det tydliga inslaget av Merlot & Cabernet Franc, från ett anständig år - kanske femton på nacken, kanske mer. AK är i mitten av ’90 talet, jag närmare år 2000. Hyfsad gissning blev det, motståndarna landar på fel sida stranden alltför länge och med lite tröstpoäng blev det 5,5 - 3,5 i sista ronden.
Facit: Château Haut-Chaigneau 1995 (Lalande de Pomerol)

IMG_2792 IMG_2793


Slutställningen blev 18 - 20, vi torskade på en Zinfandel, lite skämmigt får man säga. Dessutom vet’e katten om vi grejat det även om vi hamnat rätt på det vinet,
Lotta & Maria var i uppenbar form och blir en saftig munsbit för vilka utmanare som helst. Stort grattis till de nya mästarna, det var mer än välförtjänt (dessutom måste jag säga att Mikael skötte domarjobbet med exemplarisk opartiskhet, valet av Zinfandel borträknat ;-)).

Tackar alla, skitkul!

-- Winepunker

blog comments powered by Disqus