Gudinnan avslutar året...

Året är över, 1665 viner provade, många flera gånger - kul har det varit men i vanlig ordning har Gudinnan inte visat sig på rutin direkt. Jag saknar henne, jag tyckte nog att hon klev in oftare förr, kanske är det jag som har svårare att se henne i skogen av välgjorda viner - den äkta storheten märks inte lika tydligt i ett hav av kompetens & personlighet. Jag tänker ofta på henne dock, de gånger vi träffas slår det gnistor - Lomelino 1862 nu senast var värt varenda Ipren (tre stycken) dagen därpå, La Faraona visade att Spanien kan göra stora viner på riktigt och Schrader var lite av en lunch-bonanza som är svår att skaka av sig - dessutom skickade hon sina hälsningar till äventyret med knasbuteljen Per grävt fram.
Men, igen, var det bättre förr eller har jag bara blivit blasé? Nej, egentligen inte, jag både dricker bättre, mer (njae, mindre, men fler) och intressantare än förr men den stanna storheten är för sällsynt och undflyende. Första budet
1 är nästan jämt uppfyllt, ofta andra2 likaså. Mer ofta än inte är även det tredje3 (& fjärde4) budet uppfyllt när Punkarn™ hänger sig men trots, eller tack vare, detta är längre samtal med Ms.G. inte vardagsmat. Visst är jag otrogen ofta, Ninkasi är en bekantskap jag inte gärna väljer bort men svartsjuka är knappast något som utmärker Ms.G. Jag ställer mig ofta frågan vad som lurar fram henne, det räcker inte med ett magnifikt vin - det är något svårfångat i ackordet som lockar, en magsik klang svår att få till och som nästan jämt bara leder till ett litet glimrande ögonkast. Dessutom, det som funkade förra gången behöver inte funka igen, hon är lynnig och impulsiv. “Det är inte du, det är jag” hör man alltför ofta, det är ett komplicerat livslångt förhållande.

Vi kommer att få jobba på det här, ouppnåelig som hon är,
Oeno - Gudinnan, den som lockar oss alla och belönar de få.

Ett sista förtvivlat försök att bräcka årets toppar gjorde jag i alla fall under nyårsafton, kanske inte braksuccé men något att döva saknaden med i alla fall.

thumb_IMG_4721_1024


Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1996
Épernay, Champagne, Frankrike
Fenomenalt mogen doft med rostat bröd, rostade hasselnötter, nougat och choklad, lite fudge med en bra mineraldriven botten och en hel del grillad citrus. Det absoluta uttrycket av mogen Champagne - blommor, parfym, hyacint och karamell i perfekt kombination. Krämig i munnen, bred & utvecklad med vinteräpplen och mandel, len & gräddig mousse, packad med mineral och suckat, vässade och spetsiga syror. Perfekt harmoni, strålande klass och finess, 1996 som allra, allra bäst! Betyget är snålt, den är snubblande nära 4+.
Betyg:+++

thumb_IMG_4708_1024 thumb_IMG_4729_1024 thumb_IMG_4732_1024


Nonnenberg 2012
Georg Breuer, Rauenthal, Nonnenberg, Rheingau, Tyskland
Härligt rik doft, inbjudande och mineralstinn med stenkross och liten exotisk överton, persikor & citronskal, grapefrukt & nässlor. Massor av allt i munnen, persikor & superbt vässade syror, packad med mineral, flintkross och härlig citrus. Utmärkt längd, finess och klass, enormt hög & ren klang med underbart vuxen känsla. Detta är seriöst skitbra på alla plan!
Betyg:+++

Ovid Experiment P4.9 2009
Ovid, St.Helena, Napa, Kalifornien, USA
Läcker doft, örtig med mynta och djup svart frukt, lite stjälkig med underbart fokus och mineralstinn cassis, intensiv och maxad men samtidigt med skärpa och närvaro. Faten är prominenta, det finns vanilj och karamell i övertonerna men den är samtidigt i perfekt balans, läckert parfymerad och blommig trots kraften. Tät och balanserad i munnen, köttig med cassis och rökiga övertoner, fin mieralitet och bladigt blodig känsla, komplex och len med sandigt silkiga & finkorniga tanniner, bra bredd och fruktigt eldig svans. Packad med kanel och superbt stylad frukt. Detta är seriöst skitbra, tät utan att vara klumpig, len utan att vara mjäkig, skärpt utan att vara vass - fullkomligt strålande! Betyget är närmast snålt. (75,41% Cabernet Sauvignon, 24,54% Cabernet Franc)
Betyg:+++

Château de Fargues 2009
Lur Saluces, Sauternes, Frankrike
Underbart rik och skärpt doft, massor av mandel och citrus ed mognad och vässad struktur, helt utan överdrivna toner eller kladd. Packad med fräch aprikos, honung och suckat. Tät i munnen, fina höra syror, krämigit gräddig känsla, kryddig med finess och snärt, massor av nötter och skalbitter avslutning. Lite vax i eftersmaken, men det är snyggt och maxat. Betyget är närmast snålt - potentialen är obegriplig.
Betyg:+++(+)

Nytt år och nya tag. Det enda nyårslöfte jag ger är att dricka mer vit Bourgogne Grand Cru, lika livgivande gott som sorgligt dyrt.

-- Winepunker(Fotnot:
1. Ett vin skall vara gott, ty i det goda vinet dväljs Gudinnan.
2. Ett vin skall vara intressant, ty den intellektuella utmaningen är i Gudinnans ögon gott.
3. Vin skall provas blint, ty endast utan att känna etiketten kan du i sanning känna Gudinnan.
4. Du skall inte bära falsk vittnesbörd om kvaliteten på ett vin eller resultatet av en vinprovning, även om de franska vinerna smakar som getters avföda och de från andra, mindre heliga, riken är likt ambrosia och änglars sång.)

blog comments powered by Disqus