Furmint

Hungry Wines

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8ab1


Jag tackar väldigt sällan ’ja’ till varuprover numera, det är inte ofta det dyker upp intressanta saker importörerna bemödar sig om att skicka - sydafrikaner för 99:- är självklart massor för pengarna men så tråkigt att glasögonen spricker. Så, när
Hungry Wines tänkte slänga en triss i ungerska mellanprisviner åt mitt håll gjorde jag ett undantag - småskaligt & hantverksmässigt från öst är alltid välkommet.

Hungry Wines Furnmint Barrique 2011
Szent Benedek Winery, Tállya, Tokaji, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Lite äpplig doft, stenkross och en näve örter, liten dämpad fat, aningen oxidativ i stilen, känns mogen och inbjudan på lite eget sätt. Bra frukt, mogen med liten fruktsötma, lätt skalbitter med antydan till tanninstruktur, äppelskal och aningen kåda & harts i svanen, citrusskal och mineraldriven eftersmak. Rätt god, lite rustik men angenäm och uttrycksfull. Betyget är lite snålt faktiskt, den snubblar mot 2+.
Betyg:+

Furmint har i sin torra skepnad en svårfångad komplexitet, jag kan för lite men det känns som en djupare hemlighet finns nedknölad i druvans aromatiska sammansättning - sött i all ära, men nog kan man göra riktat seriösa saker om ambitionen finns.

Hungry Wines Kardaka 2015
Polgár Winery, Villány, Villány-Siklós, Ungern
Väldigt ljus färg, orangeröd med aningen brun kant. Lätt doft, lite hallon, dämpad & återhållen med antydan till örter och röda vinbär, känns tvekande och väl blyg för min smak. I munnen slank och stjälkig grönörtig med lätt solvarm röd frukt, aningen eldig känsla med kärv och lite bitter textur, rustik svans med aningen fudge och kantig avslutning, sviskon i eftersmaken. Tyvärr lite trivial och grov.
Betyg:0

Hungry Wines The Golden Cuvée 2011
Dorogi Brothers Winery, Tokaj, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Snärtigt parfymerad doft med aprikoser och apelsinblom, lätta nötter och riven mandelmassa, snyggt aromatiskt fruktig och ungdomligt druvig framtoning, rabarber och dämpad botrytis. Söt i munnen, höga balanserande syror, aromatiskt blommig med citrus, stenkross, mandel och gul stenfrukt, slank och avskalad i kroppen - god men saknar tyvärr stoppning, för lite fruktintensitet och komplexitet för högre betyg. Gott försök, men det känns som grundmaterialet är för enkelt. Den kan nog vinna på lite lagring men 2+ känns tyvärr avlägset.
Betyg:+

Som så ofta med viner från Ungern, de vita - torra som söta - fungerar fint, men de röda saknar lite finess och struktur. Kul, visst, men inte riktigt vad jag söker i ett vin normalt. Givetvis finns det riktigt lyckade saker i andra kvalitettssegment, men där blir priskonkurrensen från andra områden i europa ofta övermäktig - redan för 150:- finns så mycket annat.

-- Winepunker

Comments

Torr Furmint med AuZone

thumb_IMG_5864_1024


Jag har aldrig blivit riktigt klok på
Furmint. Givetvis har man järnkoll på Tokajer, men den dominerade druvans innersta väsen har för mig alltid varit lite svårfångat - jag har nog provat för lite, samtidigt har de flesta riktigt torra varianterna jag trots allt har testat lämnat få bestående intryck. Jag har kort sagt ingen riktig känsla för det här, jag gillar Ungerska viner man kan nog egentligen inte sätta en Furmint blint. Givetvis ställer E.T. upp med lite utbildning i föreningens regi.

thumb_IMG_5865_1024 thumb_IMG_5866_1024 thumb_IMG_5867_1024


Birtokbor Furmint 2015
Zoltán Demeter, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Syrlig doft med lätta pärontoner, citrusskal och dämpad parfym, lätt aromatisk med antydan till humle. Vaxig i munnen med liten beska, bra mineral och syra, torr och stram med kryddor och mineral, lätt besk eftersmak, känns tyvärr alltför enkel och ihålig.
Betyg:0

Detta var lite av en chock,
Zoltán Demeter brukar ju vara utmärkt och dessutom uttrycksfull, det här är rätt ointressant - kanske kvällens största besvikelse.

Szigeti Furmint 2013
Nagy-Sagmeister, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Kryddig & parfymerad doft, rosor & antydan till fat, lätt honung & mandel, närmast lite petroleum. Stram och lite bitter i munnen, kryddig med ganska fet textur, bra syror, vax & honung i svansen, torr mineral i avslutet. Rätt OK, men kanske lite enkel.
Betyg:+

Úrágya 2013
Istvan Szepzy, Mád, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Aromatisk doft, antydan till vax & möbelpolityr, gul & grön frukt, en del parfymerade drag, tyvärr en liten oren och reduktiv överton. Torr i munnen, aningen besk med fina kryddor och skalkänsla, rejäl dos mineral och gul stram frukt, lite eldigt avslut. Kan nog utvecklas, känns ganska osammanhållen i dagläget.
Betyg:+(+)

thumb_IMG_5868_1024 thumb_IMG_5869_1024 thumb_IMG_5870_1024


Szent Tamás 2013
Istvan Szepzy, Mád, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Ganska aromatisk doft, grusig med gröna päron, blommor och citrusskal i aningen eldig kostym. Bra gul stenfrukt i munnen, fin rondör med liten bittert kryddig överton, lätt vax och snyggt syrlig, torr & kryddig svans med en del alkobeska. Kan nog utvecklas men alkoholen är något oroande.
Betyg:+(+)

Det känns som häxmästaren själv har något på gång men jag misstänker att det behövs både tid och lite tur om det här skall gå ihop till något riktigt bra. Alkoholen gör mig gnagande misstänksam, främst i
Szent Tamás, vad blir det av det här om fem/sju år? En alkobitter klumpfot eller något burgundiskt?

Halenberg 2011
Monzinger Halenberg, Schäfer-Fröhlich, QbA Trocken, Grosses Gewächs, Nahe, Tyskland
Doft av rabarber, nässlor, parfym och rosor, rejält med citrusskal, en del mineral och en puff petroleum, bra klang men tyvärr med en komponent av gammal ost och sura sockor. Torr i munnen, liten spritz och massor av mineral, citrus & nässlor, höga syror med viss fetma, pikant liten bitterhet i svansen. Klassisk Riesling, i munnen strålande men på näsan ganska osund. Betyget är snålt.
Betyg:+

Det finns en del paralleller mellan
Riesling och Furmint, men jag tycker nog Riesling har en helt annan klang även om just 2011 är ett sämre alternativ, speciellt från Schäfer-Fröhlich. Den här är klart under acceptabel nivå, det skall vara bättre än så även om jag (ensam) gillade den.

Mandolás Tokaji Dry 2014
Oremus, Ungern
Vansinnigt blyg doft med antydan till gröngodis, Fazerkulor & päron, känns väldigt ung och otydlig. Helt tom och ointressant i munnen, fullkomligt neutral utan någon markör, lätt beska och karaktärslös gul frukt i svansen. Totalt avskalad och osannolikt neutral.
Betyg:0

Buteljerat vatten kan man köpa billigare.

thumb_IMG_5871_1024 thumb_IMG_5872_1024


Szil-Völgy Furmint 2012
Gizella Pince, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Dämpad doft, stram mineral, citrusskal och stenkross, lätt blommighet, ren och ganska klangfull med en del rökig mineral. Gul, stram frukt i munnen, lätt beska, bra syror och aningen fet munkänsla, kryddig svan med antydan till vax. Rätt god.
Betyg:+

Szent Tamás 2011
Szólóbirtok & Pincéset, Mád, Tokaj-Hegyalja, Ungern
Nötigt vaxig doft, klart oxidativ med mandel & apelsinskal, ganska fet med honung, citrusskal och smör. Oljigt texturerad i munnen, fet med närmast oxidativ framtoning, hart och citrusskal, torr och tyvärr ganska bitter svans, direkt kantig och besk eftersmak. Alltför rustik och oxiderad för min gom även om det finns klar kvalitet i grundmaterialet. Betyget är med största tvekan.
Betyg:+

Inte blev jag mycket klokare. En genomgående parfymerad aromatisk känsla med ganska bittra drag, inga charmtroll eller glädjespridare även om det absolut finns en underliggare kvalitet i många av vinerna. Det skulle vara kul att prova några av dem med med betydligt högre ålder, det går absolut att skönja någon slags komplex harmoni som kanske kan lagras fram.

Lärorikt, mist sagt. Tackar
E.T.

-- Winepunker

Comments