Kroatien

Goda Viner (?) med AuZone

IMG_1826


Av alla 'traditionsprovningar' under året är Jacks 'Goda Viner' kanske den mest inrutade av dem alla, alltid först och alltid med en egensinnig uppställning helt utan skyddsnät. Det är inte varje gång vinerna passar mig, Jack har en förkärlek till lite väl gistna saker och hyser en obegriplig vurm för gammal vit Rhône, viner jag tycker är besvärande med sin låga syra och ofta oxidativa stil. Ibland blir det förstås mogen Bordeaux, Bourgogne eller perfekt utvecklad elit-Riesling också. Men, viktigast av allt, det är intressant och enormt lärorikt.

IMG_1817 IMG_1818 IMG_1819


Mas de Daumas Gassac 2000
VDP Haute Vallée du Gassac, Langeudoc Roussillon, Frankrike
Kryddig och lätt rökig doft, ceder och tobak och en del finstämd torkad röd frukt, lätta djuriska övertoner och antydan till cassis. Bra stramhet i munnen, balanserad med nyanserade toner av cassis, läder och antydan till trä. Snygga silkiga tanniner, harmonisk med bra mognad, kanske lite enkel.
(Cabernet Sauvignon 80%, Syrah, Cabernet Franc, Malbec etc.)
Betyg:++

Svårgissad sak det här, jag och många lutade åt Bordeaux, den är mycket snarlik en lite enklare mogen Graves.

Château Palmer 1986
3ème Cru Classé, Margaux, Bordeaux, Frankrike
Källare och kartong i doften, TCA över en del röd underliggande frukt. Bränd i munnen, känns som den är brettig och sötfruktig under korkskadan. Trasig!
Betyg:-

Omöjlig att bedöma & spekulera kring under all TCA även om en gissning på Cabernet knappast var en högoddsare.

Vigorello 1999
San Felice,Toscana IGT, Italien
Svartfruktig och solmogen doft, läder och cassis, tobak & solbakat uttryck, lite lakrits och mineralitet, parfym och nya skor. Hyfsat tät smak, svartfruktig med fina tanniner, en del lakrits med viss stramhet. God, lång & snygg svans, bra syror och kryddig eftersmak, nejlikor och liten pepprig känsla. Riktigt lyckad.
(Cabernet Sauvignon, Sangiovese)
Betyg:++

Snyggt och gott men väldigt Mondovino™, visst är där Cabernet tydligt men ursprunget är väl gömt även om flera mumlade om Italien. Italiensk cabbe är ju rätt vettig gissning när strukturen är som den är och Bordeaux känns väl avlägset.

IMG_1820 IMG_1821 IMG_1823


Frauenberg Spätburgunder (GG) 2009
Keller, Dalsheimer Frauenberg, Grosses Gewächs, Rheinhessen, Tyskland
Härlig doft, läcker med hallon, lätta skogiga toner, körsbär och en antydan till råbiff med fin mineralitet och rent druvuttryck. Bra pinosity i munnen, lätt eldig med tight & lite fet munkänsla, massor av skogshallon i modernt snitt, lätta skogstoner och begynnande köttighet i eftersmaken. God, kanske aningen inkomplex men på det hela taget riktigt lyckad.
Betyg:++

Väldigt Pinot, väldigt rent, jag var inne på Volnay - andra på Ahr, jag tror inte någon nämnde Rheinhessen.

Hermitage, La Chapelle 1996
Paul Jaboulet Aîné, Hermitage, Rhône, Frankrike
Alltför mogen, läder och torkad frukt, matta drag med antydan till buljong & målarlåda som förvandlas snabbt till trist tomatsoppa. Alltför mogen i munnen, lite oxiderad med fruktsötma, russin och solbakad frukt, markerad strävhet, ålderssyror. Trött & trist.
Betyg:-

Helt obedömbar, smakar enbart ’gammalt’ - kunde i stort sett vara vad som helst man glömt bort i källaren. Tydligen skall den här uppvisa enorm flaskvariation, ibland närmast stor, ibland så här…
Jag blir mer och mer skeptisk till
La Chapelle, ibland är den underbar men alltför ofta skevar den ur med åldern.

Carruades de Lafite 1996
Château Lafite, Pauillac, Bordeaux, Frankrike
Gräsig doft, lite grönt själkig med paprika & ceder, tobak & lite grusigt parfymerat drag, cassis & syrén. Hyfsat tät och svartfruktig i munnen, cassis, bitter choklad och läder, lite bittra slånbär i svansen. Skärpta tanniner, vuxen & seriös men lite svalt ogin tyvärr, saknar stuns och charm.
Betyg:+

Enkelt att gissa på Bordeaux, Pauillac känns dessutom utryckt men i alltför anemisk kostym. Skall den här inte vara bättre?

IMG_1824 IMG_1825


Moulin des Costes, Charriage 2001
Domaine Bunan, Bandol, Frankrike
Solbakad och lite sötfruktig doft, fatig, köttig & rökig med skogstoner och målarlåda, täta röda bär, hallon och lite virke, aningen eldig i anslaget. Tät & eldig i munnen, redigt sträv med kakao, fat & härligt sandiga tanniner, tjock och lång med choklad & salmiak i svansen, häftig trots faten. Lite rödfruktigt grusig i eftersmaken, kåda och körsbär. God.
(Mourvedre 75%, Grenache 25%)
Betyg:++

Svårgissat även här, jag pendlade mellan sydfrankrike och Priorat, det fick bli Spanien, det initiala anslaget av Grenache i kombination med söta fat var så tydligt.

Plavac, Arhivisko Vino 1991
PZ Dingač, Dalmatien, Kroatien
Väldigt mogen och gammaldags doft, torkad röd frukt, målarlåda och lite hallon, lätt parfymerad med karamell och överton av sopor & ensilage. Mogen i munnen, rödfruktig och lite ledig med söta drag och väl definierade tanniner, eldig och ganska dansant struktur. Lång och förvånande elegant med hallon & trätoner i eftersmaken, lite torkade örter och åldrade drag.
(Plavac Mali)
Betyg:+

Här haglade gissningarna mellan ’urgammal Rioja’ och ’något udda italienskt i amfora’, kunde egentligen vara vad som helst med riktigt gammaldags vinmakning.

Intressant, men inget vin lyfte riktigt högt tyvärr. Tackar i alla fall Jack.-- Winepunker

Comments

Degrassi - Kroatien

IMG_1339


Amanos var väl inte helt nöjd med
recensionen på deras enklare importer, men skam den som ger sig. Reaktionen blev några nya varuprover, den här gången i ungefär dubbla prisläget (192:-/215:-/246:- respektive på Bolis). Firman Degrassi är en rätt ny spelare som håller till i Istrien, halvön rakt söder om italienska Trieste. Jag har själv inte varit just i den delen av landet, men under resan 1998 tuffade vi igenom den remsan av Slovenien som ligger inklämt mellan Italien & Kroatien (de viner vi provade i Slovenien var mycket lättglömda).

IMG_1340IMG_1342IMG_1341


Malvazija Bomarchese 2010
Degrassi, Istrien, Kroatien
Fräsch gulfruktig doft med litet inslag av örter och rosor, persikor, gråpäron och en antydan till parfym, bra mineralitet i basen, den känns ungdomlig och väl sammansatt, Smaken är balanserad med rena syror, liten spritz känns till en början, fint mineralstinn med krossad flinta och snygga lätt örtigt skalbittra toner. Frukten drar år persikor, plommon och annan gul stenfrukt, lite citrusskal och antydan till lime finns där också. Bra skärpa, ganska rik och faktiskt riktigt personlig. Även när temperaturen stiger bibehålls fokus, visst börjar de aromatiska tonerna dominera men den drar absolut inte mot tvål. Mycket seriöst. Betyget är nog hyfsat rättvist.
Betyg:++

Refosco Terre Rosso 2006
Degrassi, Istrien, Kroatien
Sprittande och örtig doft med lite omogna röda bär, massor av krossade körsbär, mandel och lite allmänt nötiga toner. En del stenkross och lite djuriskt svettiga aromer går att hitta, den är på det hela taget väldigt lantligt Italienskt i framtoningen. Smaken har höga syror, den är slank och fylld av röda vinbär och lite omogna surkörsbär, tanninerna är dämpade och lite torra. Svansen är fräscht rödbärig men tyvärr aningen kort. Enkelt, ganska gott och riktigt drickbart.
Betyg:+

Merlot Contarini 2009
Degrassi, Istrien, Kroatien
Ungdomlig och örtig doft, hö & nyklippt gräs med en liten sotigt & kartigt omogen ton, en del röd frukt finns där, dämpade fat och en hel del mineralitet. Smaken är fruktsöt, ganska rödbärigt slank i klunkbar & omedelbar stil, det finns drag av Beujolais under en matta av syrlig röd frukt och gräsigt kryddiga toner. Det är inte oävet, men känns aningen enkelt och trivialt trots ambitionen.
Betyg:+

Man skall inte klaga, detta är huvudet högre än de billiga vinerna och den vita är riktigt bra (
lite på tvärs med andra hobbytyckare). Tråkigt nog är priserna fel, den vita tycker jag absolut är i hyfsad linje med kvaliteten men de röda kostar för mycket. För 250:- får man väldigt många viner som håller högre klass. Tyvärr, det är gott men för mycket pengar.

-- Winepunker

Comments

Krauthaker - Kroatien

IMG_1312


I ett annat liv, på den tiden Punkarn & C hade tid att resa på riktigt, luffade vi ned till Kroatien på en lätt improviserad semester. Året var 1998, en strålande sommar på Balkan och lyckligen samma år Kroatien placerade sig som 3:a i World Cup (gissa om det firades i ett galet lyckorus) bara tre år efter kriget tog slut och samma år som de sista FN-soldaterna åkte hem. Lite lagom sönderskjutet men lättat kunde man väl karaktärisera den allmänna stämningen, och stolt på klassisk Balkan-manér.
Under resan dök det upp en del vin givetvis, man sniffade fram så mycket det bara gick och drack glatt utan djupare eftertanke. Det mesta kändes ganska rustikt men samtidig väldigt eget & personligt, speciellt de vita hade oanade kvaliteter i lätt uråldrig stil. För oss blev det mest viner från Dalmatia (Brač, Hvar, Korčula, Mljet) med druvor som Grk, Pošip & Debit, det kändes väldigt romerskt att sörpla på druvor som enkelt går att spåra till tiden från 'mare nostrum' men samtidigt ganska ovant. Trots försök till modernisering låg tekniken då långt efter Västeuropa men med rätt metodik upplevde jag att det lokala druvmaterialet med alla smäckgamla sorter borde kunna ge vettiga produkter (och nya, eller nygamla, man skall inte glömma
Crljenak Kaštelanski, det sanna originalet i dispyten mellan Italien & USA).

Snabbt lappkast till idag;
Armanos är en lite spelare med totalt fokus på produkter från Kroatien, de försöker etablera landet på den något svårarbetade svenska vinmarknaden. Inte lätt, viner från Kroatien är knappast någon kioskvältare direkt (totalt 18 viner på Bolis, priser mellan knappt 100:- och 550:- !!). Trots det, en långsam revolution har pågått de senaste femton åren så Punkarn tog sig an varuproverna med synnerligen öppet sinne.

Notera att båda vinerna kostar 99:-, alltså
långt under vad jag brukar betala; läs bedömning och betyg med det i åtanke.

Parallel 45,3 Grasevina 2011
Krauthaker, Kutjevo, Kroatien (nr 75038 på Bolis)
Neutral doft, lite citrus & aningen mineral, aningen gröna päron, ganska fräsch men tyvärr karaktärslös. Gulfruktig smak, citrus och lite persika, aningen off-dry med anständig mineral och liten, liten spritz. Dämpad örtig krusbärston i svansen, kanske lite melon. Neutral & syrlig eftersmak, lite kort. Absolut korrekt och ren men alltför avskalad och enkel. (Grasevina - Welschriesling, same, same)
Betyg:0

Parallel 45,3 Red Cuvée
Krauthaker, Kutjevo, Kroatien (nr 73083 på Bolis)
Lite fet & fatig med ungfruktig framtoning, cassis, björnbär och lite eldigt rökig krydda. En viss ton av vingummi stör en aning. Smaken är saftigt syrlig & slank med dämpade vinbär & blåbär, lite örtigt neutral på det hela taget, tanninerna är själkiga och lite bittra. Svansen känns aningen sotigt kärv, rustik & grov. Kroppen saknar fruktkoncentration tyvärr, det skulle behövts för att matcha de lite bittra tanninerna. (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc)
Betyg:0

Det är korrekt, men för 99:- kan man nog kräva mer. De är båda tyvärr anonyma, valet av Welschriesling och de klassiska franska druvorna är nog inte helt rätt tänkt. Varför inte använda sig av skattkistan fylld med egna druvsorter helt utan motstycke någon annanstans (skulle vara Italien då)? Halvdana bordeauxkopior går det 13 på dussinet och Welschriesling är inte direkt känd för personlighet och kvalitet (även om den är lite orättvist behandlad).
Nej, tyvärr, viner kring hundralappen går att hitta bättre från många hörn i världen.

-- Winepunker

Comments