Muscat

Deiss med AuZone

thumb_IMG_3702_1024


Marcel Deiss står för en på många sätt kompromisslös filosofi visavi terroir & jordmån, druvan anses i princip sekundär och de bättre lägena görs som en ’fieldblend’/gemischter satz där uttrycket enbart drivs av marken själv - i teorin alltså.
För mig har
Deiss mestadels stått för en solid Saint-Hippolyte (enbart Riesling) jag köpte drösvis av i början av 2000-talet och en serie knixiga Grand Cru jag inte blev klok på men som ibland imponerat på något skruvat sätt - Mambourg 2004 är märklig men oerhört intressant. Tyvärr är inte Alsace min grej riktigt dock, jag upplever Tyskland som genomgående överlägset i alla vektorer. Jag har inte köpt en flaska på många år och AuZone har inte haft en provning på temat jag kan komma ihåg sedan vi 2008 drack oss igenom en trave Cuvée Frédérick Emile med varierande resultat.
Lite kul att återstifta bekantskapen var det faktiskt,
Per W. hade köpt och agerade ciceron.

thumb_IMG_3703_1024 thumb_IMG_3704_1024 thumb_IMG_3705_1024


Deiss Riesling 2012
Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike
Kryddig doft, honung och rabarber, citrus & lätt mandel, bra mineral och liten parfym. Bra syror i munnen, kryddig kropp, gulfruktigt exakt med anständigt djup i lite enkel och fet stil.
Betyg:+

Deiss Pinot Gris 2012
Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike
Återhållen doft, lätt floral med dämpade kryddor, lite vaxig, en del mineral och funk, tyvärr en del gamla sockor dessutom. Ungdomligt grönfruktig i munnen, bra syror, liten sötma, mineral och kryddor, lätt spritz & godisartat babyfett, lite funkig eftersmak.
Betyg:+

Deiss Gewürztraminer 2012
Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike
Intensiv och enormt blommig doft, djup parfymerad, rosor och tvål, kryddig i närmast muscatlik stil, känns kladdig. Kryddig i munnen med tydlig sötma, parfymerad beska, godis & kryddiga karameller, dämpade syror och absolut inte min grej. Alldeles för parfymerad utan riktig spets, för mycket sockerdricka och klet.
Betyg:0

Jag bara grejar inte det här, skall ett vin vara så pass sött måste syrorna vara mer vässade, Gewürz eller inte. Noteras bör att andra tyckte den var utmärkt och började högljutt fantisera om anklever.

thumb_IMG_3706_1024 thumb_IMG_3707_1024 thumb_IMG_3708_1024


Heimbourg 2012
Domaine Zind Humbrecht, Alsace, Frankrike
Lätt honung i doften, rabarber och apelsin, lätt suckat, utvecklad med jordigt drag. Höga syror i munnen, spritzig och ganska vaxig med gul solmogen frukt, apelsinskal och liten beska i svansen. Anständig men ganska yxig. (Riesling)
Betyg:+

Engelgarten 2011
Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike
Mineralstinn doft med krispig citrus, snärtig med flintkross & citronskal, ljus stenfrukt & lite funk. Rakryggad och stram i munnen, kryddig & lite funkig men med fin frukt & skärpt struktur, kryddig svans, victoriaplommon i avslutet, honung i eftersmaken. Klar biodynamikkänsla, vildjäst eftersmak. (Riesling, Pinot Gris, Muscat, Pinot Noir)
Betyg:+

Den här hade till och med en aningen röd antydan i färgen, mycket besynnerlig känsla med lite blå plommon och funk, avig till max men ganska skruvat kul samtidigt.

Schoffweg 2010
Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike
Gula plommon i doften, persika, mineral och liten kryddig puff, jäst & stenkross. Ren & rakryggad i munnen, packad med syror och krispig mineral, liten krävande beska, stram med aningen spontanjäst känsla, kul och vässad med omogna plommon i eftersmaken. Kan kanske utvecklas. (Riesling, Pinot Gris, Muscat, Chasselas)
Betyg:+(+)

thumb_IMG_3709_1024 thumb_IMG_3710_1024


Grasberg 2010
Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike
Utvecklad doft, lätt petroleum, rabarber och citrusskal, vax och läcker solmogen gul frukt, fin komplexitet med fruktsött anslag. Lätt sötma i munnen, kryddig, bra syror, solvarm stil, rik & bred med längd och komplexitet, gul grillad citrus, plommon och apelsin, lång och ren svans, söt eftersmak. Riktigt god i sin rika & kryddiga stil. (Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer)
Betyg:++

Grasberg Vendange Tardive 1989
Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike
Enormt mogen doft, massor av petroleum och firne, vax & harts, möbelpolityr och suckat, torkad gul frukt och gummi. Utvecklad i munnen, vaxig med harts och oljig textur, viss sötma med bra syror, fet och rik svans, apelsinmarmelad, lång och rätt kul i all sin mognad. Givetvis för gammal, men ganska snyggt lik, betyget är generöst. (Riesling)
Betyg:+

Som sagt, det är inte min grej riktigt. Riesling gör sig bäst i oblandad skrud, från Tyskland och gjord i helt torr (eller betydligt sötare) stil. Tre fel av tre möjliga. Det är inget
fel på vinerna, de bara passar mig inte med sin avsaknad av tydlig frukt, lite tveksamt restsocker och onödigt parfymerade drag. Till viss del är det Deiss filosofi av ’fieldblend’ men även de druvrena vinerna sjunger inte, jag saknar tydlighet och skärpa.

Tack i alla fall
Per, alltid lärorikt.

-- Winepunker

Comments

Massandra med AuZone

IMG_1832


Det forna östblocket hade inte bara Tokajer med stolta vintraditioner, Massandra nära Yalta på Krim har en lång historia som tar klivet in i någons slags högkvalitets-division under sent 1800-tal. Främst med en produktion av förstärkta viner stod de högt på sliskälskande tsarers topplista, Nicholas II hade Massandra i princip som en privat vingård för att säkra tillgången till sommarresidenset. De lyckades dessutom behålla sin exklusivitet och övervintra sovjetdiktaturen med Stalins goda minne, efter att ha intagit både slott & vin togs beslutet att behålla både residens och dryck i orört skick och dessutom samla alla Nicholas andra viner under ett tak så att säga - how very revolutionary.

Idag tillverkas vin på samma vineri i snarlik stil som förr även om en del torra bordsviner produceras också, samtidigt administrerar man en av de största samlingar gamla viner i världen. I runda slängar en miljon flaskor som sträcker sig tillbaka till 1800-talets dunkel ligger och trycker, de slinker ut på marknaden av och till i små doser och går att snappa upp om man är villig att betala.

Olle stod för provningen, mer fakta hittar ni
här.

IMG_1833 IMG_1834 IMG_1835


Massandra Xeres 1983
Massandra, Krim, Ukraina
Mjukt oxidativ doft, apelsinskal och tydligt nötiga toner, lätt kryddig, fint eldig. Utvecklar efterhand rostade hasselnötter i väldigt sherrylik stil. I munnen är den knappt halvsöt med lätt oxidativa drag, nötig med harts och faktiskt bra syror, paranötter och kaffe i svansen, fet och lite eldig eftersmak. Klart anständig.
(Sercial, Verdelho, Albillo)
Betyg:+

Massandra Portvejn Krasnij Krimskij 2003
Massandra, Krim, Ukraina
Nötig doft med choklad & kryddor, lite trä och viss undervegetation, ganska nyanserad och komplex i väldigt egen stil. I munnen är den söt, fylld av torkad röd frukt, dämpat eldig med läder och mogna körsbär, vissa hallon, lite tuggtobak & kaffe i svansen. Ganska snygg med kaffe & lite rhumtopf i eftersmaken. Den känns som en blandning mellan en tawny & en väldigt mogen lite enklare vintage port.
(Morastej, Saperavi, Bastardo, Magarachskij)
Betyg:++

Massandra Muscat Bieli Krasnava Kamja 1998
Massandra, Krim, Ukraina
Intensiv doft med apelslin, aprikos, citrusmarmelad & lite rabarber, tät och riktigt skärpt. I munnen är den närmast galet söt (230 g), lätt oljigt fet med crème brûlée, aprikosmarmelad, mandel och smörkola. Svansen är lång och intensiv, men sötman dränker de måttliga syrorna. Den är rätt god, men blir alltför klibbig tyvärr.
(Muscat)
Betyg:+

IMG_1836 IMG_1837


Massandra Pino-Gri 2007
Massandra, Krim, Ukraina
Doft av valnötter och dämpade kryddor, sandelträ och kul hartsiga toner, dämpad torkad frukt, lite parfym och aningen lim & etylacetat. I munnen är den söt, lite aromatisk med hallon, karamell & melass, lång och eldigt balanserad. Liten stadgande tannin i svansen, kryddig med markerat nöig eftersmak. Det finns en del madeiralika drag, men syrorna är för låga för en riktigt rättvis jämförelse.
(Pinot Gris)
Betyg:++

Massandra Portvejn Livada 1985
Massandra, Krim, Ukraina
Väldigt åldrad och oxidativ doft, rödfruktig med kryddor men samtidigt en del muggiga drag, eldig med läder och tobak - och en bit fudge man hittar i farfars byrålåda. I munnen är den direkt gammal, söt men med uttorkad frukt, katronplommon, nötfnas och trä. Svansen är bitter, åldrad och ganska trött.
(Cabernet Sauvignon)
Betyg:0

IMG_1838 IMG_1839


Massandra Portvejn Bieli 1947
Massandra, Krim, Ukraina
Dämpad och lite fet doft med vax & harts, aningen arrak, torkad pomerans och lite örtlikör, nästan aningen Galliano på rätt kul sätt. Bra syror i munnen, lite bittra toner, kola och gran, apelsin & kanderade citronskal. Den är söt men balanserad, tyvärr aningen grov avslutning, honung och lite bittert grusig känsla.
(Cabernet Sauvignon)
Betyg:+

Detta var sinnesutvidgande, en sovjetsk söt & förstärkt Cabernet Sauvignon ”blanc de blancs” från 1947, snacka om något som passar i kuriosakabinettet.

Massandra Muskatel Chernij
Massandra, Krim, Ukraina
Ungdomlig & intensiv doft, massor av blåbär och röd frukt, lite foxy & parfymerat blommig. Tät, intensiv & söt i munnen, svart frukt & söta plommon, lite russig & aromatiskt floral ton. Väldigt lik en billigare Rutherglen Liqueur Muscat, hade jag fått den helt blind skulle jag satt den i Victoria. Betyget är generöst.
(Black Muscat, etc.)
Betyg:++

Jahapp, detta var en av de mer udda upplevelserna på länge. Det var mindre lyteskomik än jag fruktade, vinerna försöker göra sina förebilder rättvisa men har en helt egen tolkning, en slags pastisch närmast som inte är helt oäven. Lagringståligheten gjorde oss väldigt förvirrade dock, portkopian från 1985 var gisten, den från 2003 mogen och den vita 1947:an satte jag till 80-tal. Det går inte att bedöma ålder på viner som dessa, jag var helt fel ute på i princip alla.

Tackar Olle, utöver det vanliga - minst sagt.

Fler tankar
här.

-- Winepunker

Comments