Näthandel

Näthandlarna

Det stormade till rejält i vattenglaset när FV ifrågasatte den form näthandlarna idag har, internetreflexen slog omedelbart till och idealisterna/talibanerna vs. bolagshatarna fick diskussionen att spåra ur på tre röda. De få sansade röster som försökte hålla en balanserad ton (i.e. Niklas Jörgenssen) tystades snabbt och stollarna fick i vanlig ordning sista ordet med hög & hes stämma. Inte ens jag själv kunde låta bli att kommentera larvet på mitt eget lilla vis.

Tyvärr glömdes kärnan i vad det rör sig om bort helt, det enda viktiga egentligen. Finns det någon substans i den lilla rännil av vin som tricklar sig förbi Bolaget eller är det som en del röster antydde osammanhängande, ofoukserat, dyrt och utan konkurrensvärde?

Punkarn missade givetvis första nyhetsprovningen och hade ingen egentlig uppfattning - bortsett från den hårdnackat marknadsliberala ståndpunkten att det enda monopolet som är motiverat i ett modernt samhälle är statens
våldsmonopol. Själv har jag mest köpt via en del Europeiska langare, på auktion och någon enstaka exklusiv butelj från Winefinder när priserna sänkts, mer för tillgängligheten än priset. Det är poänglöst att gå in på myten om Bolis stora fina sortiment, alla specialintresserade vet att djupet saknas helt - ett skäl gott som något att släppa på monopolet.

Så, när andra nyhetsprovningen hölls på Stadshuskällaren var jag där och kikade som hastigast. Drygt två timmars hetsprovade och lite mer än hundra viner senare var slutsatserna inte helt klara.

 • Det är bitvis ofokuserat, alldeles utmärkta och prismässigt konkurrenskraftiga saker paras med knökdyra rena floppar i samma portfölj. Det är inte bara en smaksak utan känns nästan lite slappt hanterat i kvalitetskontrollen. Å andra sidan lider vilken vinimportör (och inte minst Bolis givetvis) som helst av samma sjuka, bra och dåliga viner samsas alltsom oftast. Till och med min egen favvolangare Slurp är inte helt rentvättade.
 • Prisnivåerna är generellt för höga, dyker samma vin upp på Bolis är det oftast några kronor billigare att köpa av monopolet - varför då krångla med en annan inköpskanal?
 • Det är inte alltid dyrare däremot, ibland landar sakerna under bolagspriser och under internationella nivåer också, men det hör till undantagen och är enbart på lite exklusivare produkter vad jag kunde se.
 • Det är dessutom ganska positivt vågat på sina håll, en trave spektakulärt bra Cava är ingen kioskvältare direkt men skitkul om man inte kommit i kontakt med saker som Recaredo tidigare.

Det är svårt att sia om framtiden för näthandlarna i sin nuvarande form, jag blir inte riktigt klok på strategin och affärsplanen genom att titta enbart på utbudet och prissättningen (Winefinder undantaget som har en uttalad plan att konkurrera prismässigt med premiumviner på Bolis). En sak som skulle underlätta för konsumenten vore en gemensam satsning på presentation av portföljerna, en samordnad ordertjänst där allas sortiment fanns tillgängliga likt Bolis beställningssortiment skulle göra susen. Vi får noga följa utvecklingen vidare och se vart det tar vägen, men någon förändring måste till.

Så, kortfattat det bästa av det som presenterades:

Robertson Wine
Marquis D’Angerville Volnay 1er Cru ”Fremiets” 2008 [++] - Krydig och rätt utvecklad doft med köttigt anslag, lite snygg undervegetation och fin röd frukt. Ren & snygg i munnen i slank och lite sval stil.
(445:-)

California Wineclub
Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignon 2005 [+++] - Rik och mulligt fruktig doft, snyggt fatad med övertoner av läder och kaffe. Tät och läcker frukt i munnen med lyxig känsla och superba sandiga tanniner. Alldeles strålande.
(829:-)
Etude Carneros Pinot Noir 2008 [++] - Intensiv och läcker doft med ren pinosity, lten rökig överton. Mullig och bred i munnen, ren frukt och silkiga finlemmade tanniner.
(299:-)

Cavarosa Wine
Barbera d’Asti Superiore ”Vigna dei Carline” 2010 [++] - Tät doft med djupa körsbärstoner, intensiv och läcker smak, bigarråer och nyanserad ton av kaffe & lakrits.
(159:-)

E-Wine
Prà Staforte Soave 2009 [++] - Intensiv doft, ren med mineral & skärpt gul frukt.
(195:-)
Vin de Constance 2006 [+++] - Tät och läcker med enormt koncentrerad doft, ren, fylld av aprikos & rabarber, apelsinskal och antydan till kanel. Galet söt men med balanserade syror, aprikosmarmelad och honung, närmast oändligt längd. Strålande.
(290:-/50cl)

Invinitum
Recaredo Brut de Brut Gran Reserva 2004 [++], Recaredo Brut de Brut Gran Reserva 2003 [++] & Recaredo Turó d’en Mota 2002 [++] - En trio kryddiga och personliga non-dosage Cava, kompromisslösa med bara liten typisk Cava-bitterhet i svansen. Oerhört roliga, enormt egna och faktiskt riktigt goda. Priserna får man fundera över själv.
(309:-, 280:- & 860:-)

Vinoteket
Brut Platine 1er Cru Nicolas Maillart [++] - Äpplig och ungdomlig standardskumpa, rik med bra ton av vinteräpplen & lite apelsin bra syror och definition.
(349:-)
Crozes Hermitage Terre d’Eclats 2010 [++] - Härligt köttig och klassisk med blodstänk, slaktbänk och peppriga övertoner. Ren & snygg i munnen, fin mörk frukt, charkuterier och rena syror.
(214:-)
Malleea, Majella Coonawarra 2009 [++] - Rik, fruktog och eldigt bred. Lite fruktlöst och solbakad kropp, bra syror , balanserad med klassisk Coonawarra/Terra-Rossa.
(427:-)

Vinstocken
Reichsrat von Buhl Pechstein 2009 [++] - Väl mullig men samtidigt god mineralbomb i bred stil, lite gröna toner fortfarande men de lär försvinna snart.
(349:-)

Vinupplevelser
Les Eres Vinya Velles 2007 [++] - Tät, rik och solbakad med körsbär, lakrits och en del bra hanterade fat. Exemplarisk frukt i munnen, täta sandiga tanniner och fina syror. Liten mineralitet i svansen, god.
(299:-)
Sapaio Bolgheri Superiore 2008 [++(+)] - Läcker doft, massor av cassis, seder, kaffe och grusig mineral, en del fat men under kontroll. Tät och eldig i munnen med fina tanniner, väl avvägd frukt, lakrits & cassis, mineralitet i svansen. Kul & snygg, kanske väl stylad men ack så god.
(349:-)

Winefinder
Cepparello 2008 [++] & Cepparello 2009 [++(+)] - Läckra med massor av körsbär, snygga fat, lite kaffe och linolja, rejält sträva med bra syror och körsbärsstinn kropp. ’08 är stramare och mer aristokratisk, ’09 bredare och fruktbare i aningen mer hedonistisk stil. Båda strålande goda.
(2454:- för 6 flaskor, 3+3)
Barolo Via Nuova 2008 [++(+)] - Läcker med massor av röd frukt, rosor, läder och snygg mynta. Uttrycksfull i munnen, viss utveckling med kryddor och nypon, lite lakrits och täta finkorninga tanniner.
(499:-)

-- Winepunker

Comments

Debatt & Champagne

IMG_1866


Lagom roande, något rörande, inte så lite oroande och aningen upprörande har det varit att läsa den hyfsat obalanserade debatten på
Finare Vinare & Italienska Viner. Allt från svenska näthandlare, utländska näthandlare, monopol, sellouts (i.e. kommersiellt inriktad sommeliere), 'naturviner', Frescobaldi, ek, svensk vattenkraft (?!), kolonialsim, kommersialism, stora producenter vs. småskuttare och i slutändan moral och övertygelse har dryftats och missförståtts i sann internetanda.
Smockorna mellan
BKWine-Per och Bergs Lars Hansson drog åt rättshaveri och uttalandet från 'anonym' (i.e. Claes) om kvalitetshöjningen på stora bourgogneproducenter bemöttes med misstro och inte så lite osaklighet. Tonläget skruvades upp till väl hög nivå och inläggen blev mer och mer halsstarriga.

Det är som att läsa en debatt på
Engadget om iPhone vs. Android, insikten om att båda sidor har rätt (eller fel, beroende på vilken läggning man har) liksom föresvävar ingen, åtminstone framgår det inte av diskussionen/pajkastningen (Niklas J. i vanlig ordning undantagen, den mest sansade rösten i bloggosfären).

Som vinliberal är då
Punkarns uppfattning sammanfattad:

 • Svenska nätimportörer är ännu oftast lite taffliga jämfört med en del etablerade europeiska langare.
 • Det finns en massa taffliga europeiska langare.
 • Det finns svenska langare som inte är taffliga.
 • Efter 20 år i finansbranchen vet jag vikten av att tjäna pengar & att ha en kommersiell vinkel, utan pengar går det inte att bedriva verksamhet och oavsett vad man gör dör man till slut sotdöden (det är aldrig vackert).
 • De flesta svenska langare, nät eller inte, tjänar riktiga pengar i princip enbart inom budget/bulk - Foot of Africa, McManis etc. är det som betalar lönerna.
 • Somliga har hyfsade löner, Foot of Africa säljer rätt djävla bra.
 • Lön & vinst är bra, då kan man expandera verksamheten och ge sig på snävare segment med mindre marginaler & omsättning.
 • Lön & vinst är inte allt, då kan man lika gärna langa koks.
 • Langa koks är olagligt.
 • Sälja vin direkt till konsument med bas i Sverige om man inte är Bolis är olagligt - obegripligt.
 • Bolis säljer inte koks, i alla fall inte direkt till konsument - begripligt.
 • Bolis är inte problemet per se, utan monopolet i sig. Avskaffa monopolet men behåll Bolis, de skulle bli en oerhört vass spelare på en öppen marknad.
 • T.ex. England har inget monopol och en extremt livskraftig & varierad vinmarknad.
 • Frankrike har inget monopol, men det är omöjligt att hitta en OZ nere i Beaune.
 • Gick det mot förmodan att hitta en OZ nere i Beaune skulle den inte sälja alls.
 • Koks säljer i Beaune, fast det är olagligt.
 • Bolis är dyrt - dyrare än många langare i Europa, men inte på allt.
 • Livet kan vara roligare än höga parkerpoäng, men ibland har den fete advokaten rätt och då är Bolis konkurrenskraftigt till max.
 • Fast man får bara köpa två flaskor, sedan är det slut - det är ju trots allt ett monopol.
 • Jadot har nog aldrig varit så bra som nu, speciellt på de vita - inte en premox eller korkskada så långt man kan se.
 • Det finns en djävla massa producenter som är små & lika bra, oftast dyrare men inte alltid.
 • Bara för att du är liten är du inte automatiskt bra eller god, bara för att du är stor är du inte dålig och ond.
 • De finns små djävlar i Bourgogne som är onda & elaka och som gör kass viner som är dyra.
 • De finns små djävlar i Bourgogne som är onda & elaka och som gör superba viner som är dyra.
 • Frescobaldi serverar eksoppa.
 • Frescobaldi serverar också Ornellaia, och 2004 är bara för djävla brökbra - trots dyra fat och en lagom skopa 'mondovino'.
 • Etna Rosso är gott.
 • Fatad välgjord Cabernet Sauvignon är gott, fast den kommer från Toscana och haft M.Rolland simmandes i tunnorna.
 • Fatad Cabernet Sauvignon behöver inte vara gott, även om M.Rolland simmat i tunnorna.
 • Det går att ta emot varuprover utan att släppa på integriteten och bli en nickedocka.
 • Det går inte att ta emot vad som helst utan att integriteten blir lidande.
 • Ta inte emot koks, då blir integriteten lidande.
 • Transparens är ett måste, ange alltid sammanhang när en artikel skrivs.
 • Läsaren är inte en idiot, han kan bedöma sammanhang om det anges tydligt.
 • Läsaren är en jubelidiot och fattar inte sitt eget bästa, att det inte blev upplopp & kravaller när priset på Bürklin-Wolfs Pechstein 2009 sänktes visar med tydlighet att de flesta i Sverige är drogade zombies…
 • Utan vattenkraften skulle Stockholm stanna.
 • Utan Stockholm skulle det inte finnas vattenkraft utan bara outnyttjad skog och outbyggda älvar, och en och annan ren.
 • Renfilé är gott.
 • Renfilé är också dyrt, trots att den är subventionerad.
 • Repeat until bored...
Rant over, det går att ha två tankar i huvudet på en gång.

Så, till kvällens vin (NB: ett varuprov från
Cavisten, integritetsvarning), Marie-Noelle Ledru är en liten kvalitetsmedveten spelare med odlingar i Ambonnay och Bouzy, bara 6 ha (70.000 buteljer om året i runda slängar) och ett fokus på fullmatade matorienterade och terroirdriva saker. Småskalig, traditionsbunden, hantverksmässig och helt kompromisslös är hon en ovanlig gestalt i dagens kommersialiserade klimat. På många sätt är hon en anakronism i Champagne, antitesen till storhusen och allt vad Champagne står för idag. Cuvée du Goulté är 100% Pinot Noir, enbart Grand Cru.

Marie-Noelle Ledru, "Cuvée du Goulté" BdN 2007
Marie-Noelle Ledru, Ambonnay, Champagne Grand Cru, Frankrike
Ganska rik och lite karamellig doft med massiv mineral, citrusskal, flintkross och underliggande röda äpplen. Den är oförlöst, knuten ännu men har nog en del att ge, under kvällen kikar lite aromatisk & kryddigt krämig känsla fram, den breddar sig men behåller skärpan. I munnen är den en veritabel minerlabomb, höga syror, omogna äpplen och citronskal. Den är skärpt och krävande, dosagen obefintlig men samtidigt med en härligt rökig fruktmognad. Eftersmaken är packad av mineral och lätta äppliga toner, det finns lite röda bär långt där inne, en antydan till hallon, kompromisslös och ännu oförlöst men den har absolut potential. Solid och intressant på det hela taget.
Betyg:++

Det är ingen nybörjarchampagne direkt, men har man tragglat sig genom storhusen och de uppenbara odlarna kan detta vara något att kika på. Personlighet och kvalitet kan man inte klaga på, så pass kompromisslöst uttryck är bara att applådera.

Dessutom, en kort notis om
Vacqueyras, "Grande Garrigue" 2010 från Alain Jaume Betyg:+

IMG_1867


Syrlig doft med körsbär, godis och röda vinbär, lite örtiga toner, bladig med antydan till sötlakrits och rosmarin, lätta skogshallon i enkel och opretentiös stil, närmast trivial. Syrlig & fruktig smak, packad av sura körsbär, rosmarin & lakrits i eldig kostym. Tyvärr stör en liten bitterhet i svansen, den blir nästan lite kådig och kärv även om tanninerna annars är exemplariska. Eftersmaken är lite själkig men samtidigt anständigt packad med hallon och fräsch röd frukt. Känns tyvärr väl enkel. Betyget är generöst.


-- Winepunker

Comments