Nerello

Etna Rosso med AuZone

thumb_IMG_4810_1024


De senaste decenniet har Etna visat på en fenomenal utveckling - variation blandas med experimentlusta och småskalighet, fokus och en hälsosam attityd gentemot druvmaterial & terroir.
AK menar på ett släktskap mellan Piemonte och Etna Rosso - han anser att Nerellos tanninstruktur går i samma takt som Nebbiolo och att den rödfruktiga känslan är densamma. ASi menar att det är i Bourgogne man får kika på för att hitta något som beter sig lika, rödlätt & syradrivet med bärfrukt och kritga avvägda tanniner. Själv tycker jag Etna hamnar någonstans mittemellan när det funkar som bäst, det typiska och svårdefinierade ”vulkaniska” draget hittar man som en röd tråd genom vinerna - stenkross, frukt i korsningen mellan slånbär & hallon och en rakryggad och avskalad strävhet. Mycket personligt.

thumb_IMG_4820_1024 thumb_IMG_4811_1024 thumb_IMG_4812_1024


Mascalisi 2014
Lamoresca, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Mineralrökig doft med lingon & slånbär, eleganta trädgårdshallon och stenkross. Slank röd frukt i munnen, kryddig med liten eldighet, fina sandiga tanniner, lite grönörtig avslutning med viss stjälkighet, en del lakrits och kryddbeska dyker upp i eftersmaken.
Betyg:+

Vino di Anna 2013
Vino di Anna, Qveri, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Rödlätt doft med röda vinbär, lätt grusig mineral, tyvärr oren med naturvinsfunk som efterhand börjar dofta infekterat kött & nekros. Höga syror i munnen, lingon och viss djurisk skitighet, smakar som hundpäls doftar, röda vinbär och hallon i svansen men med osund överton. Inte kul alls.
Betyg:-

Nej, nej, nej... Detta är allt vad jag ogillar med ’naturvin’, infektion och skit maskerat med slank dansant frukt, men det ruttna tränger obevekligen igenom. Hur bra skulle inte detta varit i en stabilare kostym? Gruppen rankade detta som sämst.

Contrada dei Centenari 2011
Calabretta Azienda Vinicola, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Bra djup i doften med körsbär, blommiga kryddor och lätt mynta, antydan till lakrits & torkade örter, läcker och exakt. Bra syror i munnen, sandiga fina tanniner, slånbär och lingon med stenkross och liten bladig stjälkighet. Välstrukturerad och vuxen.
Betyg:++

thumb_IMG_4813_1024 thumb_IMG_4814_1024


Contrada Guardiola 2011
Passopisciaro, Etna IGP, Sicilien, Italien
Ungdomlig, rödfruktig och läcker med hallon och en dos parfym, snyggt aromatisk stil med liten djursik gammal dojja, men snyggt liksom. Rödfruktig i munnen, sura körsbär och röda vinbär, snyggt sträv med snärtig spänst och vässat yttryck, rättfram vinglädje, syrlig svans, kommer att utvecklas.
Betyg:+(+)

Santo Spirito 2012
Tenuta delle Terre Nere, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Doft av mynta och ganska mörk frukt, torkade blad, mörka körsbär & slånbär, stenkross & fat, en liten puff rå rotfrukt tyvärr. Tät & sträv i munnen, koncentrerad och lite sotigt bitter, intensiv med slånbär och kakao, aningen bitter och sotig svans. God men har tyvärr ett lite grovt karaktärsdrag, välstrukturerad och ambitiös dock.
Betyg:++

thumb_IMG_4815_1024 thumb_IMG_4816_1024


Munjebel 9 (2012)
Frank Cornelissen, Etna, Sicilien, Vino Rosso, Italien
Besynnerligt koncentrerad doft, hallon och Strega, eldig med enbär & stenkross, alkobittert anslag, känns överstyrd. Tät och solbakad i munnen, närmast kokt med rejäl strävhet, slånbär och malört, vidbränd kakao, aggressivt besk med dissonans i svansen. Eftersmaken är direkt ansträngande, känns som illa hanterad Bäsk. Korrekt, men direkt ogästvänlig.
Betyg:0

Detta är ett av de bittraste viner jag någonsin drucket,
Etna känns rätt avlägset. På många sätt är förutsättningarna rätt, lågt uttag och högkvalitativ frukt finns nog där men den blir helt enkelt alltför grov för att på något sätt vara njutbar. Man frågar sig stilla varför?

thumb_IMG_4817_1024 thumb_IMG_4818_1024 thumb_IMG_4819_1024


Rovitello 2005
Rovitello, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Djup & komplex med mörk nyanserad frukt, mynta & en puff av liniment, kryddig med utveckling och snyggt rökig överton, lite tobak, faten är fint hanterade och matchar frukten fint. Balanserad och utvecklad i munnen, salvia och mörk mogen frukt, stram och rakryggad i kompromisslös stil, kryddig och seriös med längd och mogen harmoni, nästan lite Bx-tycke. Skitgod.
Betyg:+++

Mognaste vinet och lite av ett krämarven men ack så snyggt bygge, här har vi uttryck och harmoni med struktur som heter duga. Visst,
Vigna Barbagalli är nog en vinnare över tid men just ikväll satt detta som en smäck!

Vigna Barbagalli 2010
Pietradolce, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Finlemmad doft med liten mynta, läckra trädgårdshallon & nypon, stenkross och torkade blad, liten aromatisk överton , viss fat men superbt snyggt hanterade. Elegant och fräsch i munnen,röd läcker dämpad frukt, röda bär i närmast burgundisk stil, harmonisk & nyanserad med finess, sträv på seriöst & elegant sätt, slånbär och örtigt aptitretande beska i svansen. Skitläcker, kan nog växa till sig med lite tid, 3+ får den även om den fortfarande är ganska yster i framtoningen.
Betyg:+++

Strålande och dessutom en härlig kontrast till
Rovitello, Bourgogne vs. Bordeaux liksom, elegans och exakt kraft i perfekt kombination.

Musmeci 2010
Tenuta di Fessina, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Rödfruktig doft, hallon och smörkola, fet & rödlätt på samma gång, viss mineral, lite schizad. Elegant och hyfsat nyanserad i munnen, liten smörkola även här, rödlätt frukt med sura körsbär, viss finess men lite anonym, rätt läcker eftersmak men den känns väl utslätad och ointressant.
Betyg:+

Enormt kul och väldigt variationsrikt, stilarna och framtoningen spänner upp en väldig rymd utan att den röda tråden går förlorad - tackar
AK & ASi, alltid lika lärorikt.

-- Winepunker

Comments

Södra Italien med AuZone

thumb_IMG_4067_1024


Anders Berg, lite av en nykomling i AuZone ställde fram några syditalienska saker i tämligen låg prisnivå. Det är ett väldigt stort område med enormt varierande uttryck, nästan lite larvig att försöka jämföra på en provning egentligen. Kul, men snarare en övning i bedömning av stil och komposition än av absolut kvalitet. Spännvidden är verkligen sanslös...

thumb_IMG_4059_1024 thumb_IMG_4060_1024 thumb_IMG_4061_1024


San Calisto 2010
Valle Reale, Montepulciano d’Abruzzo DOC, Italien
Eldig & kryddig doft med torkade örter i ganska solbakad stil, en del röd frukt, lite funk med grus & blommor. Bra röda bär i munnen, fina syror, snärtig med balans & liten mineralsälta, finkorniga och sandiga tanniner i svansen. God, men lite enkel, kan kanske utvecklas en aning. (Montepulciano)
Betyg:(+)

Barrua 2012
Agricola Punica, Isola dei Nuraghi, Sardinien, Italien
Eldig och blåfruktig doft, massor av krusbär & kryddor, solvarm med markerat floral överton, internationell men inbjudande och läcker. Tät i munnen, sträv och tjock med svart frukt, kaffe & bitter choklad, massor av mörka svarta körsbär, fina tanniner i svansen, snygg och balanserad med kanske övermåttan fat. Men, så välpolerad som den är motiveras betyget. (Carignan 85%, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot)
Betyg:++

Internationell, absolut! God, javisst! Det är svårt att värja sig när vinerna är stylade så här, utan att
Rolland nödvändigtvis simmat i faten så svävar hans ande över jäskaret i alla fall. Perfekt sammansatt, slimmat och fatat till perfektion, anonymt är det absolut men samtidigt svårt djävla gott.

Selvarossa Riserva 2011
Cantine due Palme, Salice Salentino, Apulien, Italien
Kryddig, djup och tät doft med söt röd & svart frukt, drag av mynta och liniment, en liten funkig överton och rejält med fat. Tät i munnen, bitter choklad, kaffe och bigarråer, kakao & sandiga tanniner i svansen, lite romrussin med kryddig eftersmak. Den är maffig men faten tar överhanden, den känns tyvärr aningen överstyrd. (Negroamaro)
Betyg:+

thumb_IMG_4062_1024 thumb_IMG_4063_1024


Occhipinti Il Frappato 2013
Arianna Occhipinti, Terre Siciliane IGT, Sicilien, Italien
Rödlätt & parfymerad doft, hallon, torkade örter och oregano, en del blommor i kryddigt lättfotad stil, en puff av kanel och elegant lavendel utvecklas efterhand. Superb doft, den formligen skriker ”Frappato” på hög volym. Rejäla syror i munnen, röd lätt frukt, röda vinbär med markerade tanniner, kryddig svans, basilika och rosmarin. Skitsnygg, men skulle vunnit på ytterligare ett snäpp i fruktkoncentration. (Frappato)
Betyg:++

Snyggt,
Frappato helt maxad med alla vektorer på högsta volym, inte min grej kanske men absolut imponerande & välgjord.

Taurasi 2003
Di Prisco, Taurasi DOCG, Kampanien, Italien
Väldigt utvecklad doft, kola, fudge & gamla dojjor, solvarmt kryddig med kaffe & läder, tyvärr också burktomat och metallisk ton. För mogen i munnen, torkad frukt, tomat och burkig känsla, torra tanniner och ogin struktur, efterhand kikar både buljong och soya fram. För gammal & trist, betyget är närmat generöst... (Aglianico)
Betyg:0

thumb_IMG_4064_1024 thumb_IMG_4065_1024


Prephylloxera -La Vigna di Don Peppino- 2011
Tenuta delle Terre, Etna Rosso DOC, Sicilien, Italien
Rödlätt doft, röda vinbär, lite Pellekulor™ & vulkanisk mineralitet blandas med sura körsbär och lätta eleganta blommor i perfekt och exakt avvägd stil. Elegant kryddig i munnen, fin solvarm & lättsam röd frukt, kryddig & aromatiskt mineraldriven kropp, rejäl längd med finkorniga tuggbara tanniner. Liten tobak och örtig eftersmak. Fullkomligt strålande i absolut stil, magi i en flaska. (Nerello Mascalese, Cappuccio)
Betyg:+++

Detta lyfter
Nerello till en helt ny nivå, det är snubblande nära stort i sin aromatiskt komplexa stil. Här har vi toppen på vad druvan kan åstadkomma, en absolut tolkning i kompromisslös och påkostat återhållen kostym. Kudos! Dessutom, kvällens vinnare inte bara hos Punkarn utan även i gruppen.

Canneto 2010
d’Angelo, Basilicata IGT, Italien
Massiv tobak i doften, cigarr, pipa och våt & sur vattenpipa i fullkomligt galen kombination. Djup med körsbär, liten mynta & kaffe, en del harts och asfalt. Sträv och tät i munnen, massor av tobak även här, tät svart frukt, plommon och tyvärr lite torra tanniner. Kryddig svans med kakao & snus i eftersmaken, lite besynnerlig känsla av våt hund. Betyget är väldigt generöst.
Betyg:++

Kul blandning, hysteriskt varierande och det mesta funkade bra med tryffelpeccorino som närmast fick glasögonen att spricka, tackar Anders!

-- Winepunker

Comments