Rosé

Ojai Thompson Grenache 2008

IMG_2659


Det är äntligen vår, eller snarare ”redan” vår. Jag kan inte dra mig till minnes när vi städade ur grillen före första april senast, om någonsin faktiskt. Grill kräver Grenache, sista buteljen av en trotjänare fick sätta livet till.

Ojai Thompson Grenache 2008
Santa Ynez Valley, Santa Barbara, Kalifornien, USA
Läcker rödfruktig doft med fräschör och spets, massor av av hallon, jordgubbe, sura körsbär och anis. Efterhand dyker det upp lite kryddigt rökiga toner, vattenpipa och mandel, kåda med en aromatisk överton, lager & en puff av mynta. I munnen är den ren & läcker, massor av körsbär och hallon, bra syror med skärpa, lite pinotlik känsla. Tanninerna är väl definierade, sandiga och finkorniga, svansen kryddig med enbär och rosmarin, lite tuggtobak nästan, förvånande intressant och utan besvärande alkohol trots 14.5%. Faktiskt alldeles djävla skitbra i rättfram stil.
Betyg:+++

En ren & stadig helmaxad Grenache sitter rätt bra på årets grillpremiär - 1kg stadig hängmörad
Côte de Boeuf från UD fick sätta en svårslagen baseline för årets säsong i Casa Punk™. Numera hängmörar de själva på UD, jag blev närmast påprackad köttklunsen men den håller absolut världsklass. Jämte den amerikanska stapelvaran är den vildare, billigare och fränare - faktiskt godare.

Dessutom måste jag skriva en liten notis om ett varuprov, inte för att det är bra utan för att det kommer från
Vinunic och är precis motsatsen. Jag har parasiterat på deras provningar under lång tid och nästan alltid skrivit snälla saker, så kan jag med gott samvete hävda mitt oberoende och racka ned lite på den rosé jag fick nu senast. Det är inte alltid som Guigal får till det, den här var ganska rälig.

IMG_2658


Côtes du Rhône Rosé 2012
E. Guigal, Côtes du Rhône, Rhône, Frankrike
Lite godisartad doft, röda bär, jordgubbe och en puff av vingummi, liten örtig mineralitet och kladdigt blommig anstrykning. I munnen är den eldig, nästan spritig i anslaget med ganska bred rödbärig kropp, lite rosa grapefrukt och skalbitter kärnig svans. Eftersmaken är förvånande kort med lite aggro alkobitter känsla, den känns enkel, trist och oengagerande. Detta är Guigals absolut svagaste kort (och det är långt tapp jämte alla andra viner), här har de en del att fixa till. (Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre)
Betyg:0

OK, jag gillar generellt inte rosé, men det här är trots min vresiga neggo-attityd absolut inte godkänt. För 89:- skall det i alla fall vara drickbart och det är med nöd jag står ut med de spritiga dunsterna. Gör om, gör rätt!

-- Winepunker

Comments

Rosé med AuZone

IMG_1371


Jag skall inte säga att jag
hatar stilla rosé, men jag har aldrig fattat poängen. Vid varje givet tillfälle går det att hitta både ett bättre rött och ett bättre vitt alternativ, dessutom oftast till lägre pris. Men, eftersom bestämda uppfattningar (osakliga eller inte) alltid regelbundet skall konfronteras med verkligheten passade en av AuZones sommarprovningar bra som en torsdagsförströelse. Bara för att vara riktigt på den säkra sidan plockade jag med en bubblande godbit av klassiskt snitt, till skillnad från stilla rosé är äkta mousserande dito oftast strålande.

IMG_1373IMG_1374IMG_1375


Domaine de la Tour du Bon Rosé 2011
Bandol, Provence, Frankrike
Lätt rödfruktig doft, lite eldig med antydan till jordgubbe, tyvärr en osund överton av källare (utan att vara TCA). Syrlig smak, dämpat rödfruktig med hallon, röd grapefrukt och lite kärvt örtiga aromer. I eftersmaken smyger sig en liten muggig ton fram. Skev, eller bara trist?
Betyg:0

Marsannay Rosé 2010
Domaine Bruno Clair, Marsannay, Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Bred doft med snyggt dämpade kryddor, massor av hallon & parfym, liten snygg djurisk överton, väldigt mycket Piniot & väldigt mycket Bourgogne. Hyfsat stram smak med liten behaglig tannin, röda bär, massor av hallon och en del kryddor, nästan aningen pepprig. Skärpt och seriös avslutning, citrusskal och vuxen eftersmak. Klart godkänd.
Betyg:+

Lite kul att just det här vinet var bäst,
Söderhallarna vet oftast vad de gör.

Les Terrasses Rosé 2011
Villa Vallambrosa, Provence, Frankrike
Stram och örtig doft med citrus & lite grapeskal i tyvärr alltför anonym stil. Citrus och örter i munnen, tyvärr stör lite gelehallon med ett syntetisk anslag. Svansen är gles och lite kort, alltför trist & anonym.
Betyg:0

IMG_1376IMG_1377


Castello di Ama, Rosato 2011
Castello di Ama, (Chianti Classico) Toscana, Italien
Dämpad doft, toner av godis & hallonbåtar, röda bär och en bukett vårblommor. Smaken är bättre, lätt eldig med färska röda bär och lite aprikos. Svansen är lite väl fruktsöt, avslutningen blir aningen fadd och saknar skärpa.
Betyg:0

Triennes Rosé 2011
Domaine de Triennes, VdP du Var, Provence, Frankrike
Doft av finskt för gammalt marmeladgodis, lite kryddor, örter och tvål. Höga syror i munnen, citrusskal & ganska eldig framtoning, hallonbåtar och lätt skalbitterhet. Lite tom och kontrastlös avslutning, känns enkel.
Betyg:0

IMG_1378IMG_1379


Delheim Pinotage Rosé 2011
Delheim Wines, Simonsberg, Stellenbosch, Sydafrika
Lite kladdig doft av röda bär, rik med jordgubbe och slånbär. Tät smak, bred och lite söt med vinbär och plommon, slånbär, grapefrukt och lite udda ton av basilika i svansen. Rätt OK, men alltför fruktsöt och syltig för högre betyg.
Betyg:0

Henriot Rosé Millésime Brut 1996
Champagne, Frankrike
Fenomenal doft mer perfekt mognad, torkade hallon, röda mogna äpplen, vax och lätt köttig känsla. Smörad brioche och choklad kikar fram, hasselnötter och kul parfymerade övertoner, alldeles strålande. Smaken är ren, perfekt mogen och bred med hallon, jordgubbe och perfekt solmogen röd frukt. Rikedomen är uppstadgad med exakta syror och en liten fin tannin, eftersmaken lång, så lång, men röd grapefrukt och fint skalbittra vuxna toner. Skitsnygg & skitbra!
Betyg:+++

IMG_1370


Jahapp, det blev väl som väntat. Rosé är inte min grej, det är helt poänglöst; inte obehagligt eller direkt
dåligt, men totalt trist. Om det inte bubblar förstås...

-- Winepunker

Comments

Bruno Clair Marsannay Rosé 2010

IMG_1345


Rosé är ett av Punkarns absoluta hatobjekt; det finns alltid ett bättre alternativ som är rött eller vitt så länge det rosa inte bubblar (roséchampagne är nämligen helt unikt och alldeles underbart). Varje år gör jag dock oförtrytligt ett nytt försök, varje år klampar jag plattfotat in på Bolis och ber om det bästa de har, varje år får jag en medioker butelj till lite för högt pris, varje år skriver jag ett lätt nedsättande inägg på ”winepunk.net”. Den här gången levererade Söderhallarna en
Bruno Clair Marsannay, normalt enastående pålitlig på den röda sidan borde firman prestera vettigt även i det rosa träsket.

Marsannay Rosé 2010
Domaine Bruno Clair, Marsannay, Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Mjuk kryddig & fruktig doft med tydliga toner av hallon & jordgubbe, en del florala toner toppar upp, rosor & syren, det drar år lyxig fransk tvål. Efterhand dyker det upp en del eteriska toner, citrusoljor och ren parfym. Smaken är stram, höga syror och lite fina rödbäriga toner, hallon finns där, aningen vattenmelon, röd grapefrukt och peppriga aromer. Det är seriöst och lite lagom krävande, tanniner finns på plats och svansen är citrusstinn & kryddigt skärpt. Det är bra, redigt gott men strukturellt når den inte över 1+. Den når nog så högt en rosé utan bubblor kan sträcka sig, gott & snyggt men inte mer än så.
Betyg:+

Tja, vad skall man säga? För 149:- är det väl inte oävet men samtidigt går det lätt att hitta bättre saker både på röda & vita sidan. Rosé känns så oviktigt & meningslöst, en kompromiss helt utan eget driv och vilja. Till fisksoppan med aioli och saffran skulle mycket annat dessutom funkat bättre, en ’äkta’ slank Pinot eller en lätt fatad Chardonnay, eller en lagom stram Riesling, alla skulle dansat gladare till maten än detta.
Man frågar sig stilla varför?

-- Winepunker

Comments