Tawny

Taylor's med Jorge Ramos

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8910


Jorge Ramos är här på sin årliga blixtvisit, en minde uppställning den här gången med fokus på Tawny - Colheita från 1967 i centrum inramad av lite annat godis.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890c UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8911


Taylor's Late Bottled Vintage 2011
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Eldig & ungdomlig doft, massor av blå mörk frukt & nyanserad karamell. Maxad med plommon i munnen, tät & fint texturerad, krämig känsla, snygg & avvägt polerad stil, lång och fint kryddig svans med nejlikor och söt parfymerad tobak, alldeles utmärkt. Betyget är närmast snålt.
Betyg:++(+)

Igen visar 2011 på sin absoluta storhet - närmast enkla viner visar på strålande klass. Med ett uns mer komplexitet som kanske kommer med något år eller två är 3+ en självklarhet.

Taylor's 2000
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Intensiv doft, kryddig med trätoner &teakspån, tät röd & svart frukt med hallon, kaffe & undervegetation, lite tjära, choklad och knäck. Rik i munnen, tät & ännu lite kärv, söt med läder och kanel, bitter choklad och tobak, fin lakrits & massor av söta körsbär. Fortfarande outvecklad men kommer att bli stor med ytterligare tid på rygg.
Betyg:+++(+)

2000 är ett stort år, men fan vet när det blir dags att dricka. I princip allt är gott, men fortfarande mest lovande i sin oförlösta knutenhet. Jag skulle tro att halvflaskorna är mer tillgängliga om man prompt måste ha just den här årgången - annars, plocka upp något från 1994 som visar på helt annan öppenhet.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890e UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890d UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8912


Taylor's 10 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Läckert rödfruktig doft, karamell och dansant hallon, lite julkryddor och söt tobak, ett und kåda. Len och snygg i munnen, hallon & jordgubbe, lite kaffe och lätt knäck, elegant & ren i eftersmaken, god och lättillgänglig som vanligt.
Betyg:++

Taylor's 20 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Utvecklad och kryddig doft med härlig nötighet, inslag av möbelpolish, harts och torkad frukt, elegant & nyanserad med toner av madeira, karamell och pomerans. Len och strålande avrundad i munnen, lite knäck och eleganta toner av kaffe & rökelse, frukten är dämpat rödlätt, hallon & ljusa körsbär, lite tuggtobak & apelsinsuckat i svansen. Strålande.
Betyg:+++

Taylor's 30 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Djup och underbart nötig doft, valnötter & mandel, träolja, hallon & kanel, aningen knäck och ett uns linolja, underbara oxidativa madeiralika inslag. Len och eldig i munnen, nyansrad med kaffe & karamell, samma härliga madeiratoner som i doften, torkad frukt & knäck, höga syror, lite suckat kardemumma i eftersmaken. Fullkomligt strålande!
Betyg:++++

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_890f UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8913


Taylor's 40 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Lite dämpad och återhållen finstämd doft, karamell och kanel, lite blommigt nötig med suckat, parfym och ett uns choklad, drag av rökelse och torkade hallon. Len och snygg, polerad med karamell och kanel, nyanserade toner av knäck & lite söta fat. Strålande i dämpad och ganska återhållen stil, ganska torrt & rakryggat avslut. Skitgod, men 30-åriga är vassare.
Betyg:+++

Alla Tawny är riktigt lyckade i respektive stil, men den 30-åriga borde tilltala vinfolk mest. Komplexitet, intensitet, fokus och perfekt handlag - en Tawny som har allt. Den 40-åriga känns betydligt med polerad och tillrättalagd, liksom
för mogen och harmonisk för att verkligen väcka intresse.

Taylor's Very Old Single Harvest Port 1967
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Nötig doft med valnötter och harts, elegant kryddig med ett uns möbelpolityr, torkad stenfrukt och drag av madeira, sanslöst komplex och elegant med ålder och finess. Mogen och eldig i munnen med kanel & nejlikor, rena julkakan, höga syror, lång och kryddig med nötter och sötlakrits, lite ruffig svans med aningen uttorkade drag, strålande men doften är den riktiga vinnaren.
Betyg:+++

Jämfört tidigare årgångar av detta vin är doften spektakulär, men känslan i munnen lite grövre än både 1964 och 1965 (har ej provat 1966). Den lägger sig stilmässigt perifert till madeira, en uttorkad och extra krävande & finessrik variant av Tawny man sällan ser. För 50-åringen är det en given present (jag skall nog få några flaskor själv)!

-- Winepunker

Comments

Tawny med AuZone

IMG_3400


Julen närmar sig -
Vinarskallen håller sin traditionella portprovning för året, den här gången med temat ’Tawny’, något som rynkas på näsan åt lite i vissa kretsar. Själv har jag svängt från vintageskalle & tawnyskeptiker till inkluderande portliberal, jag verkligen gillar gammal tawny också - speciellt colheita i den lite kryddigare skolan. Just colheita har de svängningar i personligheten de vanliga 10-, 20-, 30- & 40-åriga saknar. Även om all gammal tawny oftast är angenäm har årgångsvariationerna sin alldeles egna charm, de blir nördigare med årgångs-port, vintage eller tawny spelar mindre roll.

IMG_3402 IMG_3403 IMG_3405


Smith Woodhouse 10yrs Tawny
Smith Woodhouse, Duoro, Portugal
Lite instäng doft, dämpad röd frukt, karamell & torkade körsbär, apelsinskal och källare, en puff av TCA. Snyggt eldig i munnen, hallon & karamell, fint knäckig ton, tyvärr är en markerad bitterhet i eftersmaken, TCA’n förstör vinet helt.
Betyg:-

Veiga Malvazia 15yrs
Henriques & Henriques, Madeira, Portugal
Djup & nötig doft, hasselnötter och fikon, harts och söt choklad, en del kåda, komplex och utvecklad, intensiv med klart Oloroso-tycke, en örtig intressant ton - kanske Fernet-Branca. Vässad syra i munnen, söt & komplex, kryddig med torkad frukt, lång och superbt syradriven svans. Eftersmaken är nötig, lång och krävande. Alldeles utmärkt, betyget är aningen generöst.
Betyg:+++

Vi var snabbt inne på Madeira här, kombinationen av de olorosolika dofterna, syrorna och den mäktiga strukturen fick Tawny att kännas lite avlägset. Säkra var vi inte men när väl flaskorna kom fram var det tveklöst.

Fonseca 20yrs Old Tawny
Fonseca, Duoro, Portugal
Läcker doft med glada hallon, lite karamell, mjukt rödfruktig i inbjudande och söt stil, väldigt ungdomlig & dansant, toner av apelsinskal och rosor. Rödlätt i munnen, söt & snygg, karamell & hallon, tillgänglig & publik, kanske lite inkomplex och inställsam men samtidigt god i det lilla formatet så att säga.
Betyg:++

IMG_3406 IMG_3407

Graham’s 40 yrs Tawny
Graham’s, Douro, Portugal
Dämpat kryddig och lätt nötig doft, återhållen och elegant med torkad röd frukt, etersik och lättfotad på mycket snyggt sätt. Finlemmad i munnen, apelsinsuckat & gräddig karamell, bra syror & torkade röda bär, lång och kryddig svans, slank och snygg med klass & finess. Möjligen är den lite väl polerad, men det är förlåtet den här gången.
Betyg:+++

Detta är vansinnig snyggt och elegant, här kan man prata om ett starkvinets Bourgogne på alla sätt - finess och nyansrikedom i ett oerhört siktigt och finstämt paket.

Oiro da Gepa Reserva Particular (Colheita) 1982
Douro, Portugal
Grumlig och ljusbrun färg, den ser mycket osund ut. Dämpad doft, känsla av gammal askkopp & torkade örter, grusig ton med knäck och kritkross. Mjuk smak, söt och avskalad, torkade örter & lätt kola, känns ihålig. Enkel karamell i eftersmaken, anonym svans. Ointressant och för gammal.
Betyg:0

IMG_3408 IMG_3409

Taylor's Very Old Single Harvest Port 1964
Taylor's, Douro, Portugal
Strålande utvecklad doft, karamell och kola, torkade örter och suckat, kryddig med tobak & parfym, närmast Opium™ eller liknande, den har klara gemensamma drag med Madeira på mycket läckert sätt. Tät och kryddig i munnen, lite harts och rosmarin, nötter och torkade örter, antydan till tobak, kaffe & valnötter, på toppen apelsinskal och aprikos. Svansen har stramhet med kryddigt komplex eftersmak. Superb, bättre än ’65:an.
Betyg:+++

Kopke Colheita 1965
Kopke, Douro, Portugal
Djup & kryddig doft enormt komplex med nötter & möbelpolish, målarlåda & kryddigt bred karamell, sviskon & torkad röd frukt, enormt komplex med en halv julkaka nedknölad i glaset. Tät och intensiv i munnen, kryddig med kaffe och lädersnöre, tuggtobak och nötkola, knäck & korinter, massor av torkade körsbär, bra syror och exakt fokus. Fullkomligt strålande med enorm längd, det smakar hasselnötter & maraschino i munnen halva kvällen. Betyget är månne generöst, men den värmde gott och piskar faktiskt Taylor´s ’64:a ovan.
Betyg:++++

IMG_3398


Tawny är en helt egen sak i vinvärlden, komplexitet och eldig sötma i perfekt harmoni. Det är kul att sätta i relation till sin kraftfullare och med rakryggade kusin Vintage, det är lite som att jämföra Bourgogne & Bordeaux - känsla jämte intellekt, var sin sida av spektrat med lika värde men så olika personlighet.
Tackar
Vinarskallen, alltid lika intressant.

-- Winepunker

Comments

Taylor's med Jorge Ramos (igen)

IMG_3374


Jorge Ramos gör sitt årliga besök, snabb uppställning och genomgång av viner & historia. Taylor’s har en supersolid portfölj från enklaste plonk till hyperexklusiva åldringar med en 150-årig Colheita på toppen - men, det är med deras vintage de verkligen visar vad de går för. Trots att tawnyn håller ruggigt hög klass är det vintagen som utgör stommen i vad jag förväntar mig av Taylor’s, det är med vintagen husstill och hantverk når sitt absoluta uttryck (det sagt, jag har bitvis börjat svänga över till Tawny också, det gott på mycket mer avslappat sätt - som att jämföra Bordeaux & Bourgogne, intellekt vs. känsla).

IMG_3371


Taylor's Late Bottled Vintage 2009
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Ung, blåfruktig doft med plommon och eldigt rödvinsbetonad känsla, en puff av kaffe, tjära och lakrits. Eldig och fruktig i munnen, bra bredd med fina tanniner, bärig med karamell och fudge. God, men känns enkel och lite grov.
Betyg:+

En trivialitet, men en prisvärd sådan för futtiga 175:-, något att bjuda svärmor på till julnötterna.

Taylor's 10 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Snyggt kryddig & knäckig doft, lättfotad röd frukt, hallon & kanel, harts och en puff av mynta, söt tobak. Mjuk i munnen, fina hallon, kanel och jordgubbe, snygg & elegant sötma, lättbegriplig med kryddig avslutning. Kanske lite enkel, men jag upplever den som bättre än förut.
Betyg:++

Taylor's 20 yrs Tawny
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Mjukt nötig & kryddig doft, nejlikor, kanel & fin torkad röd frukt, lite kåda & harts, karamell och pomerans. Mjuk och kryddig i munnen, hallon och söt tuggtobak, liten melass och eldigt komplex kryddighet, körsbär och pikant bitterhet i svansen. Vuxen och fantastiskt god.
Betyg:++

IMG_3372

Taylor's 1997 (mgm)
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Mjukt kryddig doft, fin stram röd & svart frukt, lakrits, karamell och mörka plommon, en del bitter choklad och en bruten kvist rosmarin. Den känns ganska utvecklad, fortfarande mycket liv kvar givetvis men klart på gång. Intensiv, söt och balanserad i munnen, fint eldig med nyanserad & tät mörk frukt, kaffe och biggaråer, tanninerna är mjuka och fint definierade. Tät utan att vara en blockbuster, riktigt god. Betyget är generöst.
Betyg:+++

Taylor's 2000 (halva)
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Underbar och intensiv doft med kryddor & knäck, kanel och pepparkakor, lite kaffe och tjock svart frukt, den känns inte färdig ännu men har absolut börjat öppna sig, allting är på plats - den är en kryddig mastodont med svindyr choklad och fruktkaka. Intensiv och tät i munnen, söt & tjock med mörk frukt, kanel, lakrits och mörka skogshallon, en veritabel kryddbod parad med svarta söta körsbär. Massiv & fullkomligt lysande, har en klar chans att växa till storhet.
Betyg:+++(+)

Det här är galet bra, intensitet och komplexitet i perfekt tango - avvakta i tio till och gudinnan kommer att visa sig, var så säker.

Taylor's 2003 (mgm)
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Djup & kryddig doft, choklad och körsbär, indisk kryddbod, kaffe & kardemumma. Tät i munnen, lite grov struktur, tjära och choklad, aningen yxiga tanniner men rätt god i sin plattfotade stil. Svansen är aningen bränd, packad med söta körsbär och eldig avslutning.
Betyg:++

Taylor's Quinta de Vargellas Vinha Velha 2007
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Oförlöst doft, elegant kryddig med djup mörk frukt, plommon & körsbär, florala övertoner och en puff av mynta, väldigt ung men oerhört lovande i den snyggare & stramare skolan. Bra intensitet i munnen, söt & kryddig med lakrits och karamell, fina söta körsbär, lång och superbt sammansatt med markerade & tuggbara tanniner, elegant rödfruktig svansen. Skulle vara skitkul att prova igen om tio/tjugo år.
Betyg:+++

Detta är en lite annan tolkning, mindre fläsk och mer rödvin liksom. Rätt kul, jag har inte provat
Vinha Velha förut, en mer aristokratisk lyxvariant av den vanliga vinatge.

Taylor's 2011
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Galet ung doft, blåbär och mörka plommon, sprittande med babyfett och intensiv frukt, lite blodstänk & parfymerade toner, skithäftig. Massiv i munnen, packad med precis allt, rejäla tanniner, närmast toksträv men med balanserande tjock frukt, tjära, kanel och snus. Lång och perfekt avvägd trots ungdom & kraft, hur ball som helst, kommer att bli bra, bättre, bäst. En given storhet om man lever så länge.
Betyg:+++(+)

Här har vi något riktigt intressant på gång, det är den absolut bästa unga port jag någonsin provat och jämte
2000 är den nog ännu strået vassare - det är förstås vanskligt att jämföra stora viner med elva års åldersskillnad men en sak är säkert, vi har två riktiga rökare på plats.

IMG_3369

Taylor's Very Old Single Harvest Port 1965
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Djup, kryddig doft, harts och nötter, kaffe & rökig komplexitet, en liten funkig ton utvecklas efterhand, päls, svamp & torkade fikon, cigarrlåda & tobak. Tät & simmigt söt i munnen, kryddig med kaffe och fina syror, lätta finkorniga & silkiga tanniner, liten skitig orenhet i eftersmaken, ett drag av volaitila syror men absolut inte så det stör i min gom. Komplex, helt mogen och riktigt god.
Betyg:+++

Det fanns lite olika uppfattningar om den här, själv gillade jag den skarpt även om
1964:an nog är strået vassare i sin lite elegantare stil. Andra hade problem med de funkiga & skitiga tonerna.

Taylor’s Single Harvest Port 1863
Taylor's, Duoro Valley, Portugal
Åldrad och lätt volatil doft, träolja, nagellack och dyra kryddor, en del tobak, enormt komplex med toner av båttjära, gammalt lädersnöre och tågvirke. Den doftar bokna äpplen, gamla möbler och torkad röd frukt, skithäftig och oerhört egen. Intensiv i munnen, markerade höga syror, personlig och komplex, kaffe och citrussuckat, melass och tuggtobak blandas med trätoner och nötter. Enormt komplex, lager på lager av kryddor och torkade örter. Lång & enormt kul, men faktiskt mer intressant än god.
Betyg:+++

Det är en förmån att få prova en så gammal port, senast jag testade något jämförbart var när
Sandra Tavares var i stan - jag tror nog Pintas 5G var bättre, bättre balans och elegans men samtidigt mindre kraft, kanske mest en smaksak. Hur kul som helst att jämföra med sin drygt hundra år yngre kusin i alla fall.

Stort tack till
Jorge Ramos & Vinunic för genomköraren. Andra tankar här.

-- Winepunker

Comments

Taylor's med Jorge Ramos

IMG_2523


Ett sista ryck med
VinUnic (jag börjar få ett beklagligt moraliskt underskott gentemot Cattis & Co, man får försöka bibehålla sin integritet så gott det går) och ett besök från Jorge RamosTaylor Fladgate & Yeatman - en presentation av senaste deklarerade årgången, hela uppställningen Tawny och nykomlingen i portföljen, 1964:an.
För mig har
Taylor’s alltid sida vid sida med Fonseca utgjort stommen i min modesta portsamling, Taylor’s med rakryggad elegans och Fonseca med bred karamell och saftig frukt. Årgångar som ’70, ’77 och ’85 har båda vinerna presterat bra och oftast stått sida vid sida kvalitetsmässigt, de är storheter i sin egen värld av alkohol och solmogen söt frukt. Fast, på senare år har jag upptäckt att jag kanske inte är en ’vintageman’ som jag trott, jag inser med förundran att jag spelar i Tawny-laget också, ibland föredrar jag Tawny till och med - chockerande, jag vet men inte mindre sant. De fyller olika funktion, och Tawny är egentligen mer användbart - dessutom måste man inte dricka ur hela flaskan samma kväll (om det är bra eller dåligt lämnar jag till läsaren att avgöra).

Taylor's Late Bottled Vintage 2008
Rökig doft, djupsvart frukt med lätta toner av tobak & aningen rotfrukt. Fin bred sötma i munnen, eldig & snygg med lena tanniner, kryddig svans i ganska enkel kostym.
Betyg:+

Taylor's Quinta de Vargellas 1995
Utvecklad och kryddig doft, fin röd frukt med hallon och slånbär i lite pepprig stil, bra parfymerad fräschör. Utvecklad och söt i munnen, känns helt färdig, eldig och kryddig svans, karamell och nötter med lång balanserad eftersmak.
Betyg:++

Taylor's Quinta de Vargellas 2005
Eldig och stum doft, tjock svart frukt, tjära och asfalt, lätt blommiga & parfymerade övertoner. Sträv, tät och oförlöst i munnen, svarta körsbär, plommon och prominenta tanniner, en del stramhet under frukten. Den här behöver tid, den är rätt kantig just nu.
Betyg:+(+)

Taylor's Vintage Port 1985
Enormt läckert utvecklad, kryddig med mogna plommon, skogshallon & lite fikon, inbjudande och förförisk. Helt mogen i munnen, mjuk med fina silkiga tanniner, kirsch och perfekt rondör, len & snygg med kanel och karamell i svansen. Lång och redigt god.
Betyg:+++

Taylor's Vintage Port 2000
Djup mörk frukt i doften, kryddig med tuggtobak & nytt läder, tjära, svarta plommon & körsbär, oförlöst och i någon slags tunnel men samtidigt mycket lovande. Rik och tjock i munnen, läcker med choklad, kakao & biggaråer, superb struktur men tyvärr lite knuten i dagsläget, den kommer sig nog men behöver ytterligare en hel del tid.
Betyg:+++

Taylor's Vintage Port 2011
Tokigt ung, massiv frukt i galet primär stil med björnbär, plommon och svalt blodigt anslag. Massor av allt i munnen, tjock med tjära och tokpackad frukt, sandiga och väl inbäddade tanniner, strålande tät svans, superb och enormt lovande. Detta kommer att bli stort, men den är i dagsläget dessutom riktigt drickbar. Kommer säkert att vara så i något år innan den stänger ner i 30+ kan man tänka. Lysande!
Betyg:+++

Taylor’s har buteljerat på större format länge, i princip enbart för promotion och välgörenhetstillfällen. Men, numera säljs även stora format ibland till slutkonsument, vill man kan man köpa 2011 på sexlitersflaska - inget Jorge trodde skulle hinna mogna till perfektion i någon av de sittandes livstid dock, redan på magnum tar det enligt utsago betydligt längre tid för vinet att hitta ihop. En sexliters vintage vore kanske något att ha på 90-årsdagen, tanken svindlar.

IMG_2524


Taylor's 10 yrs Tawny
Mjukt nötig doft, rödfruktig med karamell, solvarma hallon och lite tobak. Fin rondör i munnen, karamell och lite hallon, bra syror och en del krydda. God men känns enkel.
Betyg:+

Taylor's 20 yrs Tawny
Härligt nötig doft, kryddig med finess, lätt harts, nyanserad tobak och knäckig karamell, ganska komplex med en del apelsinskal. Rik & bred med kola, hallon & underbar krydda, lång och läcker med körsbär i svansen. Kul kryddig eftersmak. Betyget är generöst.
Betyg:+++

Taylor's 30 yrs Tawny
Väldigt nötig doft, mandel och mandarin, komplex och rik med russin & knäck. Underbar i munnen, komplex och nötig med superb textur, läckert rödfruktig med torkade hallon och knäck. Svansen är lång och kryddigt nötig, lite julkaka, kardemumma och nästan lite lakrits. Strålande, närmast magnifik.
Betyg:+++

Taylor's 40 yrs Tawny
Återhållen doft, finstämt kryddig med harts, trä och torkade örter, lite fikon och kola, en hel del komplex rökelse. Den verkligen osar ålder och finess. Len och superbt snygg munnen, parfymerad med mjölkchoklad & nyrostat kaffe, nötter och en vuxet komplex och pikant bitter svans. Den är lång och avslutar torrt trots sötman, absolut magnifik!
Betyg:+++

Taylor's Single Harvest Tawny Port 1964
Väldigt utvecklad doft, helt mogen med hö, nötter & kryddig komplexitet. Frukten är mer torkad och åldrad än övriga viner men samtidigt med absolut finess, en del harts finns där och en puff av urgammal madeira. I munnen är syrorna exakta, klingande och rena, lite russin & turkiskt kaffe är basen - tuggtobak och torkad aprikos garnityret. Enormt komplex svans, ganska torr och förvånande stram. Alldeles strålande, men stilen avviker totalt från övriga Taylor´s Tawny.
Betyg:+++

’64:an är ett
helt annat djur, den har en torrare och stramare framtoning med komplexitet och kryddor i fokus. Valet att butleljera vinet separat var tydligen inget lätt beslut, det är lite på tvärs med Taylor’s filosofi avseende Tawny men kvaliteten ansågs så hög att man inte ville missa tillfället. För mig är detta mer av Krohn än Taylor’s, jag minner mig makalösa upplevelser som 1961 & 1960 av Krohn’s Colheta och det finns klara likheter stilmässigt, kanske en följd av att inte ägna sig år blending utan ta årgången som den är.
Jorge beskrev hur många av de andra årgångarna i
Taylor’s samling alla lider av besvärande inbalanser på egen hand - för feta, för hög eller låg syra, enbart apelsinskal eller knappat annat än nötfnas och bitterhet, tricket är att blanda med tanke eller ha en ryslig tur som med just 1964.

Tackar Cattis, igen...

-- Winepunker

Comments

Domaine de Cristia Vielles Vignes 2007

IMG_2501


Efter en överdjävlig vecka är det äntligen fredag, knaslåg karma har totalt infekterat min tillvaro så det var bara att korka upp en trave absolut säkra kort. Châteauneuf ’07 har funkat förr, bubbel på halva får lätta upp först och lite julport i förtid att avsluta med.

IMG_2500


Billecart Salmon, Cuvée Nicholas Francois Billecart 2000
Billecart-Salmon, Mareuil-sur-Marne, Champagne, Frankrike
Utvecklad doft, mineral, grillad citrus och en del fudge, rejält brödig med exotisk frukt och musselskal, den känns ganska smörig och faktiskt helt färdig. Det mognar fort på halvflaska måste man säga. I munnen är den ren med höga fräscha syror, utvecklad och äpplig med nybakad brioche, rostad citron och nötter. Den är rätt god, men saknar lite koncentration och focus. Svansen är anonym och alltför slank för högre betyg. Det dög som inledning på kvällen i alla fall, men bara precis.
Betyg:++

Är detta verkligen up2snuff? Mja, med tanke på priset borde den nog hålla bättre nivå allt. 300:- för en halva är lite ansträngande, den saknar riktig skärpa och glädje.

Domaine de Cristia Vielles Vignes 2007
Domaine de Cristia, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrike
Kryddig, eldig och galet packad med hallon, lakrits och söta körsbär, det finns ett tydligt inslag av kåda och bark, en kul skogig komponent, en slamsa kött och lite rökelse med karamell. Frukten är absolut, superbt uttryck av ’07. I munnen är den tät, tokigt koncentrerad, smäckfull med hallon, mörka körsbär och sötlakrits, till och med lite enbär. Tanninerna är sandiga och i bakgrunden, superbt lång och len men väl inställsam kanske. Den är strålande god och ett spektakulärt uttryck av årgången men samtidigt aningen för flörtig. Den får 3+ i alla fall.
Betyg:+++

OK, det är bra, det är väldigt ’07, det är maffigt och välgjort med allt man kan önska av Grenache men den är samtidigt lite väl inställsam och fruktglad. Jämfört andra storheter som
Bosquet des Papes Chante le Merle eller liknande saknar den funk och typicitet, ibland kan enbart högklassig Grenache bli aningen för mycket.

IMG_2502


Graham’s 20 yrs Tawny
Graham’s, Douro Valley, Portugal
Dämpad och kryddigt nyanserad doft, rödfruktig med inslag av russin & fikon, bränt socker och hallonkola. Det finns en del parfymerade drag, rostade hasselnötter och en puff av kaffe, till och med lite pors faktiskt. I munnen är den söt & mjuk, fint balanserad med lite kaffe & karamell, röd frukt, torkade hallon och kryddig botten, lätt vuxet bitter avslutning. Visst är den rätt god, kanske lite åt det publikfriande och triviala hållet men samtidigt med exakthet och lättbegriplig struktur. Gott, snyggt och rent (och aningen enkelt).
Betyg:++

Bra (för)start på julen, inte riktigt i paritet med vad jag väntat mig men godkänt i alla fall. Priset på 399:- är kanske svettigt men det är väl ungefär vad man måste punga ut med för den här nivån. Bra avslut på en svart vecka.

-- Winepunker

Comments

Gubbs Galore

IMG_2417


Vi gör det av och till, träffas några glada och samlas kring devisen "Stora viner och anständig mat".
Ibland blir det bra, oftast faktisk - men ibland blir det i sanning stort.
Vi delar på matlagningen, vinerna och låter udda vara jämt, börjar på eftermiddagen och håller på till småtimmarna. Det är en mycket avslappad tillställning och ett härligt sätt att får dricka godsaker och inte prova sönder dem helt, så annorlunda mot de vanliga tordagsövningarna, navelskådningen under helgen och den stående leverantörshetsen. Det är egentligen precis det här vin handlar om, vin skall drickas till mat och inte till andra viner - eller, inte
bara till andra viner i alla fall.

Just den här kvällen hade vi alla -
Punkarn, Tuvan, E.T., Lena & AK - samlats hos Vinarskallen, knivarna vässade och källarna noga genomsökta efter "storheter, rariteter, eller provocerande intressanta objekt", vi har våra regler trots allt...

IMG_2400


En föråkare,
Greywacke Marlborough Pinot Noir 2009 [++] visade på ren och ganska solvarm frukt med klart kryddiga drag, gissningarna hamnade mest i Tyskland, förståeligt med tanke på strukturen. Två bubbel följde, en Moët & Chandon Les Vignes de Saran Choully Grand Cru [++] - intressant med smörigt rik utveckling, maffig & bred med gräddig struktur och dämpade syror, liten själkig eftersmak tyvärr - och en alldeled utmärkt Bollinger RD 1996 [+++], nog den bästa butelj Bolly 96:a jag provat, ren och snygg med bara försynt dämpad Bollyxidation, fin parfym, karamell och massor av citrusskal, blodapelsin i munnen och en klingande och lagom krävande syra - kompromisslös med förvånande låg dosage.

IMG_2401 IMG_2411


Ett av de stilla vita var en
J. J.-Prüm Graacher Himmelreich 2004 [+++], tidigare provad här med samma resultat. Jag blir lika förvånad varenda gång jag drar korken ur en bra halvtorr Mosel, den är ett unikt och eget uttryck av druvan som bara görs i just de krokiga sluttningarna. Underskattad, lite bortglömd i havet av torr Grosses Gewächs är detta en storhet i sig, så lagom söt med fräschör och klass, utmärkt till mat och med en underbar alkoholnivå på 8%.

IMG_2404 IMG_2405


En kväll utan vit Grand Cru Bourgogne är väl närmast att betrakta som misslyckat, en förvånande utvecklad
Corton Charlemagne 2005 [+++] från Jadot fick råda bot på det. Dämpat exotisk med smör och persika i doften, krutrök och flintkross samt de jadotiska faten - förvånande utvecklad i munnen, balanserad och len med harmoniska syror, lite vinteräpplen. Den har nog passerat toppen men är fortfarande lysande om man tål lite fat.

IMG_2407


Till varmrätten blev det fyra röda, idel klassiker skulle det visa sig.
Pesquera Janus Grand Reserva 1995 [+++] var minst sagt svårplacerad, vi var ute och snurrade vilt i cabernet-träsken både på hemmaplan och i nya delarna av världen innan vi blev insparkade på rätt spår. Bred och djupt sötfruktig med karamell och kaffe, nötter och en kel kryddbod men också lite solmogen cassis, strålande läcker i munnen, härlig röd frukt och fina, fina tanniner, lite söta köttiga toner i svansen. Superb!

IMG_2408 IMG_2410


Två stora klassiker från Bordeaux toppade kvällen,
Léoville-Poyferré 1990 [+++] - utvecklad och klassiskt skitig med lite örter och stall, len i munnen med fina tanniner, cassis och kryddiga trätoner - och Mouton Rothschild 1982 [++++] - fullkomlig, förunderlig och en sann gigant, ceder och cassis galore, parfymerad med finess och oändlig komplexitet, i munnen makalöst rik och perfekt avvägd med så mycket Pauillac att man baxnar, dessutom ett provocerade drag av nya-världen innan de klassiska tonerna tar över i svansen. Av alla 1982 är det möjligen Latour som slår den på fingrarna, detta är hur bra som helst. Tackar för dessa underbara viner Tuvan & E.T.

IMG_2412 IMG_2409


AK hade slängt med en
Bartolo Mascarello Barolo 1982, tyvärr försåtligt korkad (helvete!!) och fick ta reservvinet E. Pira e Figli Barolo 1978 [++] - parfymerad näsa, helt utvecklad med syrliga röda drag, rönnbär och nypon, lite rosor, teak & mynta, höga syror i munnen, förvånande finkorniga och lena tanniner, rönnbär & slånbär med örtig skärpa, fint kryddig och parfymerad svans. Den är aningen trött i fruktstrukturen, har nog varit bättre, trots det riktigt god.

IMG_2414


Avslutning, en söt klassiker från Australien,
Penfolds Penfolds Grandfather Rare Tawny [+++]. Mest Mourvedre, Grenache och Syrah i en 'solera' som ger medelålder på drygt tjugo år är en strålande tolkning av sin portugisiske kusin. Söt och eldigt nödig doft, massor av röd torkad frukt, harts och lite kaffe, packad av kryddor och komplext vilda drag. I munnen eldig, men samtidigt med fräschör och rökig klass, ädelträ & parfymerad känsla, rosmarin och läcker nyanserad & intensiv röd frukt. Strålande!

Maten då? Tja, blandad kompott, några goda bubbelkluttar med älg (Källburgare), en magnifik laxtartar, en måttlig friterad torsk (skulle varit miljöovänliga räkor men dagen sket sig för Punkarn som drabbades av råvarubrist), en lysande piggvar med vitkål, god rensadel och klassisk tarte tatin.

Avslutning med lite avec etc., men framförallt en galet god choklad från
Chokladfabriken på Regeringsgatan. Sinnessjuk intensitet och behagligt dämpad sötma, kudos!

Alla, tackar för en helkväll.-- Winepunker

Comments