Ukraina

Massandra med AuZone

IMG_1832


Det forna östblocket hade inte bara Tokajer med stolta vintraditioner, Massandra nära Yalta på Krim har en lång historia som tar klivet in i någons slags högkvalitets-division under sent 1800-tal. Främst med en produktion av förstärkta viner stod de högt på sliskälskande tsarers topplista, Nicholas II hade Massandra i princip som en privat vingård för att säkra tillgången till sommarresidenset. De lyckades dessutom behålla sin exklusivitet och övervintra sovjetdiktaturen med Stalins goda minne, efter att ha intagit både slott & vin togs beslutet att behålla både residens och dryck i orört skick och dessutom samla alla Nicholas andra viner under ett tak så att säga - how very revolutionary.

Idag tillverkas vin på samma vineri i snarlik stil som förr även om en del torra bordsviner produceras också, samtidigt administrerar man en av de största samlingar gamla viner i världen. I runda slängar en miljon flaskor som sträcker sig tillbaka till 1800-talets dunkel ligger och trycker, de slinker ut på marknaden av och till i små doser och går att snappa upp om man är villig att betala.

Olle stod för provningen, mer fakta hittar ni
här.

IMG_1833 IMG_1834 IMG_1835


Massandra Xeres 1983
Massandra, Krim, Ukraina
Mjukt oxidativ doft, apelsinskal och tydligt nötiga toner, lätt kryddig, fint eldig. Utvecklar efterhand rostade hasselnötter i väldigt sherrylik stil. I munnen är den knappt halvsöt med lätt oxidativa drag, nötig med harts och faktiskt bra syror, paranötter och kaffe i svansen, fet och lite eldig eftersmak. Klart anständig.
(Sercial, Verdelho, Albillo)
Betyg:+

Massandra Portvejn Krasnij Krimskij 2003
Massandra, Krim, Ukraina
Nötig doft med choklad & kryddor, lite trä och viss undervegetation, ganska nyanserad och komplex i väldigt egen stil. I munnen är den söt, fylld av torkad röd frukt, dämpat eldig med läder och mogna körsbär, vissa hallon, lite tuggtobak & kaffe i svansen. Ganska snygg med kaffe & lite rhumtopf i eftersmaken. Den känns som en blandning mellan en tawny & en väldigt mogen lite enklare vintage port.
(Morastej, Saperavi, Bastardo, Magarachskij)
Betyg:++

Massandra Muscat Bieli Krasnava Kamja 1998
Massandra, Krim, Ukraina
Intensiv doft med apelslin, aprikos, citrusmarmelad & lite rabarber, tät och riktigt skärpt. I munnen är den närmast galet söt (230 g), lätt oljigt fet med crème brûlée, aprikosmarmelad, mandel och smörkola. Svansen är lång och intensiv, men sötman dränker de måttliga syrorna. Den är rätt god, men blir alltför klibbig tyvärr.
(Muscat)
Betyg:+

IMG_1836 IMG_1837


Massandra Pino-Gri 2007
Massandra, Krim, Ukraina
Doft av valnötter och dämpade kryddor, sandelträ och kul hartsiga toner, dämpad torkad frukt, lite parfym och aningen lim & etylacetat. I munnen är den söt, lite aromatisk med hallon, karamell & melass, lång och eldigt balanserad. Liten stadgande tannin i svansen, kryddig med markerat nöig eftersmak. Det finns en del madeiralika drag, men syrorna är för låga för en riktigt rättvis jämförelse.
(Pinot Gris)
Betyg:++

Massandra Portvejn Livada 1985
Massandra, Krim, Ukraina
Väldigt åldrad och oxidativ doft, rödfruktig med kryddor men samtidigt en del muggiga drag, eldig med läder och tobak - och en bit fudge man hittar i farfars byrålåda. I munnen är den direkt gammal, söt men med uttorkad frukt, katronplommon, nötfnas och trä. Svansen är bitter, åldrad och ganska trött.
(Cabernet Sauvignon)
Betyg:0

IMG_1838 IMG_1839


Massandra Portvejn Bieli 1947
Massandra, Krim, Ukraina
Dämpad och lite fet doft med vax & harts, aningen arrak, torkad pomerans och lite örtlikör, nästan aningen Galliano på rätt kul sätt. Bra syror i munnen, lite bittra toner, kola och gran, apelsin & kanderade citronskal. Den är söt men balanserad, tyvärr aningen grov avslutning, honung och lite bittert grusig känsla.
(Cabernet Sauvignon)
Betyg:+

Detta var sinnesutvidgande, en sovjetsk söt & förstärkt Cabernet Sauvignon ”blanc de blancs” från 1947, snacka om något som passar i kuriosakabinettet.

Massandra Muskatel Chernij
Massandra, Krim, Ukraina
Ungdomlig & intensiv doft, massor av blåbär och röd frukt, lite foxy & parfymerat blommig. Tät, intensiv & söt i munnen, svart frukt & söta plommon, lite russig & aromatiskt floral ton. Väldigt lik en billigare Rutherglen Liqueur Muscat, hade jag fått den helt blind skulle jag satt den i Victoria. Betyget är generöst.
(Black Muscat, etc.)
Betyg:++

Jahapp, detta var en av de mer udda upplevelserna på länge. Det var mindre lyteskomik än jag fruktade, vinerna försöker göra sina förebilder rättvisa men har en helt egen tolkning, en slags pastisch närmast som inte är helt oäven. Lagringståligheten gjorde oss väldigt förvirrade dock, portkopian från 1985 var gisten, den från 2003 mogen och den vita 1947:an satte jag till 80-tal. Det går inte att bedöma ålder på viner som dessa, jag var helt fel ute på i princip alla.

Tackar Olle, utöver det vanliga - minst sagt.

Fler tankar
här.

-- Winepunker

Comments